«Οκτώ ήχοι για τη Μαργαρίτα», Αναστασία Ευσταθίου, εκδόσεις Κάκτος

 

   [...Με λένε Μαργαρίτα Βελισσαροπούλου. Χήρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Γέρου του Μοριά. Μοιράστηκα κοντά δυο δεκαετίες κοινού βίου δίπλα σ’έναν άντρα που τίμησε την πατρίδα και αγάπησε τη γυναίκα και αντίστροφα, αγάπησε την πατρίδα και τίμησε τη γυναίκα. Έδειξε τους δρόμους που περπατάνε οι πολλοί στα παιδιά και στα εγγόνια του. Ενέπνευσε με τα έργα του δασκάλους και λογής Έλληνες. Φιλέλληνες και ξένοι ζητούσαν να τον γνωρίσουν και να μοιραστούν μαζί του αφηγήσεις από τις μεγάλες στιγμές της επανάστασης. Είχαν εξιδανικεύσει εκείνη την περίοδο των ελληνικών άθλων...]

     Ενταγμένο σε μια σειρά βιβλίων που γράφτηκαν με την ευκαιρία της επετείου του 1821 είναι το ιστορικό μυθιστόρημα της Αναστασίας Ευσταθίου που κυκλοφόρησε από την νέα της εκδοτική οικογένεια, τις Εκδόσεις Κάκτος.

    Η Αναστασία Ευσταθίου γεννήθηκε στην Αχαΐα. Εργάζεται ως δασκάλα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διακρίνεται για την αγάπη που έχει στο βιβλίο και ασχολείται με την επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Το 1999 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο. Για την προσφορά της στον πολιτισμό και στα γράμματα έχει τιμηθεί με επαίνους και διακρίσεις. Παραμύθια και διηγήματά της έχουν βραβευτεί σε Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς. Γράφει παιδική λογοτεχνία και λογοτεχνία ενηλίκων.

     Η Μαργαρίτα Βελισσαροπούλου, η Μαριγώ όπως τη φωνάζουν γεννήθηκε λίγα χρόνια πριν από την επανάσταση του 1821, έζησε κοντά στον Κολοκοτρώνη τα τελευταία χρόνια της ζωής του, τον στήριξε, έζησε μαζί του την αγωνία του εμφυλίου, της φυλάκισής του και του χάρισε ένα παιδί. Το έργο πραγματεύεται την ζωή της από την γέννηση της έως και τον θάνατο της.

[...Έζησα συνειδητά στη σκιά του. Οι μεγάλοι άντρες έχουν ίσκιο βαρύ. Όσο πιο μακριά βλέπουν, τόσο πιο βαθύ το χνάρι τους στη γη. Οι μεγάλες γυναίκες μαθαίνουν να ζουν στον ίσκιο των αντρών τους, γιατί ξερουν ότι δεν τους ανήκουν ολοκληρωτικά. Σε αυτόν τον ίσκιο καλούνται να ανθοφορήσουν. Χώρεσα μέσα σε αυτόν τον ίσκιο τη ζωή μου και δεν το μετάνιωσα ποτέ ...]

     Μέσα από αυτή την άγνωστη σχέση, η συγγραφέας υπογράφει ένα ιστορικό μυθιστόρημα, καλογραμμένο και με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια. Ένα αξιοδιάβαστο έργο που  παρακολουθεί την πορεία μιας ολόκληρης χώρας από την επανάσταση έως την απελευθέρωση, καθώς και  την γυναικεία παρουσία στον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό . 



     "Η ζωή της Μαργαρίτας Βελισσαροπούλου θα ήταν ενδιαφέρουσα και μόνο από το γεγονός πως η «Μαριγώ» γεννήθηκε λίγα χρόνια πριν από την Επανάσταση του '21 και βίωσε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την ανασύσταση του ελληνικού έθνους. Όμως αυτό που κάνει τους "Οκτώ Ήχους για τη Μαργαρίτα" ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα είναι η γνωριμία και η καθοριστική σχέση της Μαριγώς με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Γεννήθηκε στη Νωνάκριδα, έζησε κοντά στον Γέρο του Μοριά τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του, συμμετείχε στους αγώνες του, τον στήριξε στον εμφύλιο, μοιράστηκε την αγωνία και την πίκρα του στην περιβόητη δίκη και στη μετέπειτα φυλάκισή του και έκανε μαζί του ένα παιδί.
Βασιζόμενη σε τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα, η Αναστασία Ευσταθίου μάς ταξιδεύει στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, στην ελληνική ύπαιθρο των αρματολών, στην Ύδρα της εξορίας, στο Ναύπλιο του Καποδίστρια και στην Αθήνα του Όθωνα και των πολιτικών δολοπλοκιών. 

Ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα που αποκαλύπτει μια λιγότερο γνωστή όψη της ζωής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ