«Τελειώνει με εμάς»- Colleen Hoover Εκδ. Διόπτρα


                       1η Δημοσίευση στο Literature.gr

   https://www.literature.gr/teleionei-me-emas-colleen-hoover-ekdoseis-dioptra/

Πολυγραφότατη συγγραφέας η Colleen Hoover και ιδρύτρια μιας αφιλοκερδούς συνδρομητικής υπηρεσίας και βιβλιοπωλείου, στο Τέξας, με την επωνυμία The Bookworm Box, υπογράφει ένα μυθιστόρημα το οποίο έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, καθώς βρέθηκε για 11 συνεχόμενες εβδομάδες στο Νο 1 των New York Times.

     Πρόκειται για ένα συγκινητικό μυθιστόρημα που πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις και τα αδιέξοδα των προσωπικών διλημμάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι.

     Η νεαρή Λίλι, μια κοπέλα είκοσι χρονών, στην οποία η ζωή δε χαρίστηκε ποτέ, φιλοδοξεί να ανοίξει τη δική της επιχείρηση αμέσως μετά την αποφοίτησή της. Η γνωριμία της όμως με τον Ράιλ, έναν φιλόδοξο νευροχειρουργό, θα σηματοδοτήσει μια νέα καμπή στη ζωή της. Ο Ράιλ είναι ένας άνθρωπος που πεισματικά αρνείται να αναγνωρίσει τη σημασία των σχέσεων στη ζωή των ανθρώπων. Η Λίλι θα είναι μια εξαίρεση στους ηθικούς κανόνες που διέπουν τη ζωή τους. Η σχέση τους θα αρχίσει να εξελίσσεται όταν ο Άτλας, ένα άστεγο αγόρι, το οποίο είχε ερωτευτεί στο παρελθόν, κάνει ξανά την εμφάνισή του. Ο Άτλας είχε υπάρξει ο μεγάλος έρωτας στη ζωή της Λίλι. Ήταν ένας άνθρωπος που βρισκόταν συνεχώς δίπλα της, την προστάτευε και την αγαπούσε. Όλα όσα ο Ράιλ και η Λίλι είχαν ζήσει, η παθιασμένη σχέση τους και ο έρωτάς τους, κλονίζονται.

Ποιες αποφάσεις θα πάρουν οι ήρωες αυτής της ιστορίας;

     Ο τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένο το βιβλίο παρουσιάζει με ρεαλισμό όλες εκείνες τις σκέψεις που ταλανίζουν τους ήρωες και ενώ το βιβλίο μοιάζει να είναι μια ακόμα ρομαντική ιστορία στην πορεία ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι το μυθιστόρημα αυτό είναι ένα έργο με βαθιές κοινωνικές προεκτάσεις. Πέρα από τις ανθρώπινες σχέσεις η συγγραφέας αγγίζει το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, πλάθοντας τους ήρωές της τόσο αδρά που νομίζεις ότι βρίσκεσαι, κυριολεκτικά, δίπλα τους και αφουγκράζεσαι τις πιο μύχιες σκέψεις τους. Ο τρόπος που σκέφτονται οι γυναίκες που βιώνουν αυτές τις καταστάσεις σκιαγραφείται με παραστατικότητα δίνοντας εξαιρετικό ενδιαφέρον στην αναγνωστική διαδικασία. Είναι ένα βιβλίο που αγγίζει τον αναγνώστη καθώς συνδυάζει την ευαισθησία και την τρυφερότητα με τον ρεαλισμό.

     Το επιλογικό σημείωμα της συγγραφέα, γραμμένο με την ίδια τρυφερότητα για τους πρωταγωνιστές της δικής της ζωής επεξηγεί πολλά σημεία της αφήγησης και ταυτόχρονα αποκαλύπτει μια κρυμμένη πτυχή της ζωής της συγγραφέα, μια πληγή που στην πάροδο του χρόνου κατάφερε να τη λειάνει και να αντλήσει δύναμη ώστε να γίνει η ίδια μια ανεξάρτητη και δυναμική γυναίκα.

     Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα, έχει μεταφράσει η Νέλλα Γιατράκη και η ατμόσφαιρα στην οποία μας μεταφέρει με τη γλωσσική της αισθητική κάνει το ανάγνωσμα να ρέει απρόσκοπτα. Παράλληλα ο καταιγιστικός ρυθμός της αφήγησης, οι ανατροπές, η βαθιά ψυχαναλυτική διάσταση των ηρώων, η ενσυναίσθηση, ο τρόπος με τον οποίο ξετυλίγεται η πλοκή, η αμεσότητα της γραφής κάνουν το βιβλίο αυτό ένα πολύ αξιόλογο ανάγνωσμα που μπορεί να συγκινήσει τις γυναίκες και να ευαισθητοποιήσει τους άντρες, ιδιαίτερα τώρα, σε μια εποχή που η βία κατά των γυναικών είναι ένα οξυμένο πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία αλλά και τις σύγχρονες κοινωνίες του κόσμου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ