Η κούκλα, Yrsa Sigurdardottir, Εκδόσεις Μεταίχμιο

     Έχει θεωρηθεί η ιέρεια των θρίλερ, και δικαίως. Η βραβευμένη συγγραφέας Yrsa Sigurdardottir έγινε γνωστή στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό όταν το 2014 οι Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησαν το έργο της Η εκδίκηση. Ακολούθησαν το 2017 το DNA, το 2018 Το μήνυμα, το 2019 τη Λύτρωση, το 2021 ο Τόπος Εκτέλεσης, το 2022 Η λεία και φέτος μόλις κυκλοφόρησε στη χώρα μας, το νέο της έργο με τίτλο Η κούκλα σε μετάφραση Βίκυς Αλυσσανδράκη.

     Η κούκλα, είναι το πέμπτο βιβλίο της με πρωταγωνιστές τον επιθεωρητή Χούλνταρ και την ψυχολόγο Φρέιγια που η σχέση τους περνάει από διάφορες φάσεις μέσα από την κάθε ιστορία που τους συναντάμε, σε κάθε έργο που καταπιάνεται με μια νέα ποινική υπόθεση.

    Η πρωτότυπη γραφή της, που συνδυάζει τη σύγχρονη πραγµατικότητα µε την έρευνα της γεµάτης µυστήριο αρχαίας ιστορίας της χώρας της, δίνει µια µοναδικότητα στην πλοκή των μυθιστορημάτων της. Η Ισλανδή Yrsa Sigurdardottir είναι πολιτικός µηχανικός στο επάγγελµα και πολυβραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Είναι όμως και από τα μεγαλύτερα ονόματα του αστυνομικού θρίλερ. Τα μυθιστορήματά της γνωρίζουν τεράστια επιτυχία διεθνώς, ενώ αρκετά από αυτά μεταφέρονται στον κινηματογράφο.

     […Δεν υπήρχε πια καμιά αμφιβολία. Αυτό που είχαν μπροστά τους ήταν μια κούκλα, ένα παιδικό παιχνίδι. Μια κούκλα που έμοιαζε με μικρό παιδί, τόσο στην όψη όσο και στο μέγεθος. Τα πόδια της ήταν τοποθετημένα σε καθιστή στάση και ξεπρόβαλλαν σε σχήμα V κάτω από τον ροδαλό κορμό της. Το ένα της χέρι ήταν απλωμένο προς τα έξω και το άλλο ριγμένο στα πλάγια κοντά στον κορμό της. Το στόμα της ήταν μισάνοιχτο και τα πλαστικά της χείλη δεν ακουμπούσαν μεταξύ τους. Το βλέμμα της ήταν καρφωμένο στο κενό και ατένιζε την αιωνιότητα, λες κι η κούκλα ήταν έτοιμη να κάνει…[…]  Η κούκλα είχε χάσει και μερικά από τα μαλλιά της, που είχαν πέσει αφήνοντας κι εκείνα πίσω τους μικρές, συμμετρικές και τέλεια ευθυγραμμισμένες τρυπίτσες σε σειρές πάνω στο πλαστικό κεφάλι της. Τα μαλλιά που είχαν απομείνει ήταν σκούρα και μπερδεμένα σε έναν μεγάλο, συμπαγή κόμπο. Δεν είχε τίποτα γλυκό ή χαριτωμένο πάνω της…[…] την τοποθέτησε προσεκτικά στην μπανιέρα. Κι εκεί την ξέχασε. Δεν θεώρησε πως το πλύσιμο ήταν κι εκείνο στα καθήκοντά της. Έτσι, η κούκλα έμεινε εκεί, με το άγρυπνο μάτι της να παρακολουθεί την Ντίσα κάθε φορά…[…] Η Ντίσα έριξε μια ματιά στην κούκλα που έμοιαζε να την κοιτάζει μ’ ένα φρικτό, αινιγματικό χαμόγελο μέσα απ’ την μπανιέρα. Ύστερα κοίταξε και πάλι την πόρτα. Μόλις είδε ποιος στεκόταν εκεί,  πάγωσε. Αυτό δεν το περίμενε με τίποτα…]

     Πέντε χρόνια πριν από το σημείο εκκίνησης της αφήγησης η Ντίσα με την κόρη της Ρόουσα και τον συνάδελφο της Φρίκι ξανοίγονται με τη βάρκα του για ψάρεμα. Στα δίχτυα τους θα πιαστεί μια κούκλα. Τρομακτική, γεμάτη φύκια και κοχύλια, με το ένα της μάτι να λείπει και με το κεφάλι της να είναι σχεδόν χωρίς μαλλιά. Όμως η μικρή Ρόουσα τη θέλει και η Ντίσα αναγκάζεται να υποκύψει. Έτσι, η μικρή της κόρη θα κρατήσει την τρομακτική αυτή κούκλα. Η μητέρα εκείνο το ίδιο βράδυ θα δημοσιεύσει στα social media μία φωτογραφία της κούκλας. Το επόμενο πρωί η κούκλα θα έχει εξαφανιστεί και η μητέρα θα είναι νεκρή.

Η αφήγηση συνεχίζεται και μας μεταφέρει πέντε χρόνια αργότερα σε μία Παρασκευή του Αυγούστου.

Ο ντετέκτιβ Χούλνταρ βρίσκεται πάνω σε ένα σκάφος, αναζητώντας ανθρώπινα οστά στον βυθό της θάλασσας. Όταν τα εντοπίσει θα χρειαστεί τη βοήθεια της Φρέιγια για την ταυτοποίηση του νεκρού. Καθώς το μυστήριο πυκνώνει, ο Χούλνταρ αρχίζει να ερευνά και τον φόνο ενός άστεγου, ενώ η Φρέιγια καταπιάνεται με μια υπόθεση παιδικής κακοποίησης. Σύντομα θα αποδειχτεί ότι οι υποθέσεις σχετίζονται μεταξύ τους. Το κλειδί το κρατάει το κορίτσι, που ήθελε εκείνη την κούκλα. Και που τώρα πια αγνοείται…

     Είναι ξεκάθαρο εξ αρχής πως οι υποθέσεις συνδέονται μόνο μέσω ενός ατόμου που όμως, αγνοείται. Και η κούκλα; Τι ρόλο έχει παίξει σε όλη αυτή τη μακάβρια ιστορία η ύπαρξή της;

     Με τη γνωστή και εξαιρετική επιδεξιότητα της η συγγραφέας υπογράφει μια μυθοπλασία μυστηριακού και ατμοσφαιρικού έργου, με σφιχτή και καλοδουλεμένη πλοκή, μεταφυσικά στοιχεία, σασπένς και ανατροπές έως την κορύφωση του όπου τίποτα δε θα μείνει αναπάντητο. Κατά την αναγνωστική διαδικασία οι αναγνώστες θα βρεθούν ενταγμένοι σε μια συναρπαστική ιστορία, τοποθετημένη στην πατρίδα της Ύρσα, στην Ισλανδία. Σε έναν τόπο όπου, κατά γενική ομολογία, στην πραγματικότητα τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι πολύ χαμηλά και αυτό αποδεικνύει την εξαιρετική και ευφάνταστη μυθοπλασία της συγγραφέως, η οποία καταφέρνει μέσα από το έργο της να δημιουργεί απαράμιλλες εικόνες.

     Επί της ουσίας πρόκειται για ένα αστυνομικό θρίλερ, με κοινωνικές προεκτάσεις για την ενδοοικογενειακή βία και την παιδική κακοποίηση. Για τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Τα ναρκωτικά και το οργανωμένο έγκλημα.  Ένα μυθιστόρημα που έχει όλα εκείνα τα συστατικά που θα το οδηγήσουν σε παγκόσμια επιτυχία, γραμμένο από μια συγγραφέα μετρ του είδους, που το αναγνωστικό κοινό ανά τον κόσμο, ακολουθεί πιστά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ