«Ένας ελέφαντας το κάτι άλλο» -Άννη Θεοχάρη Εκδόσεις- ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ



    Την Άννη Θεοχάρη τη γνωρίσαμε το 2009 όταν κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο. Φέτος, 10 χρόνια μετά, κυκλοφόρησε το έβδομο βιβλίο της με τίτλο: «Ένας ελέφαντας το κάτι άλλο», από την Ελληνοεκδοτική, με ένα σκληρόδετο και καλαίσθητο εξώφυλλο. Αυτήν την φορά όμως, η Άννη Θεοχάρη έχει ακόμα μία ιδιότητα εκτός από αυτή του συγγραφέα παιδικών βιβλίων. Πρόκειται για την ιδιότητα του εικονογράφου, αφού η ίδια εικονογράφησε την ιστορία που έπλασε. Και είναι μια πραγματικά εξαιρετική εικονογράφηση, απόλυτα ταυτισμένη με το κείμενο.

     Ένας  μικρός και τόσο γλυκός Ελέφαντας είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, ο οποίος ακούει από όλους ότι οφείλει να μεγαλώσει και να γίνει ένας «κανονικός» ελέφαντας. Εκείνος; Αυτό θέλει; Ή μήπως θέλει να γίνει κάτι άλλο;

     Το όνομα του μικρού Ελεφαντάκου δεν μας δίνεται από την συγγραφέα. Ίσως γιατί δεν έχει σημασία αφού η αλληγορική του ιστορία, αφορά το κάθε παιδί, τον κάθε άνθρωπο. Με έναν ξεχωριστό τρόπο η συγγραφέας προσδιορίζει τη σημασία της μοναδικότητας – και όχι την διαφορετικότητα. Και αυτό ακριβώς δείχνει η Θεοχάρη στους μικρούς της αναγνώστες και όχι μόνο. Δείχνει την πίστη που πρέπει να έχουμε στον εαυτό μας. Το πώς όταν εισπράξουμε εμπιστοσύνη και αμέριστη αγάπη—και ειδικά την μητρική αγάπη—μπορούμε να γίνουμε κάτι αληθινά ξεχωριστό. Τις αντιδράσεις του «κατεστημένου» στις αποφάσεις εκείνες που δεν γίνονται εύκολα αποδεκτές από το γενικό σύνολο μα ούτε από τον «αρχηγό» που πιθανόν να νοιώθει απειλή, ότι μπορεί η αλλαγή κάποιου να ξεσηκώσει αντιδράσεις, ότι μπορεί να «αλλάξει» τα κεκτημένα. Τον πιθανό συμβιβασμό και πόσο αυτός μπορεί να μας κάνει δυστυχισμένους.  

     Ένα καλοδουλεμένο και συνάμα καλαίσθητο βιβλίο, 36 σελίδων, γραμμένο σε μορφή ρίμας, γεγονός που κάνει την ανάγνωσή του ευχάριστη και ευκολομνημόνευτη. Ένα βιβλίο που οι μικροί αναγνώστες θα απολαύσουν. 


«Είναι στ’ αλήθεια τόσο ωραίο
    να είσαι κάτι το σπουδαίο,

  μέσα στα ζώα το πιο μεγάλο,

   μα εγώ θα γίνω κάτι άλλο!»
Τραγουδάει ένας μικρός ελέφαντας...
   Ποιος θα τον εμποδίσει
και ποιος θα σταθεί στο πλάι του;
 Μια ιστορία για τη μοναδικότητά μας
                                            και την πίστη στον εαυτό μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ