H ΕΛΕΝΑ ΡΕΡΙΧ στις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

        «…Καθένας πρέπει να βρει το κλειδί της Διδασκαλίας στην δική του καρδιά…»



     Καταξιωμένες οι ιστορικές Εκδόσεις Κέδρος, αυτή τη φορά όμως θα ασχοληθούμε όχι με τη λογοτεχνία την οποία εκδίδουν, όπως συνηθίζουμε, αλλά με τη σειρά βιβλίων Εσωτερικής Αναζήτησης που μοναδικά εκδίδει εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας, καλύπτοντας τις ανάγκες των ερευνητών και αναζητητών. Ονόματα όπως Αλίκη Μπέιλη, Έλενα Ρέριχ και σειρές συλλογικών έργων με αυτήν την θεματογραφία, κάνουν τις εκδόσεις Κέδρος να κατέχουν μοναδική και εξέχουσα θέση σε αυτήν την κατηγορία βιβλίων στην Ελλάδα.
     Το 2000 ήταν η πρώτη φορά που το ελληνικό αναγνωστικό κοινό διάβασε βιβλίο της Έλενας Ρέριχ και το 2003-2004 κυκλοφόρησαν στα Ελληνικά «οι επιστολές της Έλενας Ρέριχ» και πάλι από τον Κέδρο. Το 2019 κυκλοφόρησε το βιβλίο της με τίτλο  «Στο κατώφλι του νέου κόσμου» και υπότιτλο «Όνειρα, οράματα και επιστολές της Έλενας Ρέριχ»
     Η Ρέριχ, μια παράξενη και ιδιόμορφη προσωπικότητα, όπως μας περιγράφεται, που όμως δεν αμφισβητήθηκε αν και διερευνήθηκε με επιφύλαξη. Τα βιβλία της ακόμα και σήμερα μελετώνται από τους ερευνητές της εσωτερικής αναζήτησης.  Και λέμε ακόμα και σήμερα γιατί η Ρέριχ γεννήθηκε το 1879 στην Αγία Πετρούπολη. Αρκετά μορφωμένη εκείνη την εποχή και με πολλά ταλέντα, το 1899 η 20χρονη Έλενα γνωρίζει μια ξεχωριστή και συνάμα παράξενη προσωπικότητα τον Νίκολας Ρέριχ. Οι δυό τους έζησαν τη ζωή τους σε πολλά μέρη. Ρωσία, Ινδία, Θιβέτ, Ιμαλάια κ.α.
Το 1928 άρχισε να γράφει την σειρά ΑΓΚΝΙ ΓΙΟΚΑ σε συνεργασία άλλων φιλοσόφων. Ανέπτυξε ένα νέο σύστημα για την Κοσμική Εξέλιξη του Ανθρώπου μέσα από νόμους και κανόνες με απώτερο σκοπό την βελτίωση της ύπαρξης των ανθρώπων.
Στο έργο που άφησε η Ρέριχ, κυρίαρχη θέση κατέχει το έργο της με τις ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ της. Μέσα από μια σχετικά κατανοητή γλώσσα, προσπαθεί να εξηγήσει τα πάμπολλα ερωτήματα που αφορούν τόσο την ύλη όσο και το πνεύμα, μα και το πόσο οι Συμπαντικοί Νόμοι, επηρεάζουν την εξέλιξη μας.
Ένα δύσκολο πόνημα αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το βιβλίο προσφέρεται για μελέτη και όχι για ανάγνωση, όπως και όλο το έργο της το οποίο κληροδότησε στην ανθρωπότητα.
     «Οι Επιστολές της Έλενας Ρέριχ» κυκλοφορούν σε 2 πολυτελείς τόμους από τις Εκδόσεις Κέδρος και αφορούν σε γνώσεις σοφίας και σε συμβουλές που μοιράστηκε με τον κόσμο μέσα από την αλληλογραφία της. Επιστολές που εστάλησαν σε ανθρώπους που το επίπεδο συνειδητότητας τους δεν ήταν ίδιο για όλους. Τα ονόματα των παραληπτών δεν αναφέρονται και αυτό γιατί όπως διαβάζουμε στο βιβλίο σημασία έχει μόνο το θέμα που πραγματεύονται.
     Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε σελίδες από τα αποσπάσματα που συγκρατήσαμε. Θα σας μεταφέρουμε όμως μόνο ένα. Και αυτό γιατί αφορά στην λογοτεχνία.
     «… Έχεις απόλυτο δίκιο να δίνεις Τόση προσοχή στην παιδική και νεανική λογοτεχνία. Αυτό είναι ένα ουσιώδες πρόβλημα, γιατί όχι μόνο στην παιδική ηλικία, αλλά και αργότερα, η νοοτροπία ενός προσώπου εξαρτάται από τις πρώτες και συνεπώς ισχυρότερες, εντυπώσεις. Πολύ συχνά ένα καλό βιβλίο θα μπορούσε να διορθώσει τα αποτελέσματα ενός ατελούς οικογενειακού περιβάλλοντος! Ασφαλώς υπάρχουν πολύτιμα βιβλία στη λογοτεχνία του παρελθόντος. Είναι μόνο απαραίτητο να επιλέξεις ορθά και ιδίως να απορρίψεις ο,τι είναι βλαβερό…» 15/1/1932 Ε.Ρ.

«Η διδασκαλία της ζωντανής ηθικής δεν είναι με κανένα τρόπο για τους λιπόψυχους, και επομένως μόνο ψυχές καλά δοκιμασμένες πρέπει να γίνονται δεκτές στην ομάδα -αυτό που μετράει είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Αν υπάρχει έλλειψη από δυνατές καρδιές, είναι καλύτερο να μην αρχίζουμε . Δεν πρέπει να βεβηλώνεται η διδασκαλία και, εκτός αυτού, δεν είμαστε ιεραπόστολοι. Στη διδασκαλία λέγεται ότι ο καθένας τον οποίο παρασύρουμε με πιέσεις θα γίνει «μυλόπετρα στο λαιμό μας». Ψάχνουμε για ελεύθερες ψυχές, που δεν τις αλυσοδένει κανένας φόβος. «Η διδασκαλία δεν είναι ζαχαρωμένα καρύδια, ούτε ασημένια μπιχλιμπίδια. Η διδασκαλία είναι πλούσιο αργυρωρυχείο». Τα βιβλία της διδασκαλίας θα διαδοθούν και, πράγμα που είναι και το σπουδαιότερο, θα φτάσουν στα σωστά χέρια. Τόσες ψυχές αναζητούν φως και νέες αξίες μέσα στο χάος των περιγελασμένων και ταπεινομένων υψηλών εννοιών. Από κάθε γωνιά του κόσμου φτάνουν αιτήματα για πληροφόρηση και ικεσίες για περισσότερη γνώση σχετικά με το πώς να συναντήσουν το «Στρατό του Φωτός». Να γιατί είναι τόσο χαρμόσυνο για μας να φέρνουμε τη λυχνία μας» [...]»
Απόσπασμα από επιστολή της Έλενα Ρέριχ, στις 22 Ιουλίου 1935


      Ο πρόλογος του βιβλίου για την Ελληνική έκδοση από τον Κέδρο, δίνει το στίγμα του έργου. « … Το παρόν βιβλίο αναφέρεται σε μια τέτοια περίπτωση. Την ανάληψη μιας πολύ σοβαρής αποστολής, παγκόσμιας σημασίας…. Ας πούμε απλώς ότι αφορά στην προετοιμασία για την έλευση τεράστιων αλλαγών που επίκεινται ενόψει της εισόδου της Γης σε νέες πανίσχυρες κοσμικές επιρροές…»
     Το έργο χωρίζεται σε 3 μέρη. Το πρώτο μέρος με τίτλο « Όνειρα και Οράματα» μιλάει για την ζωή της Ρέριχ και για κάποια οράματα και σημαδιακά όνειρα που είδε. «Η Πύρινη εμπειρία» είναι το δεύτερο μέρος και αφορά στο πείραμα της ιεραρχίας μέσω της Ρέριχ. Μιας γυναίκας που κατάφερε να συνδυάσει τις υποχρεώσεις της στη γήινη ζωή με την υπηρεσία της στην ανθρωπότητα μέσα από τη διαφώτιση των Διδασκάλων της Ιεραρχίας. Και το 3ο μέρος, με τίτλο «Επιστολές», έχει να κάνει με ένα μικρό δείγμα των επιστολών της. Πολύ σημαντικές για την καλύτερη κατανόηση του κειμένου είναι οι βοηθητικές σημειώσεις στο τέλος του βιβλίου.

      «Στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στις 12 Φεβρουαρίου του 1879, ήρθε στον κόσμο μια σπουδαία ψυχή μέσα από την οικογένεια του αρχιτέκτονα-ακαδημαϊκού Ιβάν Ιβάνοβιτς Σαπόσνικοφ. Την ονόμασαν Έλενα.
Η Έλενα από την πιο πρώιμη παιδική ηλικία φανέρωσε ιδιαίτερα χαρίσματα, όπως εξαιρετική φιλομάθεια και μνήμη, μαζί με ψυχικές ιδιότητες, όπως οράματα και προφητικά όνειρα.
Το 1901 παντρεύτηκε τον Νίκολας Ρέριχ, μια πολυτάλαντη προσωπικότητα και εξαίρετο καλλιτέχνη, με τον οποίο μοιράστηκε τη ζωή και την πνευματική της πορεία. Γι’ αυτή την κοινή πορεία έγραψε ο ίδιος:
«Μαζί υπερνικήσαμε όλων των ειδών τα εμπόδια. Οι δυσκολίες μετατράπηκαν σε δυνατότητες. Αφιέρωσα τα βιβλία μου “Στην Έλενα, τη σύζυγό μου, τη φίλη, τη σύντροφο και έμπνευσή μου”. Μαζί δημιουργήσαμε…»
Οι δύο αυτοί αγαπημένοι μέχρι τέλους σύντροφοι άφησαν ανυπέρβλητο έργο πνευματικό και καλλιτεχνικό. Με την καθοδήγηση και τη συνεργασία των μεγάλων πνευματικών Διδασκάλων που στην Ανατολή ονομάζονται Μαχάτμα πέτυχαν να αναρριχηθούν σε μεγάλα ύψη πολύμορφης πνευματικής δημιουργικότητας. Βιβλία, καλλιτεχνικές και επιστημονικές εταιρίες, υπέροχοι πίνακες και πνευματική βοήθεια σε αναζητητές είναι εκφράσεις αυτής της πλούσιας και γεμάτης κοινής ζωής.
Η σύμπραξη της Έλενας Ρέριχ με τους Μαχάτμα είχε δύο σκέλη.
Το ένα σκέλος αφορούσε τη συγκρότηση μιας σειράς βιβλίων με τον γενικό τίτλο Ζωντανή Ηθική ή Άγκνι Γιόγκα, που καλύπτουν θέματα της ανθρώπινης κοσμικής εξέλιξης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της επερχόμενης Εποχής. Στα βιβλία της σειράς τονίζεται το αδιαχώριστο του ανθρώπινου πεπρωμένου από εκείνο του Κόσμου, και σε συνάφεια με αυτό το αναπόφευκτο της εξερεύνησης άλλων κόσμων.
Πέραν τούτου, η Έλενα Ρέριχ μετέφρασε αλλά και συνέγραψε και άλλα βιβλία, καθώς και έναν εκπληκτικό αριθμό επιστολών.
Το δεύτερο σκέλος της συνεργασίας αφορούσε ένα πρωτοφανές πείραμα ταχείας ανάπτυξης που οδήγησε την Έλενα Ρέριχ σε υπέρβαση των γήινων περιορισμών.
Όλο αυτό το τεράστιο έργο αποσκοπούσε στο Γενικό Καλό, στο οποίο αφιέρωσε ολόκληρη τη γήινη διαδρομή της.
Το βιβλίο Στο Κατώφλι του Νέου Κόσμου είναι μια ματιά στη φλογερή ζωή αυτής της ακούραστης εργάτριας, στοχαστή και δασκάλας.»


Γνωρίστε τα βιβλία εσωτερικής αναζήτησης από την σελίδα των εκδόσεων Κέδρος





  





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ