V2 - ΡΟΜΠΕΡΤ ΧΑΡΙΣ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ μτφ: ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ

     [Το πρωινό ενός Σαββάτου, στα τέλη Νοεμβρίου του 1944, σε μια αποθήκη σιδηροδρόμου στο ολλανδικό παραθαλάσσιο θέρετρο του Σεβενίνγκεν, τρεις βαλλιστικοί πύραυλοι, με μήκος σχεδόν δεκαπέντε μέτρα ο καθένας, κείτονταν μέσα στα ατσάλινα κουτιά τους σαν ασθενείς σε νοσοκομείο, με τους πίνακες επιθεώρησης ανοιχτούς, συνδεμένοι με οθόνες και περιτριγυρισμένοι από τεχνικούς που φορούσαν τις άμορφες στολές εργασίας από γκρι ύφασμα του γερμανικού στρατού.

     Εκείνος ο χειμώνας –ο έκτος του πολέμου– ήταν ασυνήθιστα δριμύς. Το κρύο έμοιαζε να αναδύεται από τα τσιμεντένια πατώματα – να διαπερνά τις σόλες και της χοντρότερης αρβύλας και να τρυπά τη σάρκα ως το κόκκαλο…

     Τέσσερα μόλις χρόνια από την κυκλοφορία του "ΜΟΝΑΚΟ" ο Ρόμπερτ Χάρις επιστρέφει και πάλι από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ με το νέο του βιβλίο με τίτλο V2 σε μετάφραση Κωστή Πανσέληνου. 

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, ένα κατασκοπευτικό θρίλερ που διαδραματίζεται κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου και προς το τέλος του, όταν η Ναζιστική Γερμανία πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην ήττα, όταν εμφανίστηκε ένα νέο τρομακτικό "'όπλο", οι Πύραυλοι V2. Χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό σημείωμα του συγγραφέα, διαβάζουμε: "Η ιστορία αυτή εκτυλίσσεται σε πέντε ημέρες προς τα τέλη Νοεμβρίου του 1944. Το πλαίσιό της βασίζεται στην πραγματικότητα. Οι επιθέσεις με πυραύλους V2 στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκαν με τα αποτελέσματα και στη σειρά που τις περιγράφω. Οι Γερμανοί εξαπέλυσαν τους πυραύλους από τα δάση γύρω από το Σεβενίνγκεν, στις ακτές της Ολλανδίας. Οι Βρετανοί ανέπτυξαν μια αντεπιχείρηση, στο κέντρο της οποίας βρισκόταν μια ομάδα γυναικών της WAAF. Προσπάθησα επίσης να παραμείνω πιστός –στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό σε ένα μυθιστόρημα– στην ιστορία του προγράμματος των πυραύλων και στο έργο των μελετητών των κατασκοπευτικών φωτογραφιών από την RAF του Μέντμενχαμ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το παρόν είναι μυθιστόρημα. Πέρα από τις γνωστές ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Βέρνερ φον Μπράουν και ο στρατηγός των Ες Ες Χανς Κάμλερ, οι χαρακτήρες μου και οι περιπέτειές τους είναι όλοι αμιγώς φανταστικοί. Για τους αναγνώστες που θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για την ιστορία των V2, έχω προσθέσει μια λίστα πηγών στις Ευχαριστίες, στο τέλος του βιβλίου.  ΡΟΜΠΕΡΤ ΧΑΡΙΣ -Ιούλιος 2020"

     Τα βιβλία του Χάρις, δικαίως βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αυτό διαπιστώνουμε διαβάζοντας και το V2. Ένα νουάρ μυθιστόρημα αγωνίας, με δύο κύριες αφηγηματικές φωνές. Μιας γυναίκας αξιωματικού και ενός ναζί μηχανικού, γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση. Ένα έργο για αναγνώστες που αγαπούν τα μυθιστορήματα για τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

         

     Ο ΡΟΜΠΕΡΤ ΧΑΡΙΣ γεννήθηκε το 1957 στο Νότιγχαμ. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Εργάστηκε για έξι χρόνια ως ρεπόρτερ για το Panorama και το Newsnight του BBC, ως πολιτικός συντάκτης στον Observer και ως αρθρογράφος με τακτική στήλη στις εφημερίδες Sunday Times και Daily Telegraph. Το 2003 ανακηρύχθηκε Αρθρογράφος της Χρονιάς στα Βρετανικά Βραβεία Τύπου.

Έχει γράψει πέντε βιβλία γενικών γνώσεων μεταξύ των οποίων το ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΧΙΤΛΕΡ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΩΝ ΤΟΥ (1986), το οποίο διασκευάστηκε για την τηλεόραση, και το μπεστ σέλερ ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ: Η ΜΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤ ΙΝΓΚΑΜ (1990). Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν εκδοθεί το μυθιστόρημα του FATHERLAND, το οποίο μεταφράστηκε σε 25 γλώσσες και ήταν για μήνες το Νο 1 στους καταλόγους μπεστ σέλερ σε όλο τον κόσμο, το ΚΩΔΙΚΟΣ: ΑΙΝΙΓΜΑ, το οποίο γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστές τους Ντάγκρεϊ Σκοτ και Κέιτ Ουίνσλετ, ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ, που επίσης έγινε ταινία με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Κρεγκ, το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, που γυρίστηκε ταινία σε σκηνοθεσία του Ρομάν Πολάνσκι και με πρωταγωνιστές τους Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και Πιρς Μπρόσναν, το ΠΟΜΠΗΙΑ, το IMPERIUM, το CONSPIRATA – Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ, Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ και ΜΟΝΑΧΟ. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 37 γλώσσες.


Ο πρώτος πύραυλος θα κάνει πέντε λεπτά για να χτυπήσει το Λονδίνο. Έχετε έξι λεπτά για να σταματήσετε τον δεύτερο.

Ο Ρούντι Γκραφ, ένας μηχανικός που ονειρευόταν να στείλει ρουκέτες στη Σελήνη, καταλήγει να δουλεύει στο πλευρό του Βέρνερ φον Μπράουν, για λογαριασμό των Ναζί, βομβαρδίζοντας το Λονδίνο με πυραύλους V2. Τα Ες Ες ασκούν όλο και πιο ασφυκτικό έλεγχο σε αυτή την επιχείρηση, και ο Γκραφ πρέπει να επιστρατεύσει όλες του τις δυνάμεις, προκειμένου να συμβαδίσει με την κομματική γραμμή. Και όταν στους κύκλους των υψηλόβαθμων Γερμανών αξιωματικών αρχίζουν να κυκλοφορούν φήμες για έναν προδότη, ο Γκραφ μετατρέπεται σε βασικό ύποπτο.

Η Κέι Κέιτον-Ουόλς ζει κι εκείνη μέσα στη δίνη του πολέμου. Όταν, εν μέσω ενός βομβαρδισμού με πύραυλο V2, η σχέση της με τον εραστή της, έναν αξιωματικό της RAF, αποκαλύπτεται, προσφέρεται να μεταβεί σε μια μικρή πόλη του Βελγίου, όπου μαζί με άλλες σμηνίτισσες της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας ευελπιστούν να εντοπίσουν και να καταστρέψουν τα σημεία εκτόξευσης των φονικών πυραύλων V2. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο του πολέμου, είναι δύσκολο να ξέρει ποιον μπορεί να εμπιστευτεί. Αν υπάρχει κάποιος?

Ενώ ο απολογισμός των θυμάτων αυξάνεται καθημερινά, οι δύο αυτές ιστορίες ξετυλίγονται παράλληλα με τη γερμανική εκστρατεία βαλλιστικών επιθέσεων και το πεπρωμένο του Γκραφ θα συγκρουστεί αναπόφευκτα με τη μοίρα της Κέι.

Από τον συγγραφέα των μπεστ σέλερ Fatherland και Μόναχο: ένα θρίλερ με θέμα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, για έναν Γερμανό μηχανικό πυραύλων, μια Βρετανίδα στρατιωτικό και τα "όπλα εκδίκησης" των Ναζί.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ