"Κόκκινη μεταξωτή κορδέλα" - Lucy Adlington - ΔΙΟΠΤΡΑ

     "Κόκκινη μεταξωτή κορδέλα" της  Lucy Adlington, το εξαιρετικό βιβλίο που κυκλοφόρησε σε μια καλαίσθητη έκδοση στις 23 Ιανουαρίου του 2019, με ένα δυνατό, πρωτότυπο και συνάμα συμβολικό εξώφυλλο, από τις Εκδόσεις Διόπτρα, σε μετάφραση Αργυρώς Πιπίνη.

     "... Ο πόλεμος με έφερε στο Μπέρτσγουντ- γνωστό σε μια πιο σκληρή γλώσσα ως Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Το μέρος που όλοι έρχονται και κανείς δεν φεύγει..." 

     Η ιστορία τεσσάρων κοριτσιών, καθένα από τα οποία θέλει να επιβιώσει σε ακραίες συνθήκες στο στρατόπεδο του   Άουσβιτς-Μπιρκενάου κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου.. Μια ιστορία θάρρους και ελπίδας. Μια ιστορία δοσμένη με έναν ξεχωριστό τρόπο για να διαβαστεί από νεαρούς αναγνώστες. Και αν και το βιβλίο ανήκει στην κατηγορία της νεανικής βιβλιοθήκης, το βέβαιο είναι ότι μπορεί και πρέπει να διαβαστεί από όλους τους αναγνώστες ανεξαρτήτου ηλικίας. 
     Η φρίκη του ολοκαυτώματος, δοσμένη με σεβασμό για να εισάγει νέους αναγνώστες σε αυτό το ολέθριο κομμάτι της ιστορίας της ανθρωπότητας. Είναι η ιστορία ενός κοριτσιού που κάνει ο,τι μπορεί προκειμένου να επιβιώσει μέσα στον εφιάλτη του στρατοπέδου. Καταφέρνει με το ταλέντο της στη ραπτική να μπει στο εργαστήριο - "ατελιέ" του Μπιρκενάου. Η γνωριμία της με την Ρόυζ σταθμός στην ζωή της. Μια υπέροχη φιλία γεννιέται και διαρκεί μια ζωή. Μια φιλία που τις ενώνει μια "κόκκινη μεταξωτή κορδέλα" . Κοντά τους η προϊσταμένη του τμήματος ραπτικής, πιστή στην σκληρή δουλειά Μάρτα και η σκληρή φύλακας Κάρλα. Χαρακτήρες που εύκολα γίνονται μισητοί. Μα όλοι οι ήρωες του βιβλίου, άρτια σκιαγραφημένοι, γεννούν ανάλογα συναισθήματα στον αναγνώστη.
       Η θεματογραφία του έργου γνωστή. Η αφηγηματική τεχνική όμως ξεχωριστή. Πρωτοπρόσωπη αφήγηση μέσα από την φωνή της Έλλα. Καλογραμμένο βιβλίο με γρήγορη ροή και πλούσια πλοκή, καταφέρνει να είναι ένα συγκινητικό, δραματικό και κάποιες στιγμές με μια μικρή δόση χιούμορ. Ρεαλιστικό και κάποιες στιγμές ωμό ,μα ταυτόχρονα και τόσο τρυφερό μυθιστόρημα. Μυθιστόρημα συγκλονιστικό με μια  "κόκκινη μεταξωτή κορδέλα" να γίνεται το σύμβολο της ελπίδας για τις μικρές κρατούμενες Έλλα και Ρόουζ.

 Ένα συγκλονιστικό ανάγνωσμα  που αξίζει να διαβαστεί και να κοσμεί κάθε βιβλιοθήκη.

 " Σε κάποια άλλη ζωή μπορεί να ήμασταν φίλες.
Μα βρισκόμασταν στο Μπέρτσγουντ...
Μου άρεσε να ράβω όμορφα μεταξωτά φορέματα με δαντέλες. Όταν η γιαγιά μου άνοιγε το καπάκι της ραπτομηχανής και έβλεπα στη σειρά τα μασούρια με τις πράσινες, κίτρινες, κόκκινες, γκρίζες, λευκές και ροζ κλωστές ονειρευόμουν πως μεγαλώνοντας θα είχα το δικό μου εργαστήριο. Τότε πιστεύαμε πως ο πόλεμος ήταν κάτι που συνέβαινε κάπου αλλού· ήρθε όμως στην πόλη μας και μας άρπαξε. Στοίβαξε χιλιάδες ανθρώπους σε τούτο το μέρος και, μαζί με μένα, τη Ρόουζ, τη Μάρτα και την Κάρλα.
Πάνω από τους φράχτες με το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, ο ήλιος δεν ξεχώριζε στο γκρίζο. Στοιχιζόμασταν σε σειρές των πέντε, όλες με ριγέ στολή, και μετά τρέχαμε στο ατελιέ ραπτικής του στρατοπέδου. Εκεί, ανάμεσα στα πανάκριβα υφάσματα και στις απαιτητικές κυρίες των αξιωματικών, μέρα με τη μέρα ψαλιδίζονταν οι ελπίδες μας.
Εκείνο το πρωινό είχα δέσει κρυφά την κόκκινη μεταξωτή κορδέλα γύρω από τον λαιμό μου. Και για πρώτη φορά από τότε που βρέθηκα στο Μπέρτσγουντ ένιωσα πραγματικός άνθρωπος.
                                                                       Έλλα, 1944"

                                (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*