"ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ"- DAVID YOUNG –Eκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

 

     Κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη από τις Εκδόσεις Κέδρος, το ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ του DAVID YOUNG το 3ο βιβλίο της σειράς με κεντρική ηρωίδα την αστυνόμο Κάριν Μίλερ.  Τρία βιβλία αυτόνομα μεν που μπορούν να διαβαστούν με οποιαδήποτε σειρά, και αξίζει να διαβαστούν όλα, όμως για τους λάτρεις του είδους, καλό θα ήταν να διαβαστούν από την αρχή ώστε να υπάρχει μια πιο σφαιρική εικόνα για τους ήρωες. Διαφορετικές ιστορίες που εντάσσονται στο σκοτεινό αστυνομικό μυθιστόρημα με ιστορικά στοιχεία. Και αναφέρουμε τον όρο ιστορικά, γιατί τα έργα του συγγραφέα αναφέρονται σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο, αλλά και σε συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, η οποία εντάσσεται αρμονικά στην αφήγηση και προσδιορίζει απόλυτα τον χρόνο αλλά και το ιστορικοκοινωνικό υπόβαθρο του βιβλίου. Η ιστορία μάς μεταφέρει πίσω στην περίοδο του ψυχρού πολέμου και στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Μια χώρα που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως λόγω της περιβόητης μυστικής υπηρεσίας, γνωστής ως ΣΤΑΖΙ. Μια υπηρεσία με έντονη δράση όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό αλλά κυρίως στη γειτονική Ομοσπονδιακή Γερμανία, την οποία προσπαθούσε και να αποσυντονίσει.

     Στην εισαγωγή του έργου ο συγγραφέας μάς πάει στα σύνορα της χώρας με την Πολωνία, εκεί που ένας αγρότης θα βρει στον ποταμό έναν γούνινο μπόγο γεμάτο ψόφιους αρουραίους. Στο Βερολίνο, την ίδια στιγμή, η αστυνόμος Κάριν Μίλερ βρίσκεται σε άδεια μητρότητας. Θα κληθεί όμως να παρουσιαστεί στον αρχηγό της αστυνομίας του Λαού. Η πρόταση που δέχεται η Κάριν είναι να τεθεί επικεφαλής στο νεοσύστατο τμήμα σοβαρών εγκλημάτων, ένα τμήμα που θα είναι σε συνεχή συνεργασία με τις ανώτερες βαθμίδες άλλων υπηρεσιών και υπουργείων. Για την Κάριν αυτό σημαίνει συνεργασία με την ΣΤΑΖΙ και δεν το βλέπει με καλό μάτι και αυτό γιατί η ανάμειξη της υπηρεσίας αυτής, συνήθως έχει να κάνει με υποθέσεις που έχουν πολιτικές προεκτάσεις, ή άλλες σημαντικές υποθέσεις που δεν πρέπει να γίνονται γνωστές στους πολίτες, ακόμα και στις οικογένειες των ίδιων των θυμάτων. Το θέλει πραγματικά αυτό η αστυνόμος; Να αποχωριστεί λόγω εργασίας τόσο νωρίς από τα παιδιά που τόσο λαχταρούσε να αποκτήσει αλλά και να έχει ανθρώπους της ΣΤΑΖΙ να παρακολουθούν την κάθε της κίνηση; Όταν όμως ο αρχηγός της αστυνομίας τής λέει ότι αν δεχθεί να υπογράψει θα πάρει διπλή προαγωγή και λόγω του νέου της βαθμού ένα μεγάλο και πολυτελές διαμέρισμα με μικρό ενοίκιο, οι άμυνες της πέφτουν όπως και τελικά η υπογραφή της. Ευτυχώς, έχει την γιαγιά της να την βοηθάει με τα παιδιά. Ο σύντροφος της όμως, δεν γνωρίζει τίποτα για όλα αυτά. Άραγε πως θα αντιδράσει; Η υπόθεση που αναλαμβάνει, αφορά σε ένα πτώμα που βρέθηκε σε ένα ποτάμι. Με έντονα σημάδια βασανισμού, ένα περίεργο τατουάζ, και μια κάλτσα χωμένη βαθειά στον λαιμό του πτώματος, προκαλώντας του έτσι ασφυξία.

     Η Κάριν μαζί με τον βοηθό της από τα παλιά, τον Τίλσνερ και τον Ιατροδικαστή Σμιτ, ξεκινάει τις έρευνες. Πολύ σύντομα όμως, θα διαπιστώσει ότι οι πράκτορες της ΣΤΑΖΙ προσπαθούν να της βάλουν εμπόδια. Και δεν αργούν να την κλείσουν ακόμα και στην φυλακή προκειμένου να την αναγκάσουν να κλείσει την υπόθεση ως αυτοκτονία. Η Κάριν αναγκάζεται να αναστείλει τις έρευνες, όμως η εξαφάνιση του γιου του ιατροδικαστή Σμιτ, αναπτερώνει τις ελπίδες της για την έρευνα, αφού οι δύο υποθέσεις έχουν κοινά στοιχεία. Έτσι, ψάχνοντας για τον νεαρό Μάρκους Σμιτ, ερευνά κρυφά και την προηγούμενη υπόθεση.

Θα καταφέρει να ξεγελάσει το άγρυπνο «μάτι» της ΣΤΑΖΙ; Και ποιος είναι αυτός από το περιβάλλον της που είναι ο πληροφοριοδότης που μεταφέρει τις κινήσεις της στην υπηρεσία; Τι θα ανακαλύψει ο ιατροδικαστής εξετάζοντας τους ψόφιους αρουραίους; Τι είδους πειράματα γίνονται; Και κυρίως, ποιος είναι αυτός που τα καλύπτει;

     [«…Τώρα, φαντάσου ότι ο γιός σου έχει εξαφανιστεί, έχεις βδομάδες να μάθεις νέα του, και μετά φαίνεται πως είναι μπλεγμένος σε μια αηδιαστική συνωμοσία που συμπεριλαμβάνει φύτεμα ναρκωτικών επάνω του, αναγκαστική εκπόρνευση και φόνο. Δεν θα ήσουν πολύ χαρούμενος έτσι; Για την ακρίβεια, θα ήσουν απελπισμένος, όσο απελπισμένος είναι και ο Γιόνας Σμιτ αυτή τη στιγμή. Ναι, θέλει τον γιο του πίσω, σώο…»]

     Ο DAVID YOUNG, με την προσεκτική και σχολαστική του έρευνα, μας προσφέρει ένα καλογραμμένο έργο πλούσιο σε λεπτομέρειες, που με την γραφή του ο αναγνώστης νιώθει να περπατάει μαζί με τους ήρωες τους δρόμους του Βερολίνου της εποχής εκείνης, της δεκαετίας του ΄70. Οι αρχιτεκτονικές περιγραφές, ο τρόπος ζωής των ανθρώπων και ο τρόπος που δρούσε η μυστική υπηρεσία ΣΤΑΖΙ, ολοζώντανες. Η καλοδουλεμένη πλοκή βασίζεται και σε κάποια αληθινά γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την πτώση του Τείχους, όμως από ένα σημείο και ύστερα την θέση τους παίρνει η μυθοπλασία. Εμφανής η έρευνα του συγγραφέα. Και ο συγγραφέας καταφέρνει να παντρέψει το πραγματικό με την μυθοπλασία με αριστουργηματικό τρόπο, δημιουργώντας έτσι ένα βιβλίο με έντονη δράση, ισχυρή πλοκή που κινείται μπρος– πίσω στον χρόνο, κινηματογραφική και γρήγορη ροή και έντονο μυστήριο κρατώντας τον αναγνώστη διαρκώς σε εγρήγορση. Κυρίαρχη η τριτοπρόσωπη αφήγηση με πρωτοπρόσωπη μόνο του χαμένου Μάρκους Σμιτ. Στρωτή γραφή και είναι σημαντική η μετάφραση του έργου από τον Φίλιππο Χρυσόπουλο που έκανε το κείμενο να ρέει αβίαστα στην ελληνική γλώσσα. Ένα καθηλωτικό αστυνομικό βιβλίο μυστηρίου που, εκτός των άλλων, δείχνει τι μπορεί να συμβαίνει όταν ένας πολίτης βρίσκεται αντιμέτωπος με το … ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ.


"ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΙΝ ΜΙΛΕΡ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΖΙ, ΔΕΝ ΘΑΒΕΤΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΛΗΘΕΙΑ...
Όταν το πτώμα ενός έφηβου ανακαλύπτεται σε μια λίμνη, η Κάριν Μίλερ, αξιωματικός της Αστυνομίας του Λαού στην Ανατολική Γερμανία, καλείται να ερευνήσει την υπόθεση. Οι κινήσεις της όμως είναι περιορισμένες, καθώς παρακολουθείται από το άγρυπνο βλέμμα της Στάζι.
Όταν μάλιστα ο γιος ενός μέλους της ομάδας της Μίλερ εξαφανίζεται, αρχίζει να γίνεται σαφές ότι πίσω από την υπόθεση βρίσκεται μια τρομακτική συνωμοσία. Κάτι που σύντομα οδηγεί τη Μίλερ σε πολύ βαθιά νερά...
Θα μπορέσει να ελιχθεί μέσα σε αυτό τον περίπλοκο πολιτικό ιστό και να βρει το αγόρι προτού να είναι πολύ αργά;"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*