ΑΤΛΑΣ ΕΞΙ, Olivie Blake, Εκδόσεις Διόπτρα

 

     Από τις Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβρη το βιβλίο ΑΤΛΑΣ ΕΞΙ της ΟΛΙΒΙΕ ΜΠΛΕΙΚ, σε μετάφραση Μυρσίνης Γκανά.

[ Πρόσεχε τον άνθρωπο που σε  αντιμετωπίζει άοπλος.

Αν στα μάτια του δεν είσαι ο στόχος,

τότε να είσαι σίγουρος πως είσαι το όπλο].

     H Olivie Blake στήνει στο «Άτλας Έξι» έναν κόσμο διαφορετικό από τον δικό μας. Έναν κόσμο γεμάτο μαγεία, κρυφές Λέσχες, μάγους που κυβερνούν τον κόσμο και πλάσματα που αποτελούν υβρίδια άλλων πλασμάτων. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

     Αρχικά, οι μάγοι του κόσμου της Blake, ονομάζονται Μήδειοι. Συνήθως, όσο πιο ισχυρές είναι οι μαγικές ιδιότητες του Μήδειου, τόσο μεγαλύτερη δύναμη και εξουσία καταλήγει να έχει, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι ταξικές διαφορές ανάμεσα στους Μήδειους. Υπάρχουν πολλών ειδών Μηδειακές Λέσχες, άλλες με λόγο ύπαρξης την εξουσία, άλλες που κινούνται γύρω από τη γνώση και τη διαφύλαξή της. Μια Λέσχη της δεύτερης κατηγορίας είναι η Αλεξανδρινή Λέσχη. Πήρε το όνομά της από την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και έχει στην κατοχή της το περιεχόμενό της μέχρι και σήμερα. Η Αλεξανδρινή Λέσχη λοιπόν κάθε δέκα χρόνια στρατολογεί έξι εκκολαπτόμενους Μήδειους βάζοντάς τους σε ένα προπαρασκευαστικό έτος σπουδών. Στο τέλος αυτού του έτους, οι πέντε θα μυηθούν και θα γίνουν μέλη της Λέσχης. Ένας Μήδειος θα χρειαστεί να αποχωρήσει.

     Κάπου εκεί ξεκινά η ιστορία του βιβλίου. Ο Άτλας Μπλέικλι είναι ο διευθυντής της Λέσχης, αν και αυτοπροσδιορίζεται ως Φύλακας. Όταν έρθει η ώρα θα προτείνει σε έξι νεαρούς μάγους να έρθουν μαζί του και να φοιτήσουν για έναν χρόνο στην Λέσχη του, έχοντας πρόσβαση στο θρυλικό υλικό της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Αυτά που υπόσχεται είναι αρκετά για να πείσουν οποιονδήποτε, θνητό ή Μήδειο. Σύμφωνα με τον Άτλας, η αποφοίτηση ισοδυναμεί με δύναμη, εξουσία και πλούτη. Κανείς δεν θα μπορούσε να αρνηθεί μια τέτοια πιθανότητα και το ίδιο ισχύει για τους έξι πρωταγωνιστές μας.

     […Η Λίμπι θα φρόντιζε για τη χρηματοδότηση καινοτόμας μήδειας τεχνολογίας και θα μπορούσε να επιλέγει από ένα χαρτοφυλάκιο γεμάτο συναρπαστικές ιδέες με τεράστια δυναμική για ανάπτυξη και κοινωνικό κεφάλαιο. Τώρα ήταν η στιγμή για δράση ο κόσμος υπέφερε από υπερπληθυσμό, από αλόγιστη χρήση και εξάντληση των πόρων, η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας ήταν πιο επιτακτική από ποτέ. Σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να αλλάξει ολόκληρη τη δομή της μηδειακής προόδου θα μπορούσε να επιλέξει τη μια ή την άλλη start-up ώστε να μεταβάλει την εξέλιξη ολόκληρης της παγκόσμιας οικονομίας- και, επιπλέον, θα την πλήρωναν καλά για να το κάνει. Όμως την ερευνητική υποτροφία στο Πανεπιστήμιο…]

     Η Λίμπι Ρόουντς έχει τη μαγική ικανότητα να ασκεί έλεγχο στην ύλη και να τη μεταβάλλει κατά βούληση. Την ίδια ικανότητα έχει και ο Νίκο ντε Βαρόνα. Οι δυο τους αποτελούν τις δύο όψεις ενός νομίσματος, ο ανταγωνισμός είναι διαρκής, όμως όσο μένουν στην Λέσχη, τόσο συνειδητοποιούν πως αυτά που τους ενώνουν είναι περισσότερα από όσα τους χωρίζουν. Η Ρέινα Μόρι είναι φυσιογνώστης και κάθε πλάσμα της χλωρίδας λαχταράει να την υπηρετήσει. Ο Κάλουμ Νόβα έχει ειδικότητα στις ψευδαισθήσεις και μπορεί να μοιάζει με την τηλεπαθητική Παρίσα Καμάλι, όμως ο Κάλουμ μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνος αφού το να καταστήσει κάποιον υποχείριό του είναι κάτι πολύ απλό για τις ικανότητές του. Τέλος, ο Τριστάν Κέιν έχει την ιδιότητα να αναγνωρίζει τα ξόρκια γύρω του, και μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαντάζει ο πιο αδύναμος, όμως θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει την θέση του στην Λέσχη, μακριά από τον άκαρδο πατέρα του.

     Η παραπάνω εξάδα θα μπει στην Λέσχη και θα βρεθεί να παρακολουθεί ένα πρόγραμμα σπουδών με κύρια θέματα τον χώρο, τον χρόνο, την σκέψη και τον θάνατο, πάντα δοσμένα υπό την μαγική τους διάσταση. Άλλοτε βάσει σχεδίου και άλλοτε χωρίς καμία πρόθεση, θα βρεθούν σε ένα γαϊτανάκι γεμάτο συμμαχίες, φιλίες, προδοσίες αλλά και έρωτα. Όλα αυτά ενώ προσπαθούν να αποφύγουν επισκέπτες από το παρελθόν τους αλλά και από τους εχθρούς της Λέσχης. Ώσπου ένας ένας αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι βρίσκονται μέσα σε μια αστείρευτη πηγή γνώσης, στο επίκεντρο μιας Λέσχης που παραμένει μυστική για αιώνες. Πώς είναι δυνατόν ένας εξ αυτών να αποχωρήσει έτσι απλά χωρίς να αποτελεί κίνδυνο για την Λέσχη; Σύντομα αρχίζουν να φοβούνται πως η προαναγγελθείσα αποχώρηση, ισοδυναμεί με θάνατο.

     Η Blake χτίζει έναν μαγικό κόσμο σε ένα παράτολμο εγχείρημα και τα καταφέρνει περίφημα, δίνοντας ένα έργο σπάνιας αυθεντικότητας. Δεν προσπαθεί να αντιγράψει την επιτυχία ούτε του Χάρι Πότερ, ούτε κάποιου άλλου ήδη γνωστού μαγικού κόσμου. Η βασική διαφορά της είναι ότι αγγίζει το θέμα με αρκετά πιο ενήλικο τρόπο. Μην ξεγελαστείτε, το «Άτλας Έξι» δεν είναι για παιδιά. Ίσως για εφήβους, αλλά μέχρι εκεί. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους το εγχείρημα της Blake στέφεται με επιτυχία.

     Ο ένας είναι ο τρόπος με τον οποίο χτίζει από το μηδέν αυτόν τον πολύπλοκο κόσμο. Συστήνει τον αναγνώστη με έναν τρόπο οργανικό, αβίαστο, χωρίς να κουράζει, χωρίς να υπεραναλύει, χωρίς να καθυστερεί την πλοκή και χωρίς να καταπιάνεται με πράγματα που δύσκολα γίνονται αντιληπτά από τον καθένα. Ο δεύτερος είναι ότι ενώ καταφέρνει και χτίζει κάτι τόσο περίπλοκο, δεν διστάζει να το βάλει σε δεύτερη μοίρα για χάρη της διαχρονικά ενδιαφέρουσας ανθρώπινης φύσης. Μπορεί όλοι να μπήκαμε στον κόσμο της Blake με περιέργεια για τη μαγεία, όμως μείναμε για τους χαρακτήρες της. Είναι μαγικοί, όμως ταυτόχρονα προσιτοί και ζουν μια περιπέτειά γεμάτη φιλοδοξία, πάθη, συναισθήματα και ηθικά διλλήματα.

     Κάθε κεφάλαιο επικεντρώνεται σε έναν διαφορετικό υποψήφιο, όμως μέσω της τριτοπρόσωπης αφήγησης τον ακολουθούμε σε όλων των ειδών συναναστροφές με τους υπόλοιπους παίρνοντας έτσι κάθε φορά μια γεύση από τον κόσμο και την οπτική γωνία των εκάστοτε συμπρωταγωνιστών του κεφαλαίου. Έτσι η συγγραφέας δίνει χώρο και χρόνο στους χαρακτήρες της να αναπνεύσουν και να εξελιχθούν με τρόπο ικανοποιητικό και εύκολο για τον αναγνώστη να τους ακολουθήσει στο ταξίδι τους.

     Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που συνδυάζει κατά διαστήματα αρκετά είδη λογοτεχνίας και χτίζει μια ιστορία που θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ταινία. Ίσως γίνει κάποτε αφού το «Άτλας Έξι» αποτελεί το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας, με το δεύτερο βιβλίο να έχει ήδη κυκλοφορήσει στο εξωτερικό με τίτλο «The Atlas Paradox». 

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ