Η Μάργκαρετ Άτγουντ αποκαλύπτει τα πραγματικά γεγονότα που ενέπνευσαν την Ιστορία της Θεραπαινίδας και το «The Testaments»

     Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στον Καναδά όπου βρίσκονται τα αρχεία της, η συγγραφέας μάς αποκαλύπτει τα ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τον κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα ως Γαλαάδ.
Από την πρώτη κυκλοφορία της Ιστορίας της Θεραπαινίδας το 1985, το ερώτημα του κόσμου προς τη συγγραφέα παραμένει το ίδιο: Πώς σου ήρθε η έμπνευση για μια τέτοια ιστορία; Η απάντηση που δίνει είναι πάντα η ίδια, αναφέροντας πως τα τρομακτικά γεγονότα που διηγείται στο βιβλίο έχουν ως βάση τους μερικά από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της παγκόσμιας ιστορίας.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο όπου φυλάσσονται τα αρχεία τους κλασικού της διηγήματος, η Άτγουντ μάς εξηγεί ποια είναι αυτά τα γεγονότα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Ξεκινάει μιλώντας για τη βίαιη κομμουνιστική ηγεσία του Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, μέχρι τις μάχες που έχουν δοθεί για τα δικαιώματα των γυναικών στην Αμερική τη δεκαετία του ’80.
Πρόκειται για μια σπάνια ματιά στα γεγονότα που ενέπνευσαν τη συγγραφέα να γράψει μια από τις πιο επιτυχημένες δυστοπικές ιστορίες της εποχής μας, η οποία συνεχίζεται στο νέο της βιβλίο με τίτλο «The Testaments». Και όπως συμβαίνει και στα δύο της βιβλία, οι απαντήσεις που μας δίνει αποτελούν μια υπενθύμιση σχετικά με το τι δε θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο εν έτει 2019.

Γεια σου, Μάργκαρετ. Είναι πολύ ωραίο που σε βλέπουμε εδώ στη βιβλιοθήκη Ficher, πάνω από τα κουτιά που περιέχουν τις ιστορικές πηγές, τις ιδέες και το υλικό που είχες συλλέξει για τη δημιουργία της Ιστορίας της Θεραπαινίδας. Μπορείς να μας περιγράψεις λίγο πιο αναλυτικά τι βρίσκεται μέσα;
Αν και υπάρχει πολλή ακαταστασία, ας ξεκινήσουμε με αυτό. Αυτό εδώ είναι το πρώτο εγχειρίδιο. Το είχα ονομάσει «Offred» πριν αλλάξω τον τίτλο σε αυτόν που όλοι γνωρίζουμε...

...Διαβάστε τη συνέχεια και δείτε το φωτογραφικό υλικό στο blog των εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ:

 https://blog.psichogios.gr/i-margaret-atwood-milaei-apokleistika-gia-ta-pragmatika-gegonota-pou-enepnefsan-ta-vivlia-tis/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ