ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


     Οι εκδόσεις Μεταίχμιο διαθέτουν σειρές εικονογραφημένων παιδικών και εφηβικών βιβλίων με ανάλογη θεματογραφία ανά ηλικία. 





     Σήμερα επιλέξαμε να σταθούμε και να παρουσιάσουμε τα δύο νέα βιβλία της πολυγραφότατης Julia Donaldson /Τζούλια Ντόναλντσον που μόλις κυκλοφόρησαν. 



                  «Ο Ζαχαρής και ο μονόκερος»

                                        Εικονογράφηση: Lydia Monks
                                        Μετάφραση: Μάρω Ταυρή


      
«Όταν ο Ζαχαρής, ένα ξύλινο αλογάκι, εύχεται να μπορούσε να δει τον κόσμο, ένας λευκός μονόκερος με μαγικές δυνάμεις τον μεταμορφώνει σε αληθινό άλογο. Όμως, αφού δουλεύει σε αγρόκτημα, τρέχει στον ιππόδρομο και δίνει παράσταση σε τσίρκο, ο Ζαχαρής καταλαβαίνει ότι πρέπει να προσέχει τι εύχεται και συνειδητοποιεί πόσο του λείπουν τα παιδιά που έπαιζαν μαζί του.
       Είναι άραγε πολύ αργά για άλλη μια ευχή;

           Αγέρωχα τη χαίτη του
           τινάζει µε ορµή
         κι έπειτα κάνει εφτά στροφές                                                                                                               και γίνεται η ευχή!» 

          «Ένα μαγικό παραμύθι από δύο βραβευμένες δημιουργούς» διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου και αυτό ακριβώς είναι «Ο Ζαχαρής και ο μονόκερος», προσθέτοντας εμείς και την εξαιρετική απόδοση του παραμυθιού από την κ. Μάρω Ταυρή, η οποία διατήρησε τόσο το ύφος του βιβλίου που είναι γραμμένο με στιχάκια και ομοιοκαταληξίες όσο και τα νοήματα, τα οποία παρέμειναν ζωντανά στο ακέραιο.
     Ο Ζαχαρής, ένα ξύλινο αλογάκι, ζει μαζί με δυο αδελφάκια και παίζει μαζί τους. Όταν τα παιδιά έφευγαν για το σχολείο, ο Ζαχαρής βαριόταν. Ευχήθηκε να μπορούσε να δει τον κόσμο έξω από το σπίτι και τότε ένας μαγικός λευκός ρινόκερος πραγματοποίησε την ευχή του και βρέθηκε σε έναν αγρό να σέρνει ένα κάρο. Του άρεσε μα κι εκεί βαρέθηκε και ευχήθηκε να μπορούσε να τρέξει σαν τον άνεμο. Και πάλι ο μαγικός λευκός ρινόκερος εμφανίστηκε και πραγματοποίησε την ευχή του.
     Κάπως έτσι, η ζωή του ήταν γεμάτη περιπέτειες και αλλαγές, τις οποίες, αν και ο ίδιος τις ευχόταν και ο μαγικός λευκός ρινόκερος τις πραγματοποιούσε, σύντομα βαριόταν και πάντα είχε κάτι νέο να ζητήσει… Άραγε θα βρει ποτέ την ευτυχία;
     Είναι ένα παραμύθι που προτρέπει τα παιδιά να μην εγκαταλείπουν τα όνειρά τους μέχρι να φτάσουν τον στόχο τους, χωρίς όμως να ξεχνούν να εκτιμούν αυτά που ήδη έχουν, γιατί η χαρά μπορεί να κρύβεται και μέσα σε απλές καθημερινές στιγμές. Προσεγμένες ευχές και απλά όνειρα μπορεί να γίνουν πραγματικότητα, αν και δεν σημαίνει πάντα ότι αυτές είναι το καλύτερο για μας. Ένα χαρούμενο παραμύθι, γεμάτο αισιοδοξία με μια υπέροχη εικονογράφηση σε μια προσεγμένη έκδοση με σκληρό εξώφυλλο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.



«Τι άκουσε η πασχαλίτσα»

Τζούλια Ντόναλντσον

Εικονογράφηση: Lydia Monks

Μετάφραση: Μάρω Ταυρή

[Στο αγρόκτημα επικρατεί πανδαιμόνιο, με τόσα βελάσματα και κακαρίσματα, γαβγίσματα και χλιμιντρίσματα. Όταν όμως δύο πονηροί κλέφτες αποφασίζουν να κλέψουν την όμορφη αγελάδα, το πιο σιωπηλό και μικροσκοπικό πλασματάκι είναι που θα σώσει την κατάσταση!
Κι η πασχαλίτσα η µικρή, που ως τότε δε µιλούσε,
στα ζώα αµέσως έτρεξε και τα προειδοποιούσε:
«Θα κλέψουν τη γελάδα µας, αν κάποιος δεν τη σώσει!
 Άκουσα και το σχέδιο που έχουν καταστρώσει!».]

     Και σε αυτό το βιβλίο, εκτός από την εξαιρετική έκδοση με σκληρό εξώφυλλο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, την υπέροχη εικονογράφηση, ειδική μνεία στην κ. Μάρω Ταυρή για την άριστη απόδοση του παραμυθιού που κατάφερε και διατήρησε όχι μόνο το ύφος του βιβλίου που είναι γραμμένο με στιχάκια και ομοιοκαταληξίες αλλά και τα νοήματα του.

     «…Σε ένα μεγάλο αγρόκτημα, ζούσανε μια φορά μια κότα, μία πάπια, ένας σκύλος, δυο γατιά. Ένα  γουρούνι τριχωτό, ένα άλογο μεγάλο, μια χήνα, ένα πρόβατο-κάτσε να δω… τι άλλο; Α, ναι! Μια αγελάδα με περίσσια ομορφιά… και μια πασχαλίτσα που δεν έβγαζε μιλιά…»  

     Έτσι αρχίζει το παραμύθι και αυτοί είναι οι ήρωες του βιβλίου με πρωταγωνίστρια τη μικρή πασχαλίτσα. Μια νύχτα, η μικρή πασχαλίτσα, είδε και άκουσε δύο άντρες που σχεδίαζαν να κλέψουν την αγελάδα. Και τότε η μικρή πασχαλίτσα αναλαμβάνει δράση. Αποφασίζει να μιλήσει, ενημερώνει τα υπόλοιπα ζώα της φάρμας και σχεδιάζει με έναν έξυπνο τρόπο να αποτρέψει τους πονηρούς άντρες να κλέψουν την αγελάδα. Το σχέδιο της ευφυέστατο, άραγε θα τα καταφέρουν; Ποια θα είναι η τιμωρία των κλεφτών;
     Ένα αστείο παραμύθι με εξαιρετικό συνδυασμό εικόνας-κειμένου, μέσα από το οποίο τα μικρά παιδιά θα γνωρίσουν τα ζώα της φάρμας και τους ήχους τους, θα διασκεδάσουν με την τιμωρία των αντρών που θέλουν να κλέψουν την αγελάδα, μα και θα διδαχτούν ότι σε έναν κίνδυνο που ελλοχεύει, πρέπει να κινητοποιούμαστε. Η αίσθηση της υπευθυνότητας στον κόσμο μας, είναι σημαντική. Πρέπει να ενώνουμε τις δυνάμεις μας –η ομαδικότητα είναι δεξιότητα που μπορεί να αναπτυχθεί μέσα από έναν κοινό στόχο- γιατί «Η ισχύς εν τη ενώσει» και αυτό μας δείχνει αυτό το παραμύθι της πασχαλίτσας, που αν και μικρή, η πράξη της ήταν μεγάλη. Η κλοπή συνεπάγεται την τιμωρία, η δύναμη της σκέψης, η δύναμη της ομάδας,  όλα αυτά περνούν απλά στα παιδιά μέσα από το  παραμύθι της  Τζούλιας Ντόναλντσον.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ