"ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ" - Ισμήνη Μπάρακλη - Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ


    ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ θα μπορούσε να είναι ένα απαλό ιστορικό μυθιστόρημα της Μακεδονίας του προηγούμενου αιώνα, που απορρόφησε τους μεγαλύτερους κραδασμούς της σύγχρονης Ιστορίας. Ωστόσο, για εμένα είναι ένα ξόρκι για τον μεγαλύτερο φόβο του ανθρώπου· τον θάνατο. Ένα εγχείρημα μετάβασης από τον φόβο στη γαλήνη.
Κι έσερνα τον μύθο, δυο χρόνια τώρα, μέσα στα νερά του βάλτου των Γιαννιτσών, στις αχυροκαλύβες του, στα τσοπάνικα κονάκια των λόφων, κι ύστερα στη Σαλονίκη του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, κάποτε τον ξεκούρασα κιόλας στα πορνοστάσια των Λαδάδικων και της Μπάρας, κι άλλοτε πάλι τον αγρίεψα με Βούλγαρους Κομιτατζήδες, τον στόλισα με αγνούς καραγκιοζοπαίκτες, τον χρυσοκέντησα με χριστιανούς, μουσουλμάνους κι εβραίους, και στις τελευταίες στροφές της διαδρομής, αναζήτησα τη γνώμη του Άινσταϊν, μήπως έχασα τα βήματά μου μέσα στην παραζάλη της Ιστορίας, απ’ τον Παύλο Μελά μέχρι τη χούντα των συνταγματαρχών, δεν ήταν δα και λίγος ο χρόνος που διένυσε, κι εκείνος μου χαμογέλασε καθησυχαστικά.
«Για ποιο χρόνο μιλάς;» μου είπε, «το σύμπαν είναι άχρονο, κι όλα μέσα του συγχρωτίζονται απολύτως συνδεδεμένα αναμεταξύ τους, παρελθόν, παρόν, μέλλον, εσύ, εγώ, ο άλλος, όλοι εμείς που είμαστε ένα»...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*