ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΜΙΣΟ – BRIT BENNETT – Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


     
Μια ιστορία δίδυμων κοριτσιών που ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους στη ζωή τους. Η αφήγηση  ξεκινά το 1950 και φτάνει έως την δεκαετία του ΄90.  Μια ιστορία για τις φυλετικές αναταραχές και σχέσεις στον 20ο αιώνα στην Αμερική. Μια ιστορία για την αδελφοσύνη, τη συγγένεια, τη συντροφικότητα, για τα παιδικά τραύματα που ακολουθούν όχι μόνο την ενήλικη ζωή αλλά πιθανόν και επόμενη γενιά με την μορφή του κληρονομικού τραύματος, αφού οι αδελφές Βίνις, παρά την αποξένωσή τους, μοιράζονται μια τραυματική ανάμνηση, αυτήν που είδαν ως παιδιά μέσα από την χαραμάδα στην πόρτα της ντουλάπας τους, να συντρίβεται από λευκούς άνδρες ο πατέρας τους. Μια  ιστορία  για το πώς επηρεάζουν ζωές  οι προσωπικές αποφάσεις. Ένα μυθιστόρημα για τα οικογενειακά μυστικά, για την ταυτότητα και τις δίδυμες αδελφές των οποίων οι ζωές ακολουθούν ριζικά διαφορετικές διαδρομές ακόμα και όταν κάνουν διαφορετικές επιλογές για τον τρόπο πουθα ζήσουν ακόμα και σε ποια κοινότητα θα ανήκουν. Χαρτογραφώντας τις διαχωριστικές γραμμές που σχηματίζονται μεταξύ λευκών και μαύρων ανθρώπων και συνάμα εκθέτοντας δραματικά τα συναισθήματα όλων και κυρίως αυτών που προσπαθούν να αποκτήσουν ταυτότητα, το έργο στέκεται στα 1968, μια ιστορικής σημασίας χρονιά, όταν δολοφονήθηκε ο Martin Luther King και υπήρξαν μεγάλες αναταραχές και οι δίδυμες αντιδρούν με τελείως διαφορετικό τρόπο. Μια ιστορία για το πώς σκέφτονται οι άνθρωποι διαφορετικού χρώματος από την πλευρά τους και για το πώς τελικά μπορούν να απελευθερωθούν από δύσκολες συνθήκες. 

                                          To βιβλίο στις εκδόσεις Παπαδόπουλος

   https://www.epbooks.gr/shop/biblia-gia-enilikes/logotexnia/to-aorato-miso/


     Οι δίδυμες αδελφές Βίνις μεγαλώνουν σε μια μικρή, συντηρητική κωμόπολη ανοιχτόχρωμων μαύρων στον αμερικανικό Νότο. Οι επιλογές τους λιγοστές, το μέλλον τους προδιαγεγραμμένο: οφείλουν να παντρευτούν έναν εξίσου ανοιχτόχρωμο μαύρο και να ζήσουν αξιοπρεπώς μες στη φτώχεια. Όμως, οι αδελφές αρνούνται να υποταχτούν σε αυτή τη μοίρα. Αντί να συμμορφωθούν με τις επιταγές της κοινότητάς τους, το σκάνε στα δεκαέξι τους στη Νέα Ορλεάνη - κι εκεί οι πορείες τους αποκλίνουν. Η μία αδελφή ερωτεύεται έναν βίαιο σκουρόχρωμο άντρα, γεννά ένα σκουρόχρωμο κορίτσι και επιστρέφει στη γενέτειρά της, ταπεινωμένη για την επιλογή της και εγκλωβισμένη. Η άλλη υποδύεται τη λευκή και παντρεύεται έναν γοητευτικό γόνο καλής οικογένειας, αποκρύβοντας το παρελθόν και την ταυτότητά της. Κι όμως, οι τύχες των διδύμων παραμένουν συνδεδεμένες, παρόλο που τις χωρίζουν τόσα χιλιόμετρα και τόσα ψέματα. Τις βεβαιότητές τους θα τις ανατρέψει η επόμενη γενιά, οι κόρες τους, και τότε θα αναγκαστούν για μια ακόμη φορά να επιλέξουν: ποια ζωή στ' αλήθεια θέλουν, ποια ζωή μπορούν ν' αντέξουν;

     Παρακολουθώντας πολλαπλά σκέλη και γενιές αυτής της οικογένειας, από τη Λουιζιάνα ως την Καλιφόρνια, από τη δεκαετία του 1950 ως τη δεκαετία του 1990, η Brit Bennett υφαίνει μια αφήγηση που αποτελεί ταυτόχρονα μια συναρπαστική, συγκινητική οικογενειακή ιστορία, αλλά και μια διεισδυτική εξερεύνηση της φυλετικής διαμάχης στην Αμερική. Το Αόρατο μισό εξετάζει και εξερευνά τους πολλαπλούς και σύνθετους λόγους που ωθούν κάποιον να ζήσει ως άλλος, και όχι με βάση όσα ορίζει η καταγωγή του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ