«ΟΣΑ Η ΑΓΑΠΗ ΣΥΓΧΩΡΕΙ» - ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ -ΨΥΧΟΓΙΟΣ



«… Τίποτα. Δεν έχω ξεχάσει. Όλα. Μα συγχώρεσα. Όχι εγώ. Η αγάπη…»

          H συγγραφική πορεία της Μαρίας Τζιρίτα είναι γνωστή στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, το οποίο την έχει αγκαλιάσει από το 2008, όταν πρωτοεμφανίστηκε από τις εκδόσεις Ψυχογιός, όπου και εξακολουθεί να εκδίδει πάντα τα βιβλία της. Ένα αναγνωστικό κοινό που ακολουθεί πιστά τα βήματα της  και περιμένει, κάθε φορά, με ανυπομονησία το καινούργιο της βιβλίο.
     Φεβρουάριος 2017 και κυκλοφορεί το 10ο βιβλίο της με τίτλο «ΟΣΑ Η ΑΓΑΠΗ ΣΥΓΧΩΡΕΙ».
   
 Χωροχρονικά βρισκόμαστε στην Κεφαλονιά το 1953.
     Η εννιάχρονη Μάντη γνωρίζει τον δωδεκάχρονο Χρήστο, φίλο του αδελφού της. Παιδιά και οι δυο μα από τότε που γνωρίστηκαν και για μια ολόκληρη ζωή (ή μήπως μισή ζωή;) - μαζί και χώρια- θα είναι αιώνια ερωτευμένοι.
     Ο τρομακτικός και ολέθριος σεισμός της Κεφαλονιάς, αρρωσταίνει την Μάντη και  αναγκάζει οικογένειες να εγκαταλείψουν το νησί- παρά την απαγόρευση-  και ο Χρήστος φεύγει για Γερμανία.
     Η επιστροφή του, μερικά χρόνια αργότερα, θα ενώσει ξανά τις ζωές τους. Οι δυο νέοι θα παντρευτούν και θα αποκτήσουν ένα αγοράκι.
     Η ψυχική ασθένεια της Μάντης όμως επιστρέφει ύστερα από την συμπεριφορά και την αποκάλυψη των μυστικών που κρύβει ο χρήστος. Η εμπιστοσύνη του ζευγαριού κλονίζεται, η Μάντη δεν μπορεί να συνεχίσει την ζωή της κοντά στον αγαπημένο της.
     Η φυγή της, μα όχι και ο οριστικός χωρισμός της, από το νησί και τον Χρήστο με τον μικρό Νικόλα για την Αθήνα, φαντάζει ως η μοναδική λύση και η ζωή της αλλάζει. Μόνος σκοπός η επιβίωση και η ανατροφή του γιού της.
     Ύστερα από 20 ολόκληρα χρόνια, όταν η ζωή της έχει τακτοποιηθεί- έστω και αν είναι πάντα μισή χωρίς τον Χρήστο της- ο γιός της είναι πια ολόκληρος άντρας που ποτέ δεν συγχώρησε τον μπαμπά του--  τα πρώτα συμπτώματα της πρόωρης ίσως   γεροντικής άνοιας, αρχίζουν να εμφανίζονται. Αργά και σταθερά η πορεία της νόσου Αλτσχάιμερ εξελίσσεται, η περιπλάνηση στα μονοπάτια του νου, της μνήμης και της σκέψης χάνεται, και η Μάντη ζει πια απομονωμένη στον δικό της μοναχικό και σκοτεινό κόσμο, χωρίς να αναγνωρίζει τη ζωή της και τα πρόσωπα της οικογένειας της. Και τότε…
     Πως θα συνεχιστεί η ζωή της; Ποιος θα την φροντίσει; Είναι το ίδρυμα η λύση για τη Μάντη; Ο Χρήστος;, Ο Νικόλας; Η σχέση πατέρα-γιου; Θα βρεθεί το  κλειδί ισορροπίας των σχέσεων τους για κοινές ενέργειες, που αφορούν το ίδιο πρόσωπο που και οι δυο αγαπούν;
     Τα ερωτήματα πολλά, μα τίποτα δεν μένει αναπάντητο από την συγγραφέα. Η πορεία της ζωής των ηρώων, τα μυστικά τους, οι συμπεριφορές τους, τα συναισθήματα τους, οι ενέργειες τους, τα όνειρα τους και τις αποφάσεις ζωής τους, είναι όλο το ταξίδι  στο «ΟΣΑ Η ΑΓΑΠΗ ΣΥΓΧΩΡΕΙ».

     «… Ο μεγάλος έρωτας και η δυνατή αγάπη ήταν κάτι που ο Νικόλας από νεαρός έμαθε να απεχθάνεται. Έχοντας πάντα ζωντανό το παράδειγμα της μητέρας του, γνώριζε πως αυτή η βαθιά και αποκλειστική αγάπη για έναν άνθρωπο μπορεί να σε καταστρέψει, ακριβώς όπως συνέβη και σε εκείνη…»

    Πρόκειται για ένα καλογραμμένο κοινωνικό μυθιστόρημα, σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, το οποίο  ρέει με γρήγορους ρυθμούς και με πλοκή που κρατά τον αναγνώστη στις σελίδες του, μέχρι το λυτρωτικό τέλος των ηρώων του, όποιο και αν είναι αυτό για τον καθένα.
     Είναι φανερό, ότι η  συγγραφέας μελέτησε την ιστορία  του νησιού πριν τοποθετήσει στο συγκεκριμένο χωροχρόνο τους ήρωες της και αρχίσει να ξεδιπλώνει τη μοίρα τους, όπως και ότι μελέτησε σε βάθος την Νόσο Αλτσχάιμερ, δίνοντας τόσο τα συμπτώματα,  τα αίτια και την εξέλιξη της, όσο και την φροντίδα που απαιτείται από τους υπομονετικούς φροντιστές των ασθενών,  μέσα από την μεστή γραφή της και τους άριστα στοιχειοθετημένους διαλόγους της.

     «…Ξέρεις τι είναι να είσαι όλη σου τη ζωή συγκροτημένος, οργανωτικός, λογικός και μεθοδικός και ξαφνικά το ίδιο σου το μυαλό να σε προδίδει; Καταλαβαίνεις πως νοιώθει η μητέρα σου… Εκείνη που είχε τα πάντα στην εντέλεια, να μην μπορεί να βάλει σε σειρά την ίδια της τη σκέψη; Να θέλει να μιλήσει και να μην μπορεί να θυμηθεί την κατάλληλη λέξη για να περιγράψει κάτι; Να ξεχνάει τι έκανε το προηγούμενο δευτερόλεπτο κι όλοι γύρω της να την αντιμετωπίζουν σαν χαζή; Μπορείς να έρθεις στη θέση της;…»

     Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η αληθινή φιλία, η δύναμη της αγάπης τόσο της τοξικής όσο και της υγιούς, η μετάνοια και η συγνώμη, τα πάθη και τα λάθη, τα μυστικά και τα ψέματα, οι αποφάσεις και οι στάσεις ζωής, ο εγωισμός, το μίσος, οι σχέσεις των μελών της οικογένειας, τα παιδικά βιώματα, όλα όσα τα παιδιά βλέπουν και βιώνουν μέσα στην πατρική οικογένεια, η βαρύτητα της γνώμης του κόσμου στον ψυχισμό μας περνούν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.
 Και τα ερωτήματα που γεννιούνται πολλά με κυρίαρχο το «ΟΣΑ Η ΑΓΑΠΗ ΣΥΓΧΩΡΕΙ»… Τι μπορεί να συγχωρήσει η αγάπη; Συγχωρεί χωρίς όρια; Πότε είναι υγιές και πώς οι αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε επηρεάζουν και ζωές άλλων ανθρώπων που βρίσκονται γύρω μας; Πόσες ευκαιρίες μπορούμε να δώσουμε; Τι γίνεται όταν κάποιος γίνεται πλήρως εξαρτημένος από το περιβάλλον του; Στοιχεία που περνούν από τις σελίδες του βιβλίου και που θα προβληματίσουν τον αναγνώστη.
     Ακολουθήστε τη ζωή της Μάντης, του Χρήστου, του Νικόλα και των άλλων ηρώων και είναι σίγουρο ότι αυτό το μυθιστόρημα θα σας αγγίξει.

     «…Μόνος μου πρέπει να τις βρω τις λύσεις… Με έκανε να καταλάβω ότι ο άντρας που δεν μπορεί να μείνει πιστός σε μια γυναίκα δεν είναι πιστός στον εαυτό του, πρώτα απ όλα. Δεν πιστεύει στον εαυτό του, δεν τολμάει να ζήσει, να προχωρήσει, και προσπαθεί να προσδιοριστεί μέσα από τις επιπόλαιες σχέσεις του . Να πάρει την αξία που δεν έχει δώσει ο ίδιος στον εαυτό του…»



Αργοστόλι 1953 

     Ο καταστροφικός σεισμός αναγκάζει τη Μάντη και τον Χρήστο, που αγαπιούνται από παιδιά, να πάρουν δρόμους χωριστούς, αφού εκείνος φεύγει με τον πατέρα του για τη Γερμανία. Έπειτα από μερικά χρόνια ο Χρήστος επιστρέφει και οι δυο νέοι παντρεύονται, πραγματοποιώντας το όνειρό τους. 

     Η Μάντη όμως, που έχει ήδη επιβαρυμένη ψυχική υγεία, πολύ σύντομα κλονίζεται σοβαρά όταν ανακαλύπτει τα μυστικά που εκείνος της κρατούσε. Φοβούμενη τις κακές γλώσσες στο νησί, παίρνει τον Νικόλα, τον εξάχρονο γιο τους, και μετακομίζει στην Αθήνα. Το ζευγάρι μένει μακριά ο ένας από τον άλλον για είκοσι ολόκληρα χρόνια, χωρίς όμως ποτέ να πάρει διαζύγιο.

     Μέχρι που η Μάντη αρχίζει σταδιακά να χάνεται στα μονοπάτια του μυαλού της και τελικά διαγιγνώσκεται με πρώιμο Αλτσχάιμερ. Τότε τα πάντα θα ανατραπούν. Ο Χρήστος, η Μάντη, αλλά και ο Νικόλας θα πρέπει να ανακαλύψουν τη δύναμη της αγάπης και όσα εκείνη συγχωρεί…


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [update 30/4/23 Νικητές Κλήρωσης]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]