"ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ Η ΖΩΗ" -ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΚΟΖΑΝΙΤΟΥ – ΚΕΔΡΟΣ

  Το πρώτο βιβλίο της εκπαιδευτικού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΚΟΖΑΝΙΤΟΥ, με τίτλο "ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ Η ΖΩΗ" και υπότιτλο Θεσσαλονίκη, Μικρασία, Ιεροσόλυμα κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβρη, από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.

     Μια αληθινή ιστορία που ξεκινά περίπου στην εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, λίγο έξω από την Ξάνθη. Οι πρόγονοι της συγγραφέα, έχοντας ζήσει τον ξεριζωμό και την προσφυγιά από την Ανατολική Θράκη, δεν μπόρεσαν να αντέξουν έναν ακόμα πόλεμο, πόσο δε μάλλον όταν οι κατακτητές της χώρας μας ήταν τρεις. Οι Γερμανοί, οι Ιταλοί και στην περιοχή που διαδραματίζεται η ιστορία μας, οι χειρότεροι ίσως όλων, οι Βούλγαροι. Με αυτά τα δεδομένα, η οικογένεια του Πάνου και της Χρυσάνθης Παπαδοπούλου αποφασίζουν να φύγουν με προορισμό κάποιο νησί του Αιγαίου, την Μυτιλήνη ή την Σάμο. Ο άσχημος καιρός όμως τους βγάζει στα παράλια της Μικράς Ασίας.

[« … Πριν τρεις μέρες το αποφασίσαμε. Ψηφίσαμε όλοι. Άντρες, γυναίκες κι εγώ, η μεγαλύτερη απόγονος… «Δεν υπάρχει χρόνος, πρέπει να πάρουμε μια απόφαση. Δεν έχουμε πολλές λύσεις, φεύγουμε ή μένουμε, όλοι μαζί ή κανένας», είπε ο πατέρας. «Μα τι λες; Παρατάμε τις περιουσίες μας και ξεκινάμε απ’ την αρχή; Δεν είμαστε πια παιδιά, έχουμε οικογένειες και κουτσούβελα, πώς θα τα καταφέρουμε, πού θα πάμε στο άγνωστο χωρίς δουλειά; Να βγούμε στα νησιά; Στη Μυτιλήνη; Στη Θάσο; Κι εκεί τι θα κάνουμε;» ρώτησε ο Γιάννης. «Αν είμαστε ενωμένοι, θα βρούμε τρόπους να επιβιώσουμε. Τα κατάφεραν οι γονείς μας, το αίμα μας, όταν βρέθηκαν κι αυτοί ξένοι, πρόσφυγες και κατατρεγμένοι, χωρίς τίποτα. Δούλεψαν, πολέμησαν, ίδρωσαν, μάτωσαν κι έφτιαξαν βιος. Ο άνθρωπος, ειδικά ο Έλληνας, κρύβει αστείρευτες ψυχικές δυνάμεις, έχει κουράγιο τεράστιο· και ο Θεός μαζί του. Τα προβλήματα και τα εμπόδια τον τρέφουν, τον πεισμώνουν, τον θεριεύουν. Θα μας βοηθήσουν κι οι γυναίκες μας…»]

     Τρία παιδιά είχαν ο Πάνος και η Χρυσάνθη. Τον Τάκη, την Αθανασία και την Αλεξάνδρα. Κεντρική ηρωίδα και αφηγήτρια η αγωνίστρια, εργατική και με αγάπη στη μάθηση, Αθανασία, όπου μέσα από τα μάτια της βλέπουμε και ακολουθούμε όλο το οδοιπορικό της οικογένειας από την Μικρά Ασία έως τα Ιεροσόλυμα όπου και θα καταλήξουν. Λίγοι ίσως γνωρίζουμε ότι κατά την διάρκεια της Κατοχής, πολλοί Έλληνες κατέφυγαν στα Ιεροσόλυμα. Εκεί λοιπόν η Αθανασία θα ζήσει πραγματικά την Σταύρωση και την Ανάσταση, στον φυσικό και πραγματικό τους χώρο, μυστήρια που θα την συγκλονίσουν.

     Επισκέπτεται όλα τα χριστιανικά μνημεία και τοποθεσίες, την Ναζαρέτ, την Κανά, τον Ιορδάνη Ποταμό και είναι αυτή η στιγμή της ζωής της που θα την φέρει κοντά στο «Θείο» προκαλώντας της ταυτόχρονα πολύ δυνατά και ποικίλα συναισθήματα. Όμως, μεσούντος του πολέμου, η Ιερή Πόλη αρχίζει να μοιάζει  φριχτά κομματιασμένη από διαφορετικά έθνη, γένη, φύλα, φυλές και θρησκεύματα. Είναι η εποχή που αρχίζουν να μαθαίνουν τι έχει επιφέρει ο πόλεμος και μια λέξη αρχίζει να γίνεται γνωστή: Ολοκαύτωμα. Ο αδελφός της κατατάσσεται στον Ελληνικό στρατό στην Αίγυπτο, ενώ η ίδια θα μάθει από τον πατέρα της όλα τα πολιτικά και στρατιωτικά τεκταινόμενα της δύσκολης εποχής που ζουν. Θα αναζητήσει ενδιαφέροντα στην ραπτική, στη μουσική και στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας. Και με τα εφόδια που θα αποκτήσει θα προσπαθήσει να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια της.  Μήπως, όμως, αυτό που τελικά ανταγωνίζεται, προτάσσοντας πάντα το καλό των άλλων, είναι η ίδια η φύση της; Μήπως υπερασπιζόμενη τα ιερά και τα όσια χάνει την ευκαιρία να οικοδομήσει την δική της ευτυχία;

  Μετά το τέλος του πολέμου η οικογένεια γυρίζει πίσω εκεί απ’ όπου ξεκίνησε. Τίποτα όμως δεν είναι πια το ίδιο. Ρημαγμένοι τόποι, ανύπαρκτη κρατική υποστήριξη, εμφύλιος και η Αθανασία θα ανασκουμπωθεί, έτσι πρέπει. Οι αλλαγές στην ζωή της είναι μεγάλες. Και πρέπει να προλάβει. Ήδη αρχίζουν να την θεωρούν γεροντοκόρη.

Θα τα καταφέρει; Θα μπορέσει μετά την τόση προσφυγιά να γευτεί κι εκείνη λίγη ευτυχία; Να βρει πατρίδα και ταυτότητα; 

     Όλες αυτές οι απαντήσεις θα δοθούν μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου, μετά από το οδοιπορικό μιας ολόκληρης ζωής, της ζωής της Αθανασίας μιας ζωής που εκτυλίσσεται σε τρεις τόπους Θεσσαλονίκη, Μικρασία, Ιεροσόλυμα. Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα γεμάτο αγάπη, όνειρα, οικογενειακούς δεσμούς, πίκρα, αυτογνωσία, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Ένα έργο για όλους όσοι πρέπει να μην ξεχάσουν και όλους όσοι πρέπει να μάθουν ότι τελικά «ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ Η ΖΩΗ».


"Μια γυναίκα σε αναζήτηση πατρίδας και ταυτότητας. Τρεις τόποι που καθορίζουν τη ζωή και τις επιλογές της: Θεσσαλονίκη, Μικρασία, Ιεροσόλυμα. Διαδοχικοί σταθμοί στη γεμάτη ανατροπές πορεία της φωτίζουν τη γεμάτη ανατροπές ζωή της".
Η Αθανασία συναντάει το πεπρωμένο της στα Ιεροσόλυμα, όπου ζει την εφηβεία και την ενηλικίωσή της μεσούντος του Β' Παγκόσμιου πολέμου, χωρίς ποτέ να πάψει να αναζητά τη γνώση που θα την κάνει καλύτερη.
Κάθε σταθμός, ένα ψηφιδωτό ανθρώπων, ένας κόσμος πολύχρωμος που καλεί την ηρωίδα να αναμετρηθεί με το παρελθόν και με το παρόν, και, κυρίως, να επαναπροσδιορίσει τις επιλογές της.
Ο ξεριζωμός, η προσφυγιά, η προδοσία διαμορφώνουν τον χαρακτήρα της, ενώ, παράλληλα, ισχυροποιούν τις αξίες που τη διέπουν. Η αυταπάρνηση, η αγάπη, ο σεβασμός θα την οδηγήσουν στην αρμονική συνύπαρξη που ονειρεύεται;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*