«ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ»- ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ - ΠΝΟΗ



    Αρχές Απριλίου του 2016, οι εκδόσεις Πνοή κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στα εκδοτικά δρώμενα της χώρας, με το βιβλίο της εκδότριας και συγγραφέα Κάκιας Ξύδη, «Φυσάει». Σχεδόν ταυτόχρονα, 09/05/2016, εκδίδεται και το πρώτο βιβλίο του Βασίλη Καραναστάση, «ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ», από τα πρώτα βιβλία των εκδόσεων ΠΝΟΗ και παρουσιάζονται στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, το οποίο και τα αγκαλιάζει με θέρμη.
     Πρωταγωνιστής μας, ο Οράτιος Χ., έξυπνος και απλός, ανθρώπινος και έντιμος ιδιωτικός ερευνητής που βιώνει την σημερινή ελληνική πραγματικότητα, με τις οικονομικές δυσκολίες να τον ταλαιπωρούν και την αναδουλειά να τον κάνει να βαριέται και να προβληματίζεται για την επιβίωση του.
Η τύχη του χαμογελά και αναλαμβάνει μια υπόθεση δύσκολη σχετικά με την εξαφάνιση της Μάρθας, συζύγου ενός επιχειρηματία, του Μιχάλη Τριανταφυλλίδη, ο οποίος, θέλοντας να αποφύγει ένα ενδεχόμενο σκάνδαλο, δεν απευθύνεται στην αστυνομία. Και η περιπέτεια ξεκινάει με σκοπό την διαλεύκανση της υπόθεσης. Άραγε πρόκειται για μια οικειοθελή εξαφάνιση ή για απαγωγή;
Ευφυής και άνθρωπος που αποκτά την εμπιστοσύνη όσων απευθύνεται, ο Οράτιος προσπαθεί να βρει την Μάρθα αν και πολλές φορές βρίσκεται σε αδιέξοδο. Όμως τα εμπόδια δεν τον βγάζουν από τον δρόμο του και η σωστή κρίση του για τα γεγονότα, οι μικρές λεπτομέρειες-ενδείξεις, οι ήρωες που συναντά στο δρόμο του,  τον κάνουν να βρει τελικά τη λύση στην υπόθεση που ανέλαβε. Παράλληλα οι αναγνώστες αυτού του βιβλίου συμμετέχουν ενεργά διαβάζοντας τις σελίδες του και ανακαλύπτουν μαζί με τον Οράτιο Χ, την, κρυμμένη πίσω από την εξαφάνιση της Μάρθας Τριανταφυλλίδη, αλήθεια  και τον ρόλο όλων εκείνων, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση.
     Καθώς πρόκειται για ένα αμιγώς αστυνομικό βιβλίο, δε θα μπορούσαμε να πούμε κάτι περισσότερο για την πλοκή της ιστορίας και των ανατροπών που κρύβει,  μπορούμε όμως να πούμε ότι είναι ένα καλογραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση βιβλίο,  με απλή και αρκετά περιεκτική γραφή, χωρίς επαναλήψεις και με αρκετό χιούμορ που το κάνει  διαφορετικό από τα γνωστά αστυνομικά βιβλία. Χιούμορ διακριτικό—διαφαίνεται άλλωστε και στον τόσο επιτυχημένο τίτλο του βιβλίου--  που όχι μόνο δεν γελοιοποιεί και δεν μειώνει την ιστορία, αλλά το εντάσσει στο είδος του χιουμοριστικού αστυνομικού με αξιοπρέπεια.
     Άραγε, θα ξανασυναντήσουμε τον Οράτιο Χ, σε νέες περιπέτειες; Αυτό είναι κάτι που μόνο ο κ. Καραναστάσης, γνωρίζει.


     «Ο Οράτιος Χ. είναι ιδιωτικός ερευνητής. Ένας καθημερινός άνθρωπος, με χρέη, σπάνιες ερωτικές σχέσεις, εσωτερικές αναζητήσεις και αυτοκτονικές τάσεις.
"Η υπόθεση που στην αρχή μου φάνηκε εύκολη, τώρα φάνταζε δύσκολη και μπερδεμένη. Τόσο τρέξιμο όλο αυτόν τον καιρό κι ήμουν πάλι στην αρχή. Μήπως θα 'πρεπε ν' αλλάξω τις μεθόδους μου; Να απειλήσω κανέναν μάρτυρα, να τον πλακώσω στις μπουνιές μπας και μάθαινα κάτι σίγουρο κι ενδιαφέρον; Δεν μπορεί, κάποιος τρόπος θα υπήρχε. [...] Το είχα βαρεθεί αυτό το τροπάρι. Όλοι ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν, αλλά κανείς τους δεν ήταν ικανός να δώσει μια πληροφορία χρήσιμη και αξιοποιήσιμη. Ξεκίνησα λοιπόν να φύγω το ίδιο σοφός με πριν. Έκλεισα την πόρτα πίσω μου και βγήκα έξω ολοκληρωτικά απογοητευμένος. Ίσως, αν φαινόμουν τυχερός, να με πατούσε κανένα αυτοκίνητο στον δρόμο..."
Ιδιόρρυθμοι μάρτυρες, τραγελαφικές καταστάσεις και μια έρευνα που πηγαίνει απ' το κακό στο χειρότερο, συνθέτουν το παζλ μιας περίεργης υπόθεσης. Ένα βιβλίο με άφθονο χιούμορ, ανατροπές και μπόλικη... ταλαιπωρία.»
                                                                           (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ