«Η φλόγα, η φωτιά κι η στάχτη» – Γεώργιος Ελ. Τζιτζικάκης, Εκδόσεις Κάκτος

 

     Όσοι παρακολουθούν την πορεία του Γιώργου τζιτζικάκη αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για έναν προβληματισμένο συγγραφέα που προσπαθεί κάθε του έργο να είναι μια κοινωνική ανάλυση. 

Το νέο του βιβλίο, το δέκατο βιβλίο του,  με τίτλο Η φλόγα, η φωτιά κι η στάχτη που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο από τις εκδόσεις Κάκτος είναι ένα συναρπαστικό αφήγημα για τη φιλία και την ανάγκη της προάσπισής της στον χρόνο.

     Με άρωμα καλοκαιρινό ο Τζιτζικάκης ταξιδεύει τον αναγνώστη στη Σκιάθο και στη δεκαετία του ’80 για να αναδείξει την ιστορία τριών γυναικών, τη Μανωλίας, της Εριέττας και τη Θέτιδας, οι οποίες μοιράζονται από παιδιά μια τρυφερή σχέση. Τρεις διαφορετικές ωστόσο γυναίκες με τα χαρακτηριστικά τους να αλληλοσυμπληρώνονται, που ο χρόνος την έχει απομακρύνει σταδιακά και θα τι φέρει κοντά ο γάμος της Μανωλίας. Θα βρεθούν ξανά μαζί και τότε όλα τα μυστικά του παρελθόντος θα αναδυθούν και θα διεκδικήσουν το παρόν και το μέλλον μιας φιλίας που πρέπει να αντέξει.

Πόσο εύκολο είναι όμως να αντιμετωπίσει κανείς την αλήθεια όταν έρθει στο φως;

Μπορεί η λάμψη της να προκαλέσει μια απροσδόκητη συμπεριφορά; 

Μπορούμε να αναλογιστούμε τελικά πόσα λάθη κάνουμε και πώς μπορεί η συνειδητοποίησή τους να αλλάξει και εμάς του ίδιους;

     Ένα μυθιστόρημα γεμάτο δράση, ζωντάνια, προβληματισμό και ενάργεια που θα συναρπάσει τον αναγνώστη.


"Καλοκαίρι, Ελλάδα, σήμερα.

Η Μανωλία, η Εριέττα, και η Θέτιδα είναι φίλες από παιδιά. Η πρώτη δυναμική, η δεύτερη ρομαντική, η τρίτη επαναστάτρια, και η καθεμιά έχει τραβήξει τον δικό της δρόμο στη ζωή. Διατηρούν πλέον τυπικές φιλικές σχέσεις, μα, ενόψει του γάμου της Μανωλίας, αποφασίζουν να περάσουν μαζί λίγες ημέρες διακοπών στη Σκιάθο για να θυμηθούν τα παλιά. Εκείνο που φαντάζει ως διέξοδος αποδεικνύεται δύσκολο, καθώς το παρελθόν κρύβει μυστικά και πονάει σαν θα το σκαλίσουν, ενώ, επειδή συνεχίζει να επηρεάζει το παρόν, θα κληθεί η μία να βρεθεί αντιμέτωπη της άλλης.

Τρεις ασυμβίβαστες γυναίκες με διαφορετικές προσωπικότητες, η καθεμιά με τα μυστικά της, που κάποια επιλέγουν να εκμυστηρευτούν και άλλα να τα αποκρύψουν, μας διηγούνται το πώς βλέπουν τη ζωή, τους άντρες, τις γυναίκες, τους εαυτούς τους και φυσικά τις φίλες τους. Ένα μυθιστόρημα με έντονη τη μυρωδιά των '80s, που μιλάει για τα μυστικά των ανθρώπων και εκείνα που δεν θέλουμε να παραδεχτούμε στον ίδιο μας τον εαυτό, καταλήγοντας στο ερώτημα: Όταν η αλήθεια αποκαλύπτεται και όλα τα μυστικά μαθαίνονται, τότε τι κάνεις; Τα αντιμετωπίζεις γραπώνοντας το ρίσκο ή συνεχίζεις τα ψέματα; Όταν η φλόγα θα ανάψει, θα ακολουθήσει η φωτιά, και αν δεν την προλάβεις, θα γίνουν όλα στάχτη."

Το βιβλίο στις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ

https://www.kaktos.gr/el/tzitzikakhs-givrgow-h-floga-h-fvtia-ki-h-staxth-978-618-215-012-2.html


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ