«ΑΝΕΒΑ ΕΠΙΠΕΔΟ» Αντώνης Παπαθεοδούλου Ίρις Σαμαρτζή Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


     Και οι δύο δημιουργοί του συγκεκριμένου βιβλίου έχουν φιλοξενηθεί στον “Φιλαναγνώστη”, όταν αναφερθήκαμε στο βιβλίο τους  «ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ» πριν από 8 μήνες.
     Επανέρχονται τον Νοέμβριο του 2018  με ένα ακόμα βιβλίο για τους μικρούς μας αναγνώστες, με τίτλο «ΑΝΕΒΑ ΕΠΙΠΕΔΟ», το οποίο κυκλοφορεί και πάλι από τις Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, εκδόσεις που έχουν μια μεγάλη και επιτυχημένη πορεία στο παιδικό βιβλίο και όχι μόνο.
          Τo δύσκολο είδος της λογοτεχνίας, αυτό που απευθύνεται στα παιδιά, το είδος που απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό γλώσσας και έκφρασης και που χρειάζεται ευρηματική εικονογράφηση, προκειμένου να υποστηρίξει το κείμενο και να προσελκύσει τους μικρούς αναγνώστες, φιλοξενεί πια και το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου.

 «ΣΟΥΠΕΡ-ΙΠΠΟΤΟΜΑΧΙΕΣ», το διάσημο παιχνίδι για κινητά και τάμπλετ. Το βιβλίο αρχίζει με το παιχνίδι να έχει ήδη ξεκινήσει και ο δυνατός ήρωας Σερ-Νικ-Ανίκητος-Υπέρ-Σούπερ-Ιππότης, όπως τον βάφτισε ο μικρός παίκτης Νίκος, να έχει  φτάσει στο επίπεδο 99. Η μέχρι στιγμής διαδρομή του και οι νίκες του του έχουν χαρίσει τον οπλισμό του. Όσο ανεβαίνουν τα επίπεδα δυσκολεύουν μα τα κατάφερε και τώρα ετοιμάζεται να ανέβει στο επίπεδο 100. Εκεί ανυπόμονος μα και ατρόμητος συναντά έναν άλλον παίκτη, έναν άλλον Ιπποτομαχητή. Είναι ο  Φόβος-και-Τρόμος-Σούπερ-Μαχητής-Τζον που τον προκαλεί να πολεμήσουν. Μα μια στιγμή… είναι ένας παίκτης του επιπέδου 1. Χωρίς καθόλου οπλισμό. Ο Σερ-Νικ-Ανίκητος-Υπέρ-Σούπερ-Ιππότης νοιώθει πως είναι άδικο να πολεμήσει μαζί του και τότε αποφασίζει να τον βοηθήσει να ανέβει επίπεδα, να αποκτήσει εφόδια όσα και ο ίδιος και μετά επί ίσοις όροις να συνεχίσουν το παιχνίδι τους. Την στιγμή όμως που και οι δυο βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, στο 99, και είναι έτοιμοι να πολεμήσουν, βλέπουν ότι δεν μπορούν, δεν γίνεται. Έχουν γίνει φίλοι. Πώς θα συνεχίσουν τον αγώνα; Θα περάσουν το επίπεδο και με ποιο τρόπο;

     Σε όλη αυτήν την διαδρομή, η Ίρις Σαμαρτζή έχει φιλοτεχνήσει μια θαυμάσια εικονογράφηση, έχει καταφέρει να κάνει ένα video-game, παραμύθι. Όσο για το έργο του Αντώνη Παπαθεοδούλου, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο με το οποίο καταφέρνει μέσα από τα σημερινά ενδιαφέροντα των παιδιών και χωρίς καθόλου διδακτισμό, να δείξει τη δύναμη της φιλίας αφενός και την σωστή χρήση της δύναμης του άλλου αφετέρου. Μιας δύναμης που πρέπει να εφαρμόζουμε σωστά και ισάξια σε έναν αγώνα τίμιο με ισάξιους αντιπάλους. Όσο για τον κάθε έναν ισχυρό, αυτός σύμφωνα με τις αξίες της ζωής, τις δικές του αξίες, προχωρά έτσι που τον καθιστά δυνατό μα όχι άδικο. Αληθινό Νικητή σε έναν υγιή ανταγωνισμό μα όχι μέσα από αθέμιτα μέσα.
     Το ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι ελκυστικά, το ότι αυξάνουν την δεξιοτεχνία, την παρατηρητικότητα, την συγκέντρωση προσοχής και τον οπτικοκινητικό συντονισμό των παιδιών είναι δεδομένα. Όπως δεδομένα είναι και η επικινδυνότητα κάποιων παιχνιδιών, η πιθανή ανάπτυξη βίαιης και επιθετικής συμπεριφοράς και ο εθισμός αν δεν υπάρχουν όρια χρήσης. Θεωρούμε λοιπόν πως ο συγγραφέας έκανε κάτι πρωτότυπο. Δεν απομυθοποίησε τα video games, δεν τα κατηγόρησε, δεν κούνησε το δάκτυλο στα παιδιά, δεν εστίασε στα αρνητικά τους και δεν εκθείασε τα θετικά τους. Τα χρησιμοποίησε όμως για ένα μεγάλο μάθημα ζωής. Τη δύναμη της φιλίας και τον έντιμο, επί ίσοις όροις, αγώνα. Τη σωστή χρήση του ισχυρού πάνω στον αδύναμο. Τον κοινό και όχι μοναχικό αγώνα που μπορεί και πάλι να σου δώσει την ικανοποίηση του νικητή.
     Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρα για αυτό το βιβλίο και ας πρόκειται για ένα μικρό βιβλίο για παιδιά. Όμως κλείνουμε λέγοντας σας ότι είμαστε σίγουροι πως η επιλογή σας για το συγκεκριμένο βιβλίο για ανάγνωσμα μικρών παιδιών που αγαπούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια θα σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους και θα προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρoν των μικρών αναγνωστών. 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [update 30/4/23 Νικητές Κλήρωσης]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]