«Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ» Gervasio Posadas ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

     Eυχαριστούμε πολύ για μια ακόμα φορά το thinkfree.gr για την φιλοξενία του.
 https://www.thinkfree.gr/quot-o-pneymatistis-toy-chitler-quot-i-epirroi-toy-apokryfismoy-stoys-nazi/



«Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ»
Gervasio Posadas
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


     «Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ» το έργο του  Gervasio Posadas που πρωτοκυκλοφόρησε το 2016, στη χώρα μας το έφεραν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ τον Νοέμβριο του 2017. Εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα βιβλίο διαχρονικό, το οποίο θα πρέπει είναι πάντα στην κυκλοφορία και να διαβαστεί από όλους και σας το παρουσιάζουμε.
     Η ζωή του Έρικ Γιαν Χάνουσεν ήταν το έναυσμα που έδωσε στον Ουρουγουανό συγγραφέα την έμπνευση για να γράψει το πέμπτο κατά σειρά μυθιστόρημα του, ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινή ιστορία.
      Όλοι οι ήρωες του βιβλίου είναι πρόσωπα που υπήρξαν την εποχή εκείνη, εκτός από έναν που ο συγγραφέας δημιούργησε δίνοντας του τον ρόλο του συνδετικού κρίκου μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικών ιστορικών γεγονότων. Ένας ήρωας που για τον συγγραφέα λειτουργεί σαν μια μηχανή του χρόνου και που μέσα από αυτόν προσπαθεί να κατανοήσει πώς μια εκλεπτυσμένη και πολιτισμένη χώρα, η Γερμανία, λίκνο μεγάλων καλλιτεχνών, φιλοσόφων και επιστημόνων, αφέθηκε στην επιρροή ενός άξεστου αυτοδίδακτου, παρασύροντας την σε έναν φαύλο κύκλο βαρβαρότητας που κατέληξε σε μια αποκάλυψη με εκατομμύρια πτώματα σε όλη την Ευρώπη.
Για μας τους αναγνώστες ο ήρωας αυτός είναι ο αφηγητής και οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι στο Βερολίνο του ” 30”.
     O Χοσέ Ορτέγκα είναι ένας νεαρός και άπειρος Ισπανός δημοσιογράφος. Η εφημερίδα στην οποία εργάζεται, αναγκάζεται να τον στείλει στο Βερολίνο ως ανταποκριτή, μη μπορώντας να βρει άλλον πιο έμπειρο. Με μοναδικό κριτήριο τη γνώση των Γερμανικών, ο Χοσέ θα βρεθεί στο Βερολίνο. Εκεί αρχίζει να ζει μια μποέμικη ζωή που όμως δεν μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά. Ο βασικός του μισθός δεν επαρκεί, ενώ η απειρία του τον δυσκολεύει να ανοίξει «πόρτες» και να πάρει συνεντεύξεις που θα του απέδιδαν μεγαλύτερο κέρδος. Όλα όμως αλλάζουν όταν, μέσω ενός κοινού γνωστού, ο Χοσέ θα γνωρίσει τον πνευματιστή Χάνουσεν. Κάθε ένας από τους δυο μέσα από αυτήν την νέα φιλία, θα εξυπηρετήσει τους δικούς του σκοπούς. Ο μεν Χοσέ, θα καταφέρει να πάρει σημαντικές συνεντεύξεις, όπως αυτή του Τόμας Μαν. Ο δε Χανουσέν ήθελε από τον Χοσέ μέσω ανταποκρίσεων σε ισπανόφωνες εφημερίδες της Λατινικής Αμερικής, να του ανοίξει τον δρόμο για παραστάσεις εκεί. 
     Η πρόβλεψη όμως του Χάνουσεν ότι ο Χίτλερ θα πάρει την εξουσία σε έναν χρόνο, αλλάζει τα δεδομένα. Η φιλία που θα αναπτυχθεί μεταξύ των δυο ανδρών θα είναι η αιτία και η αρχή για να εκπλήρώσει ο Χάνουσεν ένα μεγάλο του όνειρο. Μια σχολή αποκρυφισμού στο Βερολίνο. Όμως, από την άλλη ο «μάγος» θα αποκτήσει και πολλούς και επικίνδυνους εχθρούς. Πρώτα-πρώτα οι αριστεροί και τα έντυπα τους θα ξεκινήσουν έναν ανελέητο πόλεμο εναντίον του, φοβούμενοι ότι οι ευμενείς προβλέψεις του, θα επηρεάσουν το εκλογικό σώμα με αποτέλεσμα να ωφεληθεί σε ψήφους ο Χίτλερ. Αλλά, και μεταξύ των Ναζί, ο Χάνουσεν θα αποκτήσει εχθρούς, με ισχυρότερο τον Γκέμπελς, ο οποίος δεν έβλεπε με καλό μάτι την φιλία του πνευματιστή με τον Χίτλερ, αφού ήθελε ο ίδιος να μονοπωλεί την εύνοια του Φύρερ.
      Τι θα συμβεί όταν οι αριστεροί στείλουν στοιχεία στον Γκέμπελς ότι ο Χάνουσεν είναι Εβραίος;  Τι θα συμβεί όταν οι προβλέψεις του αρχίζουν να πραγματοποιούνται;
     Πως νοιώθει ο Χάνουσεν; Μπορούσε να προβλέψει την συνέχεια; Το δικό του μέλλον; Είχε πράγματι ικανότητες ή ήταν ένας έξυπνος και τυχερός τσαρλατάνος;
    Και το πιο βασικό… Έπαιξε ρόλο στην πορεία του Χίτλερ προς την εξουσία; Θα καταφέρει ο Γκέμπελς να παγιδέψει τον πνευματιστή; Και η «Νύχτα των μεγάλων μαχαιριών»;
     « Ο πνευματιστής του Χίτλερ », η σχέση του με τον Φίρερ, με τους Ναζί. Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα μιας τραγικής ιστορικής εποχής για την ανθρωπότητα. Ένα βιβλίο που δείχνει την επιρροή του αποκρυφισμού στους Ναζί, από κάποιους ανθρώπους που μπόρεσαν να φτάσουν κοντά τους.
     Ιστορικό μυθιστόρημα και γιατί όχι με στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ, αληθινή ιστορία και η έρευνα του συγγραφέα εμφανής. Το Βερολίνο εκείνη την εποχή που ο Χίτλερ δεν είχε αναλάβει την εξουσία, η πολιτική κατάσταση της Γερμανίας, ο Πνευματιστής του Χίτλερ, Χάνουσεν, η οικονομική κρίση, η άνοδος του Χίτλερ, όλα στη δεκαετία του ΄30.
      Ήρωες υπαρκτοί και η μυθοπλασία συναντά την ιστορία, δίνοντας μια μυθιστορηματική -ιστορική βιογραφία για έναν άνθρωπο με πνευματιστικά χαρίσματα, με ψυχικές δυνάμεις, που κατάφερε να βρεθεί δίπλα στον Χίτλερ και ίσως με την δική του επίδραση να επηρέασε το αποτέλεσμα ολόκληρης της ιστορίας της Ευρώπης και όχι μόνο. Η διαφθορά, η εξουσία, τα ψέματα, ο εγωκεντρισμός, όλα εμφανή στο βιβλίο. Ένα καλογραμμένο βιβλίο, με απρόσκοπτη ροή, σωστά δομημένο. Σίγουρα θα σας συστήσει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*