"ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ" - ΣΟΦΙΑ ΒΟΪΚΟΥ - ΨΥΧΟΓΙΟΣ

     Το νέο βιβλίο της Σοφίας Βόϊκου, "Το κορίτσι της ντροπής", κυκλοφόρησε τον Απρίλιο από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
     Κοινωνικοιστορικό μυθιστόρημα τοποθετημένο χρονικά στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο και με κυρίαρχο θέμα "τα παιδιά της ντροπής", "τα παιδιά της Βέρμαχτ". Τα στιγματισμένα παιδιά, τα παιδιά που βίωσαν την απόρριψη και τον εξευτελισμό. Τα παιδιά ενός Γερμανού κατακτητή και μιας Ελληνίδας.
     Δύο ιστορίες ξεχωριστές που ενώνονται. Η ιστορία της Λένης, παιδί της Βέρμαχτ και αυτό. Η ζωή της. Η γνωριμία και η σχέση της μικρής μητέρας της 18χρονης Βιολέτας, που ζει τον χειμώνα του 1941 μέσα στην πείνα που πεθαίνει τους ανθρώπους, με τον κλασικό στρατιώτη Γερμανό Μίλερ, ιστορικό που λάτρευε την αρχαία Ελλάδα, αυτόν που στο όνομα της αγάπης έβαλε σε δεύτερη μοίρα τα ιδανικά του Γ ράιχ . Την γέννηση της, τα πρώτα δύσκολα παιδικά της χρόνια, τον "ρατσισμό" που εισέπραττε και την προσπάθεια της να ανακαλύψει την αλήθεια, να βρει τις ρίζες της και να κατανοήσει το τίμημα που πληρώνει χρόνια τώρα. Και ο Γιόχαν γιος αξιωματικού του Χίτλερ. Το παιδί ενός ανθρώπου-τερας και αυτό γινεται ακόμα πιο αισθητό με την λήξη του πολέμου. Και όταν ο ο Γιόχαν ανακαλύπτει την αληθινή ταυτότητα του πατέρα του αντιδρά ακραία. Κόβει δεσμούς και ρίζες με το παρελθόν, αλλάζει θρήσκευμα. Και η ένωση. Η Λένα και ο Γιόχαν. Τραγικοί ήρωες. Όπως και η Βιολέττα και ο Νικηφόρος. Όλοι οι ήρωες αθώα θύματα ενός φριχτού πολέμου. Και εδώ να αναφέρουμε την εμφανή και σημαντική ιστορική έρευνα της συγγραφέως.
     Για την Σοφία Βόϊκου, την λογοτεχνική γραφή της και την πορεία της στην σύγχρονη λογοτεχνία, δεν χρειάζονται συστάσεις. το αναγνωστικό κοινό την ακολουθεί σε κάθε νέα της δουλειά και δικαίως.

"Είναι ντροπή να μην ξέρεις το όνομα του πατέρα σου… Είναι ντροπή η μάνα σου να μένει αστεφάνωτη… Είναι ντροπή να είσαι η κόρη του εχθρού… Η Λένη είναι το κορίτσι της ντροπής.  

Ο πόλεμος έχει τελειώσει και οι Έλληνες προσπαθούν να ξεχάσουν τη γερμανική Κατοχή. Η Λένη, όμως, με τα γαλανά της μάτια και τα ξανθά της μαλλιά, τους εμποδίζει. Προσβάλλει με την ύπαρξή της τα χρηστά ήθη της εποχής. Απέναντι σε μια πατρίδα που δεν την αποδέχεται, θα αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στο Μόναχο. Εκεί θα γνωρίσει τον Γιόχαν, που προσπαθεί να αποτινάξει το στίγμα που του κληροδότησε ο πατέρας του.  

Η Λένη θέλει να βρει τις ρίζες της, ο Γιόχαν θέλει να κάψει τις δικές του. Όλοι γνωρίζουν, μα κανείς δε μιλάει. Στα πρόσωπά τους οι άλλοι βλέπουν τον εχθρό. Είναι όμως στ’ αλήθεια εχθρός το παιδί του εχθρού; 


Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, βασισμένο στις αληθινές ιστορίες των παιδιών που έζησαν τα λάθη της Ιστορίας και πλήρωσαν τις αμαρτίες των γονιών τους." 



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*