«ΙΡΕΝΑ ΣΕΝΤΛΕΡ», ΖΙΛΜΠΕΡ ΣΙΝΟΥΕ, ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 
           Ευχαριστούμε θερμά το thinkfree.gr για την φιλοξενία του, που πρώτο δημοσίευσε το κείμενο μας.

 https://www.thinkfree.gr/quot-irena-sentler-quot-i-gynaika-poy-esose-2-500-paidia-ston-v-pagkosmio-polemo/


   «ΙΡΕΝΑ ΣΕΝΤΛΕΡ» ένα βιβλίο-αναμέτρηση με την ιστορική συγκυρία του πιο βίαιου πολέμου που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Πρόκειται για το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του πολυγραφότατου ΖΙΛΜΠΕΡ ΣΙΝΟΥΕ που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ με ένα vintage υπέροχο εξώφυλλο, σε μετάφραση Βασιλικής Κοκκίνου.
     «ΙΡΕΝΑ ΣΕΝΤΛΕΡ», Η γυναίκα που έσωσε 2.500 παιδιά στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο – αληθινή ιστορία, αναγράφεται στο εξώφυλλο και αυτό είναι όλο το βιβλίο.



     Ένα συγκλονιστικό ιστορικό-κοινωνικό μυθιστόρημα, όπως μας έχει συνηθίσει ο βραβευμένος συγγραφέας στην συγγραφική του πορεία. Ένα βιβλίο που μας μεταφέρει στην Πολωνία του 1942 στο γκέτο της Βαρσοβίας και στην δράση της Ιρένας Σέντλερ, μιας κοινωνικής λειτουργού πού παρά το νεαρό της ηλικίας της, καταφέρνει να σώσει και να αλλάξει την μοίρα 2.500 Εβραιόπουλων.

«…Θυμήσου τα παιδιά που πίσω από τα συρματοπλέγματα παγιδεύτηκαν. Θυμήσου τα παιδιά που δεν ονειρεύτηκαν. Θυμήσου τα παιδιά που για πάντα χάθηκαν, θυμήσου τα παιδιά του ολοκαυτώματος…» | Από το γράμμα που έστειλε ο 12χρονος Νικόλας Τόμας στην Ιρένα το 1999.

     Ο πολυβραβευμένος, και αγαπημένος στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό,  συγγραφέας αυτή τη φορά καταπιάνεται με την ζωή της Πολωνής Ιρένας Σέντλερ. Το έργο, αρχίζει το 1941 όταν η Ιρένα, με την ιδιότητά της ως υπάλληλος της Κοινωνικής πρόνοιας της Βαρσοβίας μπορεί και μπαίνει στο γκέτο των εβραίων και καταφέρνει με κίνδυνο της ίδιας της της ζωής και με κάθε τρόπο να φυγαδεύσει μικρά παιδιά και να τα δώσει σε ανάδοχες οικογένειες και σε μοναστήρια της καθολικής εκκλησίας, με απόλυτη οργάνωση και τάξη. Γίνεται μέλος της αντίστασης με το όνομα Γιολάντα στην οργάνωση Ζεγκότα από πού και λαμβάνει χρηματοδότηση προκειμένου να υποστηρίξει τις οικογένειες που φιλοξενούν πλέον τα παιδιά.

«…Από την αρχή σημειώνω τα πάντα σε ένα τετράδιο. Τα νέα ονόματα των παιδιών, τα ονόματα των γονέων τους και των ανθρώπων στους οποίους τα έχω εμπιστευτεί. Όλα…»

     Η δράση της αποκαλύπτεται, φυλακίζεται, βασανίζεται  και καταδικάζεται σε θάνατο. Η Ζεγκότα αναλαμβάνει δράση και η Ιρένα λίγο πριν την εκτέλεση δραπετεύει.

     […«Τα παιδιά», είπε εκείνη. «Θέλω να τα σώσω»…]

     Η αγάπη της για τα παιδιά, αυτά τα αθώα θύματα ενός σκληρού πολέμου, η δύναμη της ψυχής της, το θάρρος της, η αυταπάρνηση της, ο ιερός σκοπός της, την ακολουθούν σχεδόν σε όλη της την ζωή.
     Ένα μυθιστόρημα για την ζωή μιας γυναίκας που άφησε το στίγμα της στην ιστορία του Β παγκοσμίου πολέμου μέσα από την πένα του συγγραφέα που με το έργο του αυτό, αποτίνει φόρο τιμής στο ηρωικό πρόσωπο της Ιρένα δίνοντας παράλληλα την εικόνα της φρίκης του πολέμου με την φτώχεια, τον πόνο την εξαθλίωση και την υποβάθμιση της ανθρώπινης προσωπικότητας.
Ένα έργο συγκινητικό γραμμένο με τον γνωστό τρόπο γραφής του Σινουέ. Η μετάφραση της Βασιλικής Κοκκίνου κάνει το κείμενο σαν να γράφτηκε εξ αρχής στα ελληνικά, μια ιστορία που ρέει και θα κατακτήσει τους αναγνώστες.

     Επειδή κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει, επειδή οι ήρωες πρέπει να τιμώνται, επειδή η Ιρένα Σέντλερ ήταν ηρωίδα χωρίς οπλισμό, επειδή ο Σινουέ κατέχει την τέχνη του ιστορικού μυθιστορήματος, αυτήν που δεν κουράζει τον αναγνώστη, θεωρούμε ότι το βιβλίο αυτό θα πρέπει να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη.

     «[…] Να είσαι δυνατή… Και να θυμάσαι ν αγαπάς. Ν αγαπάς ακόμα κι αυτούς που δεν το αξίζουν… Να θυμάσαι ν αγαπάς […]»

 «Από το 1942, με κίνδυνο της ζωής της, η Ιρένα Σέντλερ, υπάλληλος της Κοινωνικής Πρόνοιας στη Βαρσοβία, κατάφερε να φυγαδεύσει περίπου δυόμισι χιλιάδες παιδιά από το εβραϊκό γκέτο, ενώ φυλάσσονταν νύχτα και μέρα από τους Ναζί. Ξεγελώντας τις Αρχές, κατάφερε να τα περάσει μέσα από υπόγεια ή υπονόμους, μέσα σε κούτες από χαρτόνι, σε βαλίτσες, σε σακίδια, σε μαξιλαροθήκες, κάτω από σκουπίδια. Το 1965 ανακηρύχθηκε «Δίκαιη των Εθνών».
Μέσα από τη γλαφυρή του πένα, ο Ζιλμπέρ Σινουέ φέρνει στο φως την άγνωστη για πολλούς αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που αψήφησε τον φόβο και τον θάνατο και ανέδειξε το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής» | (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*