"ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΔΡΟΜΕΙΣ" - ΒΕΝΕΤΟΥΛΗΣ ΔΡΟΣΟΣ - Εκδόσεις ΜΠΑΡΤΖΟΥΛΙΑΝΟΣ

   Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ιατρού - Δρομέα Δρόσου Βενετούλη από τις Εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος, με ένα πολύ όμορφο εξώφυλλο και τίτλο  "ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΔΡΟΜΕΙΣ". Ένα ενδιαφέρον βιβλίο 278 σελίδων, χωρισμένο σε 5 μέρη με τα μεγάλα θέματα: "Δρομείς, οι αναχωρητές της ευδαιμονίας" , "Μέταλλα και θρεπτικές ουσίες", "Κίνδυνοι", "Φάκελος: Θερμοπληξία" και "Μαραθώνιος- Υπεραποστάσεις". Τα κεφάλαια σύντομα, περιεκτικά και γραμμένα με τέτοιο τρόπο που μπορούν να γίνουν κατανοητά από τους Δρομείς και όχι μόνο, παρά την άρτια και τεκμηριωμένη επιστημονικότητα τους . Η έρευνα  του συγγραφέα, εμφανής.  Το βιβλίο κυκλοφόρησε με  χορηγία  από την εφημερίδα "Το ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ", όπου ο συγγραφέας διατηρεί δική του στήλη, κάθε Παρασκευή.
     Η κεντρική παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 2 Νοεμβρίου στις 20.30 στο Polis Art Cafe, στη Στοά του Βιβλίου   Πεσματζόγλου 5, Αθήνα

           Διαβάζουμε στον πρόλογο του βιβλίου:
"Επειδή όσο περισσότερο κατανοούμε τη συναρπαστική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος και τη σχέση της με το φυσικό περιβάλλον τόσο περισσότερο τη σεβόμαστε, σκοπός του βιβλίου αυτού είναι να διεγείρει το ενδιαφέρον των δρομέων για τα πολύπλευρα οφέλη της άσκησης στη σωματική και ψυχική υπόστασή τους. Από την εναρμόνιση του σώματος -μέσω της φυσικής εκγύμνασής του- με τον κυρίαρχο ρυθμό της φύσης εκπηγάζει ένα αίσθημα πληρότητας, ευεξίας και εσωτερικής γαλήνης που μας επαναφέρει στις ανθρώπινες διαστάσεις μας και αποδεικνύει ότι είμαστε αναπόσπαστο μέρος της φύσης. Το σώμα μας είναι ένα εξαιρετικό μηχάνημα αντοχής και παραγωγής ουσιών και τα οφέλη τα οποία προκύπτουν από την ενεργοποίηση των λειτουργιών του αποτρέπουν ποικίλες βλαπτικές επιδράσεις από το εξωτερικό περιβάλλον και δρουν προληπτικά εναντίον σχεδόν όλων των νοσημάτων. Η φυσική άσκηση είναι απόλυτα αναγκαία δραστηριότητα που μας εφοδιάζει με μεγάλα αποθέματα ενέργειας. Η έμφυτη ροπή μας προς το τρέξιμο οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για δραστηριότητα χαραγμένη από πολύ παλιά στα κύτταρά μας. Μέσα μας αγρυπνά το άγριο πάθος του διασκελισμού και το πνεύμα του δρομέα. Γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε περισσότερο ακόρεστοι με αναγεννημένη λαχτάρα να επαναλάβουμε αυτήν την αρχέγονη θεμελιακή ευχαρίστηση κάθε φορά που ξεκουραζόμαστε ύστερα από έναν βασανιστικό αγώνα και κάθε φορά γινόμαστε πιο δεκτικοί και εύθραυστοι στη γοητεία του. Η διαχείριση του πόνου και της κόπωσης διαπλάθουν έναν χαρακτήρα ανθεκτικό σε επιβαρύνσεις σε άλλους τομείς της ζωής και τελικά διαμορφώνουν έναν άλλο εαυτό, την ύπαρξη του οποίου ουδέποτε μπορούσαμε να διανοηθούμε. Πρόκειται για μια αλυσίδα καλής επιρροής, η οποία αλλάζει τη βιοχημεία μας προς το καλύτερο
ενισχύει και αποκαθιστά πολλές διαταραγμένες λειτουργίες και αποσοβεί πολλούς κινδύνους. Τελικά, η κατανόηση του αθλητικού εαυτού μας, μέσα από το τελετουργικό του τρεξίματος αντοχής, μας μεταφέρει σε μια διάσταση αγνότερη και βαθύτερη, καθώς μας φέρνει πιο κοντά στα μέτρα της φύσης. Κάθε άρθρο αυτού του βιβλίου αποτελεί το απόσταγμα διασταυρωμένης και συμπυκνωμένης γνώσης από έγκυρα ιατρικά περιοδικά αθλητικού περιεχομένου. Δεν περιέχει αλάθητες αλήθειες, αλλά επιδέχεται αντίθετες απόψεις, οι οποίες δεν αντενεργούν αλλά συνεργούν στην καλύτερη κατανόηση και στον προβληματισμό. Η συμπεριφορά του σώματος στο τρέξιμο μεγάλης διάρκειας είναι ένα πεδίο έρευνας σχετικά άγνωστο και όσο περισσότερο εμβαθύνεις σ’ αυτό, τόσο περισσότερα ερωτήματα αναφύονται αποκαλύπτοντας την κρυμμένη δυναμική του. Η μονομερής όμως ενασχόληση-επίδοση σε ένα μόνο άθλημα λειτουργεί εις βάρος άλλων λειτουργιών ίσης ή και υψηλότερης σημασίας. Δεν ωφελεί το σώμα να καλπάζει και το μυαλό να αργοσέρνεται και να τελματώνει. Είναι σωστότερο να συνταιριάξουμε τα θέλγητρα του αθλητισμού με τους θησαυρούς της γνώσης."



" ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΔΡΟΜΕΙΣ"
  ΔΡΟΣΟΣ  ΒΕΝΕΤΟΥΛΗΣ

 "Η φυσική άσκηση είναι απόλυτα αναγκαία δραστηριότητα που μας εφοδιάζει με μεγάλα αποθέματα ενέργειας. Η έμφυτη ροπή μας προς το τρέξιμο οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για δραστηριότητα χαραγμένη από πολύ παλιά στα κύτταρα μας. Μέσα μας αγρυπνά το άγριο πάθος του διασκελισμού και το πνεύμα του δρομέα... "
          (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
ΔΡΟΣΟΣ  ΒΕΝΕΤΟΥΛΗΣ
      Ο Δρόσος Βενετούλης γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην Πνευµονολογία - Φυµατιολογία και µετέπειτα στην Εντατικολογία. Ασχολείται ενεργά µε το τρέξιµο αντοχής, συµµετέχοντας σε αγώνες µεγάλων αποστάσεων από το 1987. Διετέλεσε διευθυντής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Τζάνειου» Νοσοκοµείου Πειραιά. Σε ερευνητικό επίπεδο ασχολήθηκε µε την επίδραση της ρύπανσης στα παιδιά. Διοργάνωσε οµιλίες µε θέµατα τα οποία σχετίζονται µε το τρέξιµο, την άθληση, την υγεία και την καταδυτική ιατρική και έχει συµµετάσχει σε πολλά διεθνή επιστηµονικά συνέδρια. Είναι επιστηµονικός συνεργάτης στην εφηµερίδα «ΦΩΣ των Σπορ», διατηρώντας στήλη για το τρέξιµο και την υγεία.
  
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*