"ΣΤΟ ΡΥΓΧΟΣ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ"- ΣΙΜΟΣ ΚΕΡΑΣΙΔΗΣ- ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

     Το βιβλίο του Σίμου Κερασίδη, με τίτλο "Στο ρύγχος του λύκου", πρωτοκυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πηγή, το 2012. Εξαντλήθηκε και το 2019 ο εκδοτικός επανακυκλοφόρησε το έργο με νέο εξώφυλλο.

     “Γνώρισα τον αγωνιστή Σίμο Κερασίδη μέσα από πολλές αναφορές σε ιστορικές πηγές που αφορούσαν τη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια της Κατοχής. Η ασυνήθιστή του προσωπικότητα και μια σειρά από κατορθώματα που έμοιαζαν κινηματογραφικά με παρότρυναν να τον αναστήσω, έστω και ελάχιστα, μέσα από τις σελίδες ενός μου μυθιστορήματος. Σήμερα ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον Σίμο Κερασίδη μέσα από μια λογοτεχνική μονογραφία δουλεμένη και διασταυρωμένη με στοιχεία και γεγονότα όχι όμως χωρίς αγάπη, έστω ανεκπλήρωτη, μιας και η συνάντηση του συγγραφέα με τον αγωνιστή Κερασίδη δεν έγινε ποτέ γιατί η ζωή έτσι το αποφάσισε,. Εντούτοις η γραφή ξέρει πάντα τον τρόπο να μεταμορφώνει τα αδύνατα σε δυνατά και προπαντός σε θαυμαστά”.
                                                              Ισίδωρος Ζουργός 
 
      Μια αληθινή και συνάμα τραγική ιστορία που εκτυλίσσεται κυρίως μέσα στην Ιταλο-γερμανική Κατοχή. Στα χρόνια της Εθνικής αντίστασης. Και είναι φανερή και αξιοπρόσεκτη τόσο η ενδελεχής έρευνα του συγγραφέα στις σελίδες της ιστορίας. όσο και η ένωση της μυθοπλασίας με τα ιστορικά γεγονότα. Σε εκείνες τις σελίδες της ιστορίας που μια μερίδα ανυπότακτων αγωνιστών, ανθρώπων με αυτοθυσία, πατριωτικά ιδεώδη και με το όραμα της ελευθερίας, αντιστάθηκαν στον κατακτητή της χώρας του. Και ο κ. Κερασίδης ζωντανεύει με την γραφή του τον αληθινό ήρωα του. Τον αγωνιστή που  θυσίασε τα πάντα για τα ιδανικά του. Και  ο αναγνώστης θα γνωρίσει μέσα από την την ηρωική αυτή μορφή, τον αγωνιστή και συνάμα τον άνθρωπο. Θα αφουγκραστεί τις σκέψεις του, θα "δει" τα όνειρα του, θα ακούσει τους προβληματισμούς του, θα νοιώσει την θυσία του. 
     Ξεκινώντας από τα παράλια της μαύρης θάλασσας, ο Σίμος, Ορφανός πια από πατέρα που δολοφονήθηκε από τους Τούρκους, ακολουθεί την μοίρα εκείνων των προσφύγων που ξεριζώθηκαν και ήρθαν στην Ελλάδα το 1924. Παιδί που αντρειώθηκε από τις συνθήκες της ζωής του και που από μικρό μπήκε στην βιοπάλη. Οργανώνεται στην ΟΚΝΕ και συμμετέχει ενεργά στους εργατικούς αγώνες έως την στιγμή που η δράση του θα επεκταθεί στην εθνική αντίσταση της πόλης του. Και το οδοιπορικό της ζωής του, του αγώνα του, των συλλήψεων του και των αποδράσεων του, των βασανισμών του, ξετυλίγεται στις σελίδες του βιβλίου έως το τέλος της ζωής του Σίμου.
     Το βιβλίο ξεχωρίζει για την αφήγηση του, για τις ολοζώντανες εικόνες που δημιουργεί, για την ίδια την αφηγηματική φωνή του. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα, ένα ιστορικό ντοκουμέντο.
 
     "1988... Κάποιοι σκάβουν σε άγρια πλαγιά της Δυτικής Μακεδονίας.
«Σαν τι να ψάχνετε; Χρυσό;» τους ρωτά με απορία ο παπάς σιμοτινού χωριού.
«Κάτι πιο ακριβό...» απαντούν αόριστα.
Η γραφίδα πάει εβδομήντα χρόνια πίσω. Ψάχνει κι αυτή το «κάτι πιο ακριβό»· τη γέννηση και την πορεία ενός από αυτούς που τα απομεινάρια τους φυλακίστηκαν για χρόνια, κάτω από τις πέτρες της Μακεδονίας, περιμένοντας να βγουν στο φως του ήλιου, όπως χρυσάφι από ορυχείο."
                                      (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ