«ΜΗΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ» ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ



         «… Είχες ποτέ την αίσθηση πως ονειρεύεσαι; Πως κάτι γύρω σου δεν μπορεί να συμβαίνει, πως δεν μπορεί να είναι αληθινό; Αν σου έλεγα πως ονειρεύεσαι, θα ήθελες να ξυπνήσεις; Κι αν η πραγματικότητα ήταν πολύ χειρότερη;…»

     «ΜΗΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ» το βιβλίο του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Αλέξη Τσακανίκα που κυκλοφορεί σε μία προσεγμένη έκδοση, από τις εκδόσεις Πηγή,  μας εξέπληξε ευχάριστα.
     Ψυχολογικό-μεταφυσικό θρίλερ, αρχίζει δυναμικά από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, με την πρωταγωνίστρια, την Άννα  ψυχολόγο, να βρίσκεται έγκλειστη σε ένα κελί της ψυχιατρικής κλινικής όπου συνεργάζεται και να προσπαθεί να θυμηθεί, να καταλάβει, να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από την ψευδαίσθηση, την αλήθεια από το ψέμα, το σήμερα από το χτές.
     Και το ταξίδι στην χώρα του πραγματικού και του φανταστικού ξεκινά. Μια περιπέτεια μιας παρέας εφήβων, που ξεκινά από την τελευταία τάξη του λυκείου και ζωντανεύει ξανά με αφορμή κάποια όνειρα-οράματα της Άννας, δέκα χρόνια αργότερα. Τα παράξενα όνειρα της Άννας, είναι η αφορμή για μια βασανιστική αναζήτηση της αλήθειας.
Άννα, Νίκος, Αντρέας, Πέτρος, Κάτια, Νένα, μέλη της εφηβικής παρέας. Βασίλης Ειρήνη, Γιάννης, Τάνια , Εύα, Καίτη, ήρωες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας που κινείται ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, στο σκοτάδι και στο φως, στο όνειρο και στην πραγματικότητα, στη ζωή και στον θάνατο, στην αλήθεια και στο ψέμα, μέσα από αφηγηματικά φλας μπακ.
     Η Άννα από τον καιρό της εφηβεία της είναι βαθιά ερωτευμένη με τον Νίκο. Τα αισθήματα του Νίκου είναι αμοιβαία. Οι δυο τους βιώνουν μια δυνατή, αγνή αγάπη που θα διαρκέσει ως … την αιωνιότητα. 

«…Μερικοί άνθρωποι μένουν στην ζωή σου ό,τι κι αν συμβεί. Γιατί απλά εκεί ανήκουν…»

Ο Νίκος θα «δείξει» στην Άννα την δύναμη των ονείρων, των προφητικών ονείρων, αυτών που οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν και να αποδείξουν. Έχει ήδη αναφερθεί από ερευνητές  ότι η φύση των ονείρων κάποιες φορές γίνεται περίεργη και σε κάποιες περιπτώσεις τα όνειρα, μέσω ενός μεταφυσικού μηχανισμού, αποκτούν «προφητικές ικανότητες».

     «… «Όχι» του είπε άτονα, χαμηλώνοντας το βλέμμα της… «Δύο όνειρα, με το ίδιο περιεχόμενο, που τα είδαν δύο διαφορετικά άτομα, που δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους». Ύψωσε το πρόσωπο της ώστε να τον κοιτά τώρα στα μάτια…»

     Δέκα χρόνια μετά η ζωή των πρωταγωνιστών έχει αλλάξει και όταν τα «όνειρα» αρχίζουν, όταν κάποια επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο, όταν μια σειρά από φόνους σε νεαρές γυναίκες που μοιάζουν με την Άννα, συγκλονίζουν την κοινωνία, ένα ντόμινο ξεκινά και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται στην ζωή της Άννας που βρίσκεται να ζει σε δυο ζωές, στο ψέμα και την αλήθεια, στο χτες και το σήμερα.
     Είναι πραγματικά δύσκολο να μιλήσουμε για το βιβλίο χωρίς να προδώσουμε το μυστήριο. Ο αναγνώστης πρέπει να ακολουθήσει σελίδα-σελίδα τις εξελίξεις και τις ανατροπές, να «ζήσει» το όνειρο και τον εφιάλτη, να αναρωτηθεί αν πρέπει οι ήρωες  να ξυπνήσουν ή να παραμείνουν στο σκοτάδι, αν όλα είναι όπως φαίνονται ή κάποιοι είναι πιόνια στα χέρια ενός παρανοϊκού ανθρώπου, να νοιώσει την απόλυτη αγάπη, αυτή που δεν έχει σύνορα, αυτή που δεν σταματά ούτε με τον θάνατο. Κι όλα αυτά βιώνοντας ταυτόχρονα με την αρρωστημένη και την παθολογική αγάπη, το λογικό και το παράλογο, το απίθανο  και το πιθανό, να «δει» τις ερινύες, να καταλάβει αν η μοίρα καθορίζει τις τύχες των ανθρώπων, να δει το σημείο στο οποίο μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος μέσα από τις δολοπλοκίες που στήνει.

     «…Το σώμα μας φτιάχτηκε απ τη γη και στη γη επιστρέφει. Όλα τα υπόλοιπα όμως; Αυτά που σκεφτόμαστε; Αυτά που νιώθουμε; Αυτά που είμαστε. Η αγάπη δεν χάνεται μαζί με τον άνθρωπο που αγαπούμε. Οι αναμνήσεις μας δεν χάνονται μαζί του. Μένουν μαζί μας, για πάντα. Και δεν είναι τα μόνα που μένουν…»

    Πλούσια καλοδεμένη πλοκή με μεταφυσικά στοιχεία και ενοράσεις, γραφή άλλοτε  πρωτοπρόσωπη απλή με φυσικούς διαλόγους και άλλοτε γρήγορη με κινηματογραφική ροή. Το παρόν και το παρελθόν ενώνονται με την ιδιαίτερη τεχνική του συγγραφέα που με έναν ξεχωριστό τρόπο κινείται ανάμεσα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στον χρόνο, χαρακτήρες απλοί και ολοκληρωμένοι, είναι τα στοιχεία που κάνουν το «Μην ξυπνήσεις» ένα θρίλερ, εφάμιλλο των ξένων συγγραφέων, ένα βιβλίο που ο συγγραφέας κατάφερε να δημιουργήσει προσδοκίες για την πορεία του στον χώρο της Ελληνικής ίσως φανταστικής λογοτεχνίας.


     «Όσο καλά κι αν κρύψεις την αλήθεια, εκείνη θα βρει τρόπο να φανερωθεί. Όσο προσεχτικά κι αν χτίσεις ένα ψέμα, στα θεμέλιά του θα υπάρχει ρωγμή. Το σκοινί έσπασε. Το ψέμα έγινε αλήθεια. Ο εφιάλτης έγινε πραγματικότητα. Η πτώση ξεκίνησε.
Άνοιξε τα μάτια σου, σε προκαλώ. Αν νομίζεις πως αντέχεις, αν πιστεύεις πως το θες, Άνοιξε τα μάτια σου και δες, Τι είναι πλάνη και τι πραγματικό.
Το «Μην ξυπνήσεις» είναι ένα μεταφυσικό αγωνιώδες θρίλερ που σας καλεί να δώσετε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο; Πώς γίνεται να αγαπάς τόσο πολύ κάποιον που δεν υπάρχει πια; Πόσο καλά γνωρίζεις τους ανθρώπους γύρω σου; Πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου; Υπάρχουν πόρτες που δεν πρέπει να ανοίγονται; Υπάρχει πάντα επιλογή; Είναι πάντα προτιμότερο να γνωρίζεις τη αλήθεια; Μπορείς να αντέξεις την αλήθεια;»
                                                       (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [update 30/4/23 Νικητές Κλήρωσης]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]