«ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΤΕ ΚΕΦΙ» Τζάνι Ροντάρι ΚΕΔΡΟΣ


     Ήταν το 1981 όταν οι Εκδόσεις Κέδρος, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το βιβλίο του Τζάνι Ροντάρι με τίτλο «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΤΕ ΚΕΦΙ».
 Έκτοτε έγιναν επανεκδόσεις και το εικονιζόμενο βιβλίο- με το σημερινό του εξώφυλλο- εκδόθηκε και κυκλοφορεί από τον Οκτώβρη του 2013, σε μετάφραση Δήμητρας Δότση και εικονογράφηση   ΑΝΝΑ-ΛΑΟΥΡΑ ΚΑΝΤΟΝΕ

     Βραβευμένος, πολυγραφότατος και πολυαγαπημένος συγγραφέας ο Ροντάρι, όπως διαβάζουμε στην σελίδα των εκδόσεων Κέδρος, γεννήθηκε στην επαρχία Νοβάρα. Εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα ως δάσκαλος και μετά ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Σχεδόν τυχαία ξεκίνησε να γράφει για παιδιά. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν τιμηθεί με διάφορα βραβεία, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο Άντερσεν (1970), το οποίο θεωρείται το Νόμπελ της παιδικής λογοτεχνίας.
     Χάρη στον Τζάνι Ροντάρι η παιδική λογοτεχνία ξέφυγε από τα όρια της «λιγότερο σημαντικής» λογοτεχνικής παραγωγής και, με τη γοητευτική της πολυπλοκότητα, βρήκε ξανά τη θέση της στην ιστορία της λογοτεχνίας και της παιδαγωγικής.
Κοινός παρονομαστής στις ιστορίες του Ροντάρι είναι η διαχρονικότητα των θεμάτων του, το ανήσυχο πνεύμα των ηρώων του, ο ηθικός προβληματισμός και η θαρραλέα διαμαρτυρία. Με το χιούμορ του παραλόγου, το παιχνίδι των στερεοτύπων και τις ευφάνταστες αλλοιώσεις της γλώσσας, ο συγγραφέας καλεί μικρούς και μεγάλους να απελευθερωθούν από τα καλούπια, τις προκαταλήψεις και τους συμβιβασμούς, να κοιτάξουν μακριά.

     Το «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΤΕ ΚΕΦΙ», ένα βιβλίο με 21 μικρά παραμύθια, είναι γραμμένο με έναν ξεχωριστό τρόπο. Και λέμε ξεχωριστό γιατί κάθε παραμύθι έχει 3 διαφορετικές εκδοχές κλεισίματος της ιστορίας και καλείται ο μικρός αναγνώστης να διαλέξει πως θέλει να τελειώσει η ιστορία που μόλις διάβασε, κάνοντας τον να εμπλακεί ενεργά στο παραμύθι. Στο τέλος, ο ίδιος ο συγγραφέας, στο κεφάλαιο ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, δείχνει το δικό του δίκαιο, σωστό και αγαπημένο τέλος. 21 μικρά παραμύθια. Παραμύθια συγκινητικά, παραμύθια με χιούμορ, γεμάτα κοινωνικά μηνύματα, δοσμένα έτσι που το νόημα να είναι εμφανές όχι όμως με κήρυγμα και έντονο διδακτισμό. Η αγάπη, η δικαιοσύνη, η φιλαργυρία, το δίκαιο, τα ψέματα, η αλληλοβοήθεια η κακία, το δίκαιο, η απαισιοδοξία, τα όνειρα μας, η φιλία, ο ρατσισμός, ο εθισμός στην σύγχρονη τεχνολογία και τόσα άλλα στοιχεία θα μείνουν στους μικρούς αναγνώστες του βιβλίου, χάρη στον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα. 

    Τις ιστορίες θα αφήσουμε να τις διαβάσετε κι εσείς με τα παιδιά σας ή τους μαθητές σας, όμως είναι άξιο σχολιασμού και το ότι τα μεταμυθοπλαστικά κείμενα  είναι αυτά που δείχνουν την αξία που θέλει ο συγγραφέας να περάσει στα παιδιά, αν και είναι ελεύθερα να διαλέξουν όποιον επίλογο θέλουν  και το γεγονός ότι τα διασκεδαστικά, διδακτικά και συνάμα εκπαιδευτικά παραμύθια του Ροντάρι αν και γράφτηκαν τόσα χρόνια πριν με μια διαφορετική μεθοδολογία-αυτήν του τι θα συνέβαινε αν… - είναι πάντα επίκαιρα. Ο Ροντάρι είναι ένας πολύ καλός αποστολέας μηνυμάτων σε μια εξαιρετικά δύσκολη ηλικία αποδεκτών- αναγνωστών. 

 «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΤΕ ΚΕΦΙ» , Παραμύθια γεμάτα εντυπωσιακά αφηγηματικά τεχνάσματα, με έντονη διαχρονικότητα, τα οποία, σίγουρα, θα συντροφεύσουν ακόμα πολλές γενιές παιδιών.    




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*