Heather Morris: “Τρεις αδερφές”, σε μετάφραση Λένιας Μαζαράκη από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

 

 [«Θέλω να µου υποσχεθείτε, αλλά και να υποσχεθείτε η µια στην άλλη, πως πάντα θα αλληλοϋποστηρίζεστε· πως ό,τι κι αν συµβεί, θα είστε ενωµένες. Ότι δεν θα επιτρέψετε σε τίποτα να σας χωρίσει. Καταλαβαίνετε τι σας λέω;»

     Στην παιδική τους ηλικία η Σίµπι, η Μάγκντα και η Λίβια δίνουν µια υπόσχεση στον πατέρα τους – ότι θα είναι πάντα µαζί, ό,τι κι αν συµβεί. Χρόνια αργότερα οι ναζί εκτοπίζουν τη δεκαπεντάχρονη Λίβια στο Άουσβιτς. Η Σίµπι, που είναι δεκαεννέα ετών, θυµάται την υπόσχεσή τους και ακολουθεί τη Λίβια, αποφασισµένη να την προστατεύσει – ή να πεθάνει µαζί της.

Η Μάγκντα, δεκαεφτά χρονών, παραµένει στη Σλοβακία και καταφέρνει να διαφύγει για ένα διάστηµα, όµως σύντοµα συλλαµβάνεται και αυτή και εκτοπίζεται στο στρατόπεδο θανάτου. Μέσα στη φρίκη του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, οι τρεις αδερφές επανασυνδέονται και δίνουν µια νέα υπόσχεση, αυτή τη φορά η µια στην άλλη: ότι θα επιβιώσουν.]

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία των αδερφών Μέλερ από τη Σλοβακία. Οι αδελφές ΣΙΜΠΙ. ΜΑΓΚΝΤΑ. ΛΙΒΙΑ, παρέμειναν μαζί επιβιώνοντας από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, παίρνοντας δύναμη από την υπόσχεση που έδωσαν στον ετοιμοθάνατο πατέρα τους, ότι τίποτα δεν θα τις χωρίσει και η μια θα προσέχει την άλλη. Ένα έργο που αφηγείται τη ζωή και το θάρρος των τριών αδελφών στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, την επιβίωση τους στο Άουσβιτς, την ελπίδα επανένωσης, τη διάσωση τους, την επιστροφή τους στο πατρικό τους μα και την οριστική φυγή τους στο Ισραήλ, σε μια περίοδο της ιστορίας που  αυτό το κράτος βρισκόταν στη δημιουργία του, εκεί όπου οι ηρωίδες έχτισαν από την αρχή μια νέα ζωή, εκεί όπου θα ερωτευθούν, θα δημιουργήσουν οικογένειες και θα ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους.

Δυνατοί οικογενειακοί δεσμοί και οι μνήμες του ολοκαυτώματος που δεν πρέπει να σβήσουν ποτέ για να θυμάται ο κόσμος και μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα τέτοιες μαύρες σελίδες της ιστορίας, είναι τα κύρια μηνύματα αυτού του έργου. Πρόκειται για μια συγκινητική αληθινή ιστορία- ντοκουμέντο. Για το Άουσβιτς και τη φρίκη του. Για τους θαλάμους αερίων, για τον  αγώνα των ανθρώπων να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να ζουν με την ελπίδα ότι κάποτε θα είναι ελεύθεροι και θα μπορέσουν να χτίσουν το μέλλον τους. Η πείνα, το κρύο, ο φόβος του θανάτου, η  ελπίδα, η παράνοια μα και η διατήρηση της ανθρωπιάς και της αγάπης μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες ζωής.

Ένα συγκινητικό ιστορικό έργο για εμάς και τις επόμενες γενιές, μια ιστορία ηρωισμού, ελπίδας και οικογενειακής αγάπης, με πλούσιες περιγραφές που δημιουργούν εικόνες της κατάστασης που έζησαν οι τρεις αδελφές, σε τριτοπρόσωπη αφήγηση. Συγκλονιστικό είναι το σημείωμα της συγγραφέα στο οποίο αναφέρει πώς εξελίχθηκε η ιστορία των ηρωίδων. Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που κλείνουν το βιβλίο αποτελούν μαρτυρίες εξαιρετικού ενδιαφέροντος που αποτελούν από μόνα τους ένα σημαντικό μέρος του ιδιαίτερου αυτού βιβλίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ