"Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ" -ΑΝΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ


 

        Κάθε φορά που ένα παιδί γλυτώνει, μια πόρτα ανοίγει στο φως...

Το πρώτο  βιβλίο της Άννας Βασιλειάδη από τις Εκδόσεις Κέδρος κυκλοφόρησε με τίτλο "Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ". Βιβλίο νεανικής λογοτεχνίας με μια ιστορία "σχεδόν αληθινή"...

Μια αληθινή σχεδόν ιστορία, δύσκολη και τολμηρή. Μια ιστορία αφύπνισης για νεαρά παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με κεντρικό θέμα την κακοποίηση και την στάση όλων όσων εμπλέκονται σε αυτήν. Θύτες και θύματα. Οικογένεια και περίγυρος. Πληγές ψυχής που δύσκολα κλείνουν. Ψυχές που πονάνε και που πρέπει να παλέψουν για να συνεχίσουν να ζουν. Μια πάλη που απαιτεί χρόνο και μια επίπονη διαδικασία. 

Η έφηβη Μελίνα η ηρωίδα μας. Ένα απλό παιδί που έζησε την κακοποίηση και βρήκε τον τρόπο αλλά και την ευκαιρία να αναδυθεί από το βάσανο της. Η κατά διαστήματα πρωτοπρόσωπη η αφήγηση της Μελίνας στο ημερολόγιο της, δίνει αμεσότητα στο κείμενο. Ένα κείμενο προσεγμένο, χωρίς λεπτομέρειες, μα με υπαινικτική μορφή δίνονται τα στοιχεία εκείνα που δείχνουν το τι συνέβη πραγματικά. 

Η ενοχή, ο φόβος, η οργή, η σκληρότητα, η αβλεψία, η αδιαφορία, η δικαιολόγηση καταστάσεων, η σιωπή μα και η δύναμη, το κουράγιο, η θέληση και η αποκάλυψη... 

Ένα καλοδουλεμένο βιβλίο για κάθε έφηβο και ενήλικα, ένα έργο για την κακοποίηση μέσα από τα μάτια του θύματος. Ένα έργο αφύπνισης.

Σημαντικό το μικρό παράρτημα στο τέλος του βιβλίου, όπου αναγράφονται οι πηγές της συγγραφέως.  

 "Η Μελίνα θεωρεί πως οι μπαμπάδες και οι μαμάδες φτιάχνουν ζεστή σοκολάτα και κουλουράκια, παίζουν με τα παιδιά τους και τα προστατεύουν από κάθε απειλή. Ούτε που φαντάζεται ότι μπορούν να αποτελέσουν οι ίδιοι απειλή για ένα παιδί. Η εικόνα αυτή σύντομα καταρρέει και η Μελίνα, που βρίσκεται ακόμα σε τρυφερή ηλικία, νιώθει ανυπεράσπιστη κι εγκλωβισμένη. Δεν αντέχει πια να κρατάει κρυφό ένα τόσο βαρύ μυστικό. Δεν αντέχει όμως και να το αποκαλύψει.
Η ζωή της ανατρέπεται για άλλη μια φορά. Γιατί η ζωή είναι πάντα γεμάτη ανατροπές.
Η Μελίνα θα τολμήσει να "μιλήσει" μόνο στον Τόνι, τον μικρό αρκούδο της, και στο καινούριο δερματόδετο ημερολόγιό της. Σε αυτό το ημερολόγιο, που αργότερα θα παραδώσει στον φίλο της τον Γρηγόρη, σπάει επιτέλους τη σιωπή της.
Η ιστορία της Μελίνας είναι σκληρή αλλά και τρυφερή. Είναι μια ιστορία που δείχνει πως ο καθένας από μας κρύβει μέσα του περισσότερη δύναμη απ' όση φαντάζεται. Είναι μια ιστορία που πρέπει να ειπωθεί. Θα μπορούσε να είναι αληθινή, αλλά θα μπορούσε να είναι και φανταστική. Ας πούμε πως είναι μια ιστορία σχεδόν αληθινή"


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ