ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗ- ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ


 Η ΝΕΦΕΛΗ, Ο ΚΥΡΙΟΣ Μ ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΜΠΟΦΡΙΞ-181
Συγγραφέας: Ειρήνη Γιαβάση
Εικονογράφηση: Κατερίνα Σισκοπούλου

Μία ιστορία για μικρούς και μεγάλους, που θυμίζει πως όλα λύνονται όταν έχουμε φαντασία μικρού παιδιού.
  ΤΟ ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡΑΚΙ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ

Ο Άλκης λειτουργεί συναισθηματικά. Ο Θάνος είναι η φωνή της λογικής. Ο Νεκτάριος το καθαρό ένστικτο του αγριμιού, η Χαρά όλα αυτά μαζί κι όμως τόσο ξεχωριστή. Παιδιά συνηθισμένα, γυμνασιόπαιδα, σε ένα απομονωμένο, ορεινό χωριό, με τις τρέλες, τις παρεξηγήσεις, τους έρωτές τους. Όλα κυλούν φυσιολογικά λοιπόν, ώσπου μια μέρα ο Άλκης βρίσκει τυχαία ένα ασημί τρανζιστοράκι που, όποτε εκπέμπει το χαρακτηριστικό του ήχο, συμβαίνουν πράματα παράξενα, ανεξήγητα, μικρά θαύματα που αλλάζουν την καθημερινότητά τους.
Μα η σκληρή πραγματικότητα παραμονεύει με πρόσωπο αυταρχικό, στολή παραλλαγής και τη φωνάζουν «στρατηγό». Σύντομα εκείνος θα εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να συλλάβει έναν «επικίνδυνο» καταζητούμενο που κρύβεται στην περιοχή.  Η σύλληψή του θα αναστατώσει το χωριό και προπαντός τον Άλκη που θα πάρει μια παράτολμη απόφαση.
Και το τρανζιστοράκι; πολλοί θα το επιθυμήσουν, λίγοι θα το κρατήσουν στα χέρια τους, μα ελάχιστοι θα νιώσουν τη μελωδία του.

Σε όλα αυτά, σημαντικό ρόλο παίζει το τρανζιστοράκι, είτε σαν μαγικό αντικείμενο είτε σαν μέσο ενημέρωσης και επικοινωνίας. Πολύ καλή ιδέα, όμορφος ο τρόπος αφήγησης, εξαιρετικές οι περιγραφές των σχέσεων, των εντάσεων και των διαφωνιών, αλλά και της συμφιλίωσης της παρέας των παιδιών. Υπέροχο ανάγνωσμα για παιδιά από 9 ως 13 ετών.

ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Αντώνης Παπαθεοδούλου και Δικαίος Χατζηπλής
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Μυρτώ Δεληβοριά

Ο Σοφοκλής και ο μπαμπάς του επισκέπτονται τη δανειστική βιβλιοθήκη, όπου ο Σοφοκλής διαλέγει ένα βιβλίο. Όταν επιστρέφουν στο σπίτι, κλείνεται στο δωμάτιό του και το διαβάζει. Και διαβάζοντάς το συναντάει τους ήρωες του βιβλίου, γελάει με τις αστείες λέξεις, κρατάει τις πιο δύσκολες για να εντυπωσιάσει και ενεργοποιεί τη δική του φαντασία. Όταν έρχεται η ώρα να επιστρέψει το βιβλίο, είναι λίγο λυπημένος. Ωστόσο το παίρνει και μαζί και όλα όσα γνώρισε διαβάζοντάς το πηγαίνει στη βιβλιοθήκη με τον μπαμπά του. Η βιβλιοθηκάριος όμως ζητάει μόνο το βιβλίο.
Τα υπόλοιπα –σπαθιά και τραμπάλες, χαρά και περιπέτεια, λέξεις και φίλους, γνώσεις και ταξίδια– του τα χαρίζει.
«Μα αυτή είναι χαριστική βιβλιοθήκη» λέει ο Σοφοκλής ενθουσιασμένος και δανείζεται άλλο ένα βιβλίο!

Ο Δικαίος Χατζηπλής εμπνεύστηκε την ιδέα της Χαριστικής βιβλιοθήκης μέσα από ένα αυτοσχέδιο βιβλιοφιλικό παιχνίδι με παιδιά και έκτοτε δε σταμάτησε να προσκαλεί όλο και περισσότερους φίλους του να την επισκεφθούν.
Μαζί με τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, που την πρωτοεπισκέφθηκε το 2010 και έγινε αμέσως φανατικός θαυμαστής της, και τη Μυρτώ Δεληβοριά βάλθηκαν να χτίσουν στ’ αλήθεια μια χαριστική βιβλιοθήκη!
Και για να είναι σίγουροι ότι όλοι σας θα μπορείτε να την επισκεφθείτε,
διάλεξαν να τη χτίσουν από χαρτί.

Ένα βιβλίο που προάγει τη φιλαναγνωσία με μοναδικό τρόπο και παρουσιάζει τα οφέλη της ανάγνωσης με πρωτοτυπία, αναδεικνύοντας το μαγικό συστατικό των βιβλίων –τη φαντασία– και ενισχύει το έργο των δανειστικών βιβλιοθηκών!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ