«ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΝΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ» ΑΛΕΞΑΝΤΡΙΑ ΜΑΡΤΖΑΝΟ-ΛΕΣΝΕΒΙΤΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ


                         ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τις εκδόσεις Ωκεανός κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΑΛΕΞΑΝΤΡΙΑ ΜΑΡΤΖΑΝΟ-ΛΕΣΝΕΒΙΤΣ με τίτλο  "ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΝΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ", σε μετάφραση Πηνελόπης Τριαδά.

"ΜΙΑ ΝΕΑΡΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΕΝΑ ΑΝΕΙΠΩΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΘΑΜΜΕΝΟ

     Πριν η Αλεξάντρια Μαρζάνο-Λέσνεβιτς ξεκινήσει μια καλοκαιρινή πρακτική άσκηση στη Λουιζιάνα, βοηθώντας στην υπεράσπιση ανθρώπων που κατηγορούνται για φόνο, πιστεύει ότι η θέση της είναι ξεκάθαρη. Παιδί δικηγόρων και η ίδια, είναι εναντίον της θανατικής ποινής. Αλλά τη στιγμή που το πρόσωπο του καταδικασμένου δολοφόνου Ρίκι Λάνγκλεϊ εμφανίζεται στην οθόνη καθώς βλέπει μια παλιά κασέτα –τη στιγμή που τον ακούει να μιλάει για τα εγκλήματά του– την κυριεύει η σφοδρή επιθυμία να τον δει να πεθαίνει. Σοκαρισμένη από την αντίδρασή της αυτή αρχίζει να ψάχνει πιο βαθιά την υπόθεση. Κάτι στην ιστορία του δολοφόνου είναι ανησυχητικά, ανεξήγητα οικείο…
      Αυτό το πρωτοποριακό, συγκλονιστικό έργο, που χρειάστηκε δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί, δείχνει ότι ο νόμος είναι πιο προσωπικός από όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε –και η αλήθεια πιο περίπλοκη, και ισχυρή, από όσο θα μπορούσαμε να φανταστούμε ποτέ."
                                                            (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) 

     Το βιβλίο " .. χρειάστηκε δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί... "  και,  όπως διαβάζουμε στο εισαγωγικό σημείωμα, είναι ένας συνδυασμός από πηγές με δικαστικά έγγραφα και μαρτυρίες, διανθισμένα από την προσωπική θέση και άποψη της συγγραφέα. Άξιο αναφοράς, οι 20 σελίδες με τις Πηγές που παρατίθενται στο τέλος του βιβλίου.
     Είναι η πραγματική ιστορία μιας δολοφονίας και ενός απομνημονεύματος. Είναι η  δικηγόρος που έγινε συγγραφέας Αλεξάντρια Μαρτζάνο-Λεσνέβιτς σε μια υπόθεση που άλλαξε την ίδια της την ζωή και ο νεαρός παιδόφιλος δολοφόνος Ricky Langley. Είναι ένας συνδυασμός μνήμης και μιας πραγματικότητας. Μέσα από εναλλασσόμενα κεφάλαια, ακολουθούμε την ιστορία της δολοφονίας ενός εξάχρονου αγοριού και την ιστορία της ίδιας της Αλεξάντριας που προσπαθεί να καταλάβει μέσα από τις μαρτυρίες του δολοφόνου το γιατί και όχι μόνο. Είναι και οι δυό θύματα κακοποίησης. Περιγραφές οδυνηρές δίνουν το στίγμα του ψυχισμού των ηρώων.
    Ένα έργο που περιλαμβάνει μια δυνατή Νομική πλοκή την οποία παρακολουθεί ο αναγνώστης μέσα από μια αφήγηση, η οποία μας καθοδηγεί σταδιακά στην κατανόηση της ιστορίας, καθώς ανακαλύπτουμε μαζί της τα γεγονότα. Τα διλλήματα έρχονται όταν οι πολίτες μιας χώρας υποστηρίζουν την δικαιοσύνη σε έναν κόσμο όχι και τόσο δίκαιο, όταν ο μηχανισμός αναζήτησης της αλήθειας μέσα από μια ποινική δίκη και μέσα από τον «φακό» του κάθε δικαστή και ενόρκου προδιαγράφει το αποτέλεσμα, όταν η «ηλεκτρική καρέκλα» ανατριχιάζει και η επιβολή της θανατικής ποινής διχάζει.
     Η συγγραφέας φαίνεται, εκτός όλων των άλλων,  να προσπαθεί να παρουσιάσει την δικαστική εμπειρία στον κάθε αναγνώστη. Έχουμε  στα εναλλασσόμενα κεφάλαια, το παρελθόν και το παρόν της Αλεξάντριας, το παρελθόν και το παρόν του Ρίκυ. Σε τριτοπρόσωπη αφήγηση από τον αφηγητή είναι η ιστορία από τα αρχεία και τις πηγές και σε πρωτοπρόσωπη όταν αφηγείται η ίδια τα πραγματικά για εκείνην περιστατικά. Τους βασικούς πρωταγωνιστές πλαισιώνουν και άλλοι ήρωες, άλλοι τραγικοί, όπως η μητέρα του εξάχρονου αγοριού που δολοφονήθηκε άδικα, άλλοι που δημιουργούν απέχθεια όπως ο αδιάντροπος παππούς της Αλεξάντριας, και άλλοι όπως το περιβάλλον και οι γονείς του Ρίκυ, όπως οι γείτονες.
     [… Όταν ξυπνάει είναι ιδρωμένος και άρρωστος και τρέμει, αλλά καταγράφει το όνειρο του σε ένα σημειωματάριο. Φέρνει το σημειωματάριο στις συνεδρίες του και το δίνει στον σύμβουλο « Μη με αφήσετε να βγω από εδώ», λέει…]
       Ο Ρίκυ γνώριζε ότι είχε πρόβλημα, ζήτησε σπαρακτικά πολλές φορές βοήθεια, όμως η φωνή του δεν ακούστηκε. Σκότωσε τον μικρό Τζέρεμυ, η δίκη έγινε και η αναψηλάφηση της δίκης επίσης. Άραγε απαντήθηκε ποτέ αν πριν τον σκοτώσει, τον είχε κακοποιήσει σεξουαλικά;  Η Αλεξάντρια γνώρισε προσωπικά την κακοποίηση, γνώρισε τη κακοποίηση της δίδυμης αδελφής της. Πως αντέδρασε η δική της οικογένεια στην αποκάλυψη; Πόσο την πλήγωσαν οι ίδιοι της οι γονείς; Πόσο επέδρασε η ζωή και η ιστορία του Ρίκυ στη ζωή και στην ιστορία της Αλεξάντριας; Ποιοι είναι οι δικαστές και ποιες οι αποφάσεις; Τι θα συμβεί στον ψυχισμό των ηρώων όταν τα μυστικά θα αποκαλυφθούν και όταν γνωρίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό; Όταν η μαμά του μικρού Τζέρεμυ συναντήσει στη φυλακή τον δολοφόνο του παιδιού της;  Τι θα ζητήσει από τους δικαστές για την ζωή του Ρίκυ; Θα έρθει η ψυχική λύτρωση στους ήρωες μας;
     Ένα δικαστικό δράμα, μια ιστορία ζωής για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, ένα κοινωνικό βιβλίο γεμάτο έρευνα και συναισθήματα που θα αγγίξει τους αναγνώστες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*