«ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΠΤΡΩΝ» -CHIROVICI E.O. -Εκδ. ΠΑΤΑΚΗ


     «ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΠΤΡΩΝ» του CHIROVICI κυκλοφόρησε στην χώρα μας από τις εκδόσεις  ΠΑΤΑΚΗ. Μια συναρπαστική ιστορία με καταιγιστική και ιδιαίτερη πλοκή που με την αφηγηματική δεινότητα του συγγραφέα καταφέρνει να θέσει τον αναγνώστη σε έναν λαβύρινθο με παραμορφωτικά κάτοπτρα, όπως αυτά που υπήρχαν στα λούνα Παρκ, όπου ο,τι έβλεπες ήταν αληθινό και ταυτόχρονα εσφαλμένο.
    Η ιστορία είναι χωρισμένη σε τρία μέρη και το κάθε ένα έχει ως τίτλο ένα ονοματεπώνυμο. Το πρώτο μέρος αφορά τον Πίτερ Κάτς. Λογοτεχνικός ατζέντης. Ο Πίτερ λαμβάνει ένα χειρόγραφο-δείγμα του βιβλίου ενός άγνωστου συγγραφέα. Διαβάζοντας το, ο Πίτερ καταλαβαίνει ότι αναφέρεται σε αληθινή ιστορία που έχει να κάνει με την ανεξιχνίαστη δολοφονία του διάσημου καθηγητή ψυχολογίας Τζότζεφ Βίντερ. Το χειρόγραφο είναι αρκετά ενδιαφέρον και ο Πίτερ μένει με την αγωνία αφού δεν υπάρχει η συνέχεια. ‘Άραγε έχει ανακαλύψει ο Συγγραφέας του χειρόγραφου ποιος είναι ο δολοφόνος του Βίντερ ή θέλει να ομολογήσει μέσω του βιβλίου ότι αυτός τον σκότωσε;  Ο Ατζέντης προσπαθεί να έρθει σε επικοινωνία με τον συγγραφέα, αλλά αυτό είναι αδύνατον. Αποφασίζει να πάει στην διεύθυνση που υπήρχε μαζί με τα έγγραφα. Φτάνοντας η σύντροφος του τον πληροφορεί ότι ο Ρίτσαρντ είναι νεκρός και η ίδια δεν έχει ιδέα για το βιβλίο, ούτε μπορεί να το βρει πουθενά. Αλήθεια ή ψέματα; Ο Πίτερ αναθέτει στον δημοσιογράφο Τζον Κέλλερ να ερευνήσει προκειμένου να βρεθεί το υπόλοιπο βιβλίο. Και ο Τζον Κέλλερ είναι το δεύτερο μέρος του βιβλίου. Μάρτυρες που πέφτουν σε αντιφάσεις. Ψέματα και αλήθειες. Αλλά… Ποιος έλεγε ψέματα; Ο συγγραφέας ή οι εμπλεκόμενοι; Και λίγο αργότερα ο Κέλλερ θα απευθυνθεί στον συνταξιούχο πια και με αρχή αλτσχάιμερ αστυνομικό Ρόυ Φρίμαν ο οποίος είναι και το τρίτο μέρος του βιβλίου. Ο Ρόυ ήταν τότε εμπλεκόμενος στην υπόθεση.
     Τι πραγματικά συνέβη στη δολοφονία του καθηγητή της ψυχολογίας; Φοιτητές, ασθενείς, δικοί και όλοι όσοι  περιέβαλλαν τον καθηγητή εμπλέκονται; Οι αναμνήσεις είναι και η πραγματικότητα; Πόσο αυτές αλλάζουν όσο περνάει ο καιρός; Οι αλλαγές είναι συνειδητά ψέματα, είναι απόκρυψη της αλήθειας ή δεν θυμούνται τι πραγματικά συνέβη; Είναι ψέματα ή μεταβολές της μνήμης και παιχνίδια του μυαλού στο πέρασμα του χρόνου;
    Μαρτυρίες, μνήμες, αναμνήσεις των εμπλεκομένων, ψέματα, αλήθειες, ομολογίες, διαφορετικές απόψεις, μυστικά, όλα εμπλέκονται όπως εμπλέκονται οι κορδέλες σε ένα αφηγηματικό γαϊτανάκι. Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα με υπέροχη πλοκή, αγωνία και σημαντικούς ήρωες άρτια δομημένους να διαδραματίζουν βασικούς ρόλους στην υπόθεση. Και μέχρι εδώ, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα συνηθισμένο αστυνομικό βιβλίο. Αστυνομικό νουάρ με στοιχεία θρίλερ; ναι. Όμως και με έντονα κοινωνικά στοιχεία. Άρα; Άρα πρόκειται για ένα πολύπλευρο και ευφυέστατο βιβλίο, γραμμένο με ρυθμούς τέτοιους που είναι ανάλογοι με το τι θέλει να δώσει την συγκεκριμένη στιγμή ο συγγραφέας, με πρωτοπρόσωπη κυρίως αφήγηση και καθαρή γλώσσα. Να επισημάνουμε ότι σε αυτό έχει συμβάλλει η μετάφραση που είναι του Αντώνη Καλοκύρη.
     Σημαντική η αναφορά των ψυχολογικών πειραμάτων του καθηγητή της ψυχολογίας και η εικόνα των ιδρυμάτων, όπως επίσης η αναφορά του συγγραφέα  στην έκδοση αυτού του βιβλίου. Ευρηματικό το μήνυμα αυτού του βιβλίου που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι η μνήμη, οι αναμνήσεις με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αλλάξουν. Μια σπουδή στην επίδραση του χρόνου στη μνήμη του ανθρώπου. Και το ερώτημα μετά από όλα αυτά που εύλογα προκύπτει είναι… μπορούμε άραγε να εμπιστευόμαστε τις αναμνήσεις  μας;



«Πρίνστον, 1987: ο καταξιωμένος ψυχολόγος και καθηγητής Τζόζεφ Βίντερ δολοφονείται άγρια.
Νέα Υόρκη, 25 χρόνια μετά: ο λογοτεχνικός ατζέντης Πίτερ Κατς λαμβάνει ένα χειρόγραφο. Ή μήπως πρόκειται για ομολογία;
Σήμερα: τα μυστικά του "Βιβλίου των κατόπτρων" έρχονται στο φως και αποκαλύπτουν γιατί· οι αναμνήσεις είναι το πιο επικίνδυνο από όλα τα όπλα.
Η αλήθεια του ενός είναι τα ψέματα του άλλου...
                                                                    (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*