ΓΚΕΣΤΑΠΟ. Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΡΟΜΟΥ ΤΩΝ ΝΑΖΙ LUCAS SAUL, Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

       Ο συγγραφέας Λούκας Σολ εργάζεται για τη Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών (η Τρίτη γενιά της οικογένειας Σολ σε αυτό το επάγγελμα). Είναι συλλέκτης ενθυμίων του Δευτέρου Παγκόσμιου πολέμου και ταξιδεύει συχνά σε όλη την Αγγλία αναζητώντας παζάρια πώλησης και ανταλλαγής αντικών. Γράφει ιστορικά βιβλία και διδάσκει Ιστορία κοντά στην πόλη του, το Φρομ.

     Το ιστορικό-πολιτικό βιβλίο του Γκεστάπο. Ο μηχανισμός τρόμου των Ναζί κυκλοφόρησε φέτος στη χώρα μας από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.

     Το βιβλίο στο οποίο εμπεριέχεται και πλούσιο ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό, «ξετυλίγει την ιστορία της Γκεστάπο, από την ίδρυσή της το 1933 έως την κατάρρευσή της το 1945, και αποτυπώνει τις απάνθρωπες μεθόδους και τις πρακτικές που εφάρμοζε για να ανακρίνει και να εξολοθρεύσει τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματά της. Ο συγγραφέας, αντλώντας στοιχεία από πολυάριθμες πηγές, παρουσιάζει το προφίλ των κυριότερων στελεχών της Γκεστάπο. Καταγράφει τα αίτια που οδήγησαν στη γιγάντωσή της, σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη σύστασή της, και περιγράφει τις αποστολές των ταγμάτων που σκόρπιζαν τον τρόμο στη Γερμανία και στην κατεχόμενη Ευρώπη».

     Η Γκεστάπο ήταν η κρατική αστυνομία της ναζιστικής Γερμανίας, μια από τις κορυφαίες μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας του Χίτλερ και του ναζισμού, μαζί με τα τάγματα ασφαλείας των SS. Ήταν μια αδίστακτη και σκληρή υπηρεσία, που ήταν υπεύθυνη τόσο για τη διατήρησης της ιδεολογίας του Χίτλερ όσο και για κάθε τι που μπορούσε να βλάψει το ναζιστικό καθεστώς του Φύρερ, όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε όλες της χώρες της κατοχής. Η Γκεστάπο και τα στελέχη της ευθύνονται όχι μόνο για τα βασανιστήρια και τον θάνατο πολλών ανθρώπων κατά τη διάρκεια της κατοχής του Β΄Παγκοσμίου πολέμου σε πολλές χώρες, αλλά και για την παρουσία τους στο Γ Ράιχ και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης .

     [Από το σημείο αυτό και έπειτα το βιβλίο επικεντρώνεται όχι στη ναζιστική γραφειοκρατία, που υπήρχε πίσω από Μυστική Κρατική Αστυνομία, αλλά στις κτηνωδίες που διέπραξε αυτή η υπηρεσία. Γιατί, όπως είχε πει και ο πρώτος αρχηγός της, ο Ράινχαρντ Χάιντριχ, η Γκεστάπο: ...έχει ακόμα γύρω της το πέπλο της μυστικότητας που συναντάει κανείς σε μια πολιτική αστυνομική ιστορία. Η οργάνωση προκαλεί τον φόβο και τον τρόμο – αλλά και μια αίσθηση ασφάλειας λόγω της ύπαρξής της – στους εξωτερικούς παρατηρητές άλλων χωρών, που θεωρούν τα στελέχη της απάνθρωπα, σαδιστικά και αδίστακτα κτήνη]

     Έτσι ξεκινά το βιβλίο, που εκτός από την Εισαγωγή και το ευρετήριο στο τέλος του βιβλίου, είναι χωρισμένο σε επτά κεφάλαια με τους γενικούς τίτλους: Η γέννηση ενός τέρατος, Τα πρώτα χρόνια, Το ξέσπασμα του πολέμου, Αντίσταση, αντίσταση-αντίσταση, Αυξανόμενη αντίσταση, Συνωμοσίες, Σπάζοντας την αλυσίδα, Οι τελευταίες μέρες της Γκεστάπο.

     [… Ο Χίτλερ αποφάσισε πως η Γερμανία θα έλυνε τα προβλήματα προμηθειών εισβάλλοντας στην Αυστρία και στην Τσεχοσλοβακία. Μπροστά σε αυτό το σχέδιο ο Χίμλερ επιτάχυνε τις διαδικασίες συνένωσης της Κρατικής Μυστικής Αστυνομίας με τα Ες Ες – ένα όραμα που ασπαζόταν και ο Χάιντριχ. Τον Φεβρουάριο του 1938 ο Χίμλερ όρισε με διάταγμα πως η εκπαίδευση στην Γκεστάπο και στην Υπηρεσία Ασφαλείας θα ήταν κοινή. Εφόσον τώρα μια ένοπλη σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη, ήταν αναγκαίο να συνεργαστούν στενά οι αξιωματικοί του στρατού και της κρατικής μυστικής υπηρεσίας. Από τον Ιούνιο του 1938 όλα τα μέλη της ασφάλειας που εισχώρησαν στα Ες Ες γίνονταν αυτομάτως μέλη και της Υπηρεσίας Ασφαλείας. Έτσι η Γκεστάπο, τα Ες Ες και η Υπηρεσία Ασφαλείας δεν ήταν πλέον μόνο ξεχωριστά τμήματα που συνεργάζονταν στενά: ο Χίμλερ, ως πνευματικός ηγέτης τους, ενστάλαξε σε όλα την ίδια ιδεολογία φανατισμού…]

     Ένα ιστορικό ντοκουμέντο που περιλαμβάνει την ίδρυση, ανάπτυξη και λειτουργία της Γκεστάπο που είχε ως αποστολή την προστασία των εθνικών συμφερόντων και του ναζισμού, καθώς και τους κύριους εκπροσώπους της.

Σε αυτό το περιεκτικό βιβλίο που εκτείνεται σε μόλις 180 σελίδες, ο αναγνώστης θα δει τα κυριότερα και αδιανόητα έργα της Γκεστάπο, χωρίς να νιώθει ότι διαβάζει μια κουραστική ιστορική μελέτη, γεγονός που καθιστά το βιβλίο αξιοδιάβαστο, ιδιαίτερα για τους αναγνώστες που αγαπούν να μελετούν έργα σχετικά με την ιστορία του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και για όσους θέλουν να γνωρίσουν τις θηριωδίες του Γ΄Ράιχ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ