"Ταξίδι στον ωκεανό της Μουσικής και της Ιστορίας" - Αναστασία Βούλγαρη – Μίκης Θεοδωράκης - Εκδόσεις IANOS

        Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις IANOS το βιβλίο της Αναστασίας Βούλγαρη και του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο
« Ταξίδι στον ωκεανό της Μουσικής και της Ιστορίας ». 

     «Στο πρόσωπο της Αναστασίας Βούλγαρη οι απόψεις και οι ιδέες μου βρήκαν έναν πολύτιμο συνεργάτη και ερμηνευτή. Απαραίτητο, προκειμένου να επιλεγούν και να φωτιστούν οι αρμοί ενός έργου το οποίο φιλοδοξεί να ερμηνεύσει σε μέλλοντα χρόνο τις σκοτεινές πτυχές που περιγράφουν τα αδιέξοδα της σύγχρονης εποχής και της ανθρώπινης αγωνίας».

     Η συγγραφέας Τέσυ Μπάιλα, έγραψε για το βιβλίο:

"Η εξιστόρηση της πορείας ενός μύθου της Μουσικής και της Ιστορίας με βάση τέσσερις σταθμούς που σημάδεψαν την προσωπική αλλά και την παγκόσμια Ιστορία ενός ανθρώπου που κατάφερε να πάρει στους ώμους του τον κόσμο και να τον σηκώσει ψηλότερα, σηματοδοτώντας τις ιστορικές εξελίξεις της εποχής του μέσα από ένα τεράστιο και αναμφίβολα ρηξικέλευθο και πρωτοποριακό έργο που σφράγισε τη συλλογική μνήμη της χώρας". Και αυτό ακριβώς είναι το έργο της Αναστασίας Βούλγαρη. Αναδημοσιεύουμε την κριτική από το culturenow θεωρώντας ότι παρουσιάζεται το έργο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

     Το νέο έργο της Αναστασίας Βούλγαρη που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, με τίτλο Ταξίδι στον ωκεανό της Μουσικής και της Ιστορίας, στοχεύει στην ανάδειξη της κορυφαίας εκείνης προσωπικότητας που συντάραξε τον πολιτικό, μουσικό και πολιτισμικό χώρο της Ελλάδας, για έναν ολόκληρο αιώνα και καθόρισε την πορεία του τόπου. Μέσα από τις θέσεις και τις αντιθέσεις των απόψεων η συγγραφέας επιτυγχάνει, με έναν ομολογουμένως εξαιρετικό τρόπο, να φωτίσει όλα όσα συνέθεσαν τις απόψεις και τις ιδέες, τους στόχους και τα όνειρα του Μίκη Θεοδωράκη, όλα όσα συνέτειναν στην πλήρη και σαφή τοποθέτησή του απέναντι στην Ιστορία και στη Μουσική και ταυτόχρονα συνέβαλαν στην παγκόσμια εξέλιξή τους.

     Το έργο της κ. Βούλγαρη γίνεται έτσι ένας δρομοδείχτης για όποιον επιχειρεί να βαδίσει στα μονοπάτια μιας μουσικής ιδιοφυίας, ενός πολιτικού οράματος, μιας ζωής σημαδεμένης από τον οίστρο της δημιουργίας και της ανθρώπινης αγωνίας, ένας συμπυκνωμένος οδηγός περιήγησης στον δρόμο της αθανασίας στο διηνεκές.

     Η αφηγηματική διείσδυση της συγγραφέα επιλέγει να στηριχτεί σε τέσσερις άξονες διάττορης αξίας κατά την πορεία του Μίκη: το έντεχνο λαϊκό τραγούδι, το Κίνημα των Λαμπράκηδων (1963-1967), το Πατριωτικό Μέτωπο (Παμ 1967-1974) και την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα» (2010-2013). Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα ισορροπήσει η εξελικτική πορεία του λαϊκού τραγουδιού ακροπατώντας κάθε φορά στα γεγονότα εκείνα που πρωταγωνίστησαν στον δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και αναδεικνύοντας τον ρόλο του έντεχνου λαϊκού ρεπερτορίου τόσο στο επαναστατικό και πολιτικό γίγνεσθαι όσο και στην καθημερινή πορεία στη ζωή.

Πηγή: 

https://www.culturenow.gr/taxidi-ston-okeano-tis-moysikis-kai-tis-istorias-odoiporiko-ston-okeaneio-mytho-toy-miki/



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ