«Τελευταία αναγγελία για Σαν Φρανσίσκο», Guillaume Musso Μετάφραση Γιώργος Ξενάριος, Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

     Γκιγιό  Μισό   ένας από τους συγγραφείς που οι αναγνώστες, παγκοσμίως, δείχνουν την προτίμησή τους. Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς και ευπώλητους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας των τελευταίων χρόνων. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 42 γλώσσες και μεταφερθεί στον κινηματογράφο.

     Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, μετά το Ένα διαμέρισμα στο Παρίσι(2020) και  Το κορίτσι του Μπρούκλιν(2021), κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο το νέο του έργο με τίτλο Τελευταία αναγγελία για Σαν Φρανσίσκο σε μετάφραση Γιώργου Ξενάριου.

 

[…«Καλώς ήρθες στο Παρίσι, κούκλα µου!

Ελπίζω να ξεκουράστηκες στη διάρκεια της πτήσης και να µη σε τρέλανε ο Ραφαέλ στο ροχαλητό. Συγγνώμη για πριν, χαίροµαι πάρα πολύ που παντρεύεσαι και που βρήκες έναν άντρα που μπορεί να σου χαρίσει την ευτυχία. Σου υπόσχομαι πως θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι µου, για να παίξω µε σοβαρότητα και επισημότητα τον ρόλο µου ως παράνυφης! Η παντοτινή σου φίλη, Τζούλιαν».

 Τι μπέρδεμα είναι πάλι αυτό; σκέφτηκε ξαναδιαβάζοντας το SMS. Στην αρχή, για μερικά δευτερόλεπτα, πίστεψε πως θα ’ταν ένα κακόγουστο αστείο του Μάρκους μέχρι που έλεγξε το τηλέφωνο: ίδιο μοντέλο, ίδιο χρώμα, μα… δεν ήταν το δικό του! Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ανακάλυψε ότι ιδιοκτήτρια της συσκευής ήταν κάποια Μάντλιν Γκριν, που ζούσε στο Παρίσι.

     Διάολε! βλαστήμησε. Είναι το τηλέφωνο της βλαμμένης που ’πεσε πάνω μου στο JFK!...]

 

     Αυτή τη φορά όλα ξεκινούν από μια ευρηματική ιδέα. ¨Ένας άντρας και μια γυναίκα πέφτουν τυχαία ο ένας πάνω στον άλλον και καθώς πέφτουν τα πράγματά τους και σκύβουν για να τα μαζέψουν ο ένας θα πάρει το κινητό του άλλου, κάτι που θα ανακαλύψουν όταν θα βρεθούν χιλιάδες μίλια μακριά από το σημείο συνάντησής τους.

     […«Είσαι σίγουρη πως θες να πας για δουλειά σήμερα;» τη ρώτησε ο Ραφαέλ μπροστά στον ιμάντα των αποσκευών. «Ναι, αγάπη μου!» είπε, ανοίγοντας το τηλέφωνό της για να δει τα μέιλ της. «Βάζω στοίχημα πως θα έχω ένα σωρό παραγγελίες». Πρώτα άκουσε στον τηλεφωνητή της ένα μήνυμα από μια εντελώς άγνωστη φωνή, μισοκοιμισμένη και αργόσυρτη: «Γεια χαρά, Τζόν’, Μάρκους εδώ. Εεε… έχω ένα προβληματάκι με το Κατρέλ μου, μια διαρροή λαδιού και… Καλά, θα σου εξηγήσω αργότερα. Τέλος πάντων, ήθελα να σου πω ότι μπορεί ν’ αργήσω λιγάκι. Με το μπαρδόν κιόλας…]

    Ποιος είναι πάλι αυτός ο παλαβός; αναρωτήθηκε η Μάντλιν κλείνοντας το τηλέφωνο. Πήρε κάποιος λάθος αριθμό; Χμ… Σκεφτική, εξέτασε το κινητό της προσεκτικά. Ήταν η ίδια μάρκα, το ίδιο μοντέλο… μα δεν ήταν το δικό της τηλέφωνο….]

     Πώς αντιδρά κανείς όταν έχει στα χέρια του ένα ξένο τηλέφωνο; Πόσα μυστικά αποκαλύπτει σε έναν άγνωστο το κινητό μας; Και τι γίνεται όταν ανακαλύψει κανείς πως αυτά τα μυστικά αφορούν και τον ίδιο;

     Ένα βιβλίο περιπέτειας και αγωνίας , χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια που όλα ξεκινούν από πολύ σημαντικά αποφθέγματα γνωστών συγγραφέων που δίνουν το στίγμα των σελίδων που θα ακολουθήσουν.

     Ο Μισό θεωρείται ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς του είδους του και αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό από τις πρώτες σελίδες και αυτού του βιβλίου, καθώς υπογράφει ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα, γεμάτο σασπένς και ερωτήματα που όταν απαντηθούν τίποτα δε θα είναι πια ξανά το ίδιο.


Σε μια κατάμεστη αίθουσα αεροδρομίου ένας άντρας και μια γυναίκα πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο. Καθώς σκύβουν να μαζέψουν τα πράγματά τους, παίρνει κατά λάθος ο ένας το κινητό του άλλου. Όταν αντιλαμβάνονται το λάθος τους, τους χωρίζει μια απόσταση 10.000 χιλιομέτρων, καθώς εκείνη έχει ανθοπωλείο στο Παρίσι, κι εκείνος εστιατόριο στο Σαν Φρανσίσκο. Από περιέργεια ο καθένας εξερευνά το τηλέφωνο του άλλου, η αδιακρισία τους όμως τους οδηγεί σε μια αποκάλυψη: τις ζωές τους τις συνδέει ένα μυστικό που το θεωρούσαν για πάντα θαμμένο.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ