ΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ – ΜΕΡΣΕ ΡΟΔΟΡΕΔΑ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ


     Το 1974 η σπουδαία και βραβευμένη Καταλανή συγγραφέας ΜΕΡΣΕ ΡΟΔΟΡΕΔΑ, η οποία γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1908 και πέθανε στη Ζιρόνα το 1983,  έγραψε το βιβλίο με τίτλο «ΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ».

     Παγκοσμίως καταξιωμένη συγγραφέας με πιο πολυσυζητημένο έργο της το  «Πλατεία Διαμαντιού» το οποίο εκδόθηκε στην χώρα μας το 2019 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Δύο χρόνια αργότερα, οι Εκδόσεις Καστανιώτη μεταφράζουν και εκδίδουν το έργο της «ΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ». Η μετάφραση ανήκει στον Σοφό Ευρυβιάδη.

     Tρεις γενιές μιας οικογένειας και η διάλυση της στην πορεία του χρόνου είναι ο κεντρικός πυρήνας της αφήγησης. Το βιβλίο είναι γραμμένο με «αφηγητές» κυρίως τις γυναίκες πρωταγωνίστριες. Το πολυπρόσωπο αυτό έργο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος, όπου παρουσιάζονται οι ήρωες και ξετυλίγεται η βασική πλοκή. Στο δεύτερο μέρος, το οποίο συμπληρώνει όλα όσα δεν γνωρίζουμε μέχρι εκείνο το σημείο και είναι γεμάτο από αναμνήσεις και συναισθήματα των ηρώων και το τελευταίο μέρος ό ολοκληρώνεται ο «Σπασμένος Καθρέφτης». Κεντρική ηρωίδα η Τερέζα Γκοντάι που σκαρφάλωσε στην τάξη των πλουσίων ύστερα από τους δύο γάμους της. Η ζωή στο Κάστρο. Και αυτό που παρακολουθεί ο αναγνώστης μέσα από τις ζωές των ηρώων είναι τα σαθρά του θεμέλια μέσα από μια ζωή σαν θεατρική παράσταση όπου όλοι παίζουν κάποιο ρόλο. Ρόλοι που οδηγούν στον συμβολικό τίτλο του έργου, στον «Σπασμένο Καθρέφτη» και περιγράφουν τη διάλυση των ηρώων και τα κομμάτια του που δεν μπορούν να ξανασυναρμολογήσουν. Τίποτα δεν μπορεί να είναι ίδιο όταν η αποσύνθεση οδηγήσει στην κατάρρευση του οικοδομήματος που λέγεται οικογένεια.

Οι πλούσιοι, η μεσαία τάξη και οι υπηρέτριες. Οι αμαρτίες, τα λάθη, οι κάθε είδους σχέσεις –οικογενειακές, συζυγικές, εξωσυζυγικές, αδελφικές και κοινωνικές- και κυρίως τα μυστικά. Τα μυστικά των ηρώων και το που οδηγούν αυτά με την συγγραφέα να αποτυπώνει άρτια τον ψυχισμό τους και τα συναισθήματα τους.

       Ατόφιο, λογοτεχνικό έργο με συμβολισμούς, έργο με στρωτή και κάποιες στιγμές λυρική γραφή, που διαδραματίζεται στην αρχή του 20ου αιώνα και μέχρι λίγο μετά τον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, οι προεκτάσεις του οποίου δεν είναι χωρίς συνέπειες για την πρωταγωνίστρια οικογένεια. Ένα έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας που οι εκδόσεις Καστανιώτη θα πρέπει να είναι υπερήφανες για την έκδοση του.

     « Από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τη δικτατορία του Φράνκο και τον Εμφύλιο Πόλεμο που σημάδεψε την Ισπανία, σε τούτο το αριστούργημα της σύγχρονης καταλανικής λογοτεχνίας παρακολουθούμε τρεις γενιές μιας αριστοκρατικής οικογένειας, την ακμή και την παρακμή της. Η Τερέζα Γκοντάι, κόρη μιας ιχθυοπώλισσας, σημαδεμένη από ένα λάθος της νιότης, δέχεται να γίνει σύζυγος του γηραιού κυρίου Ροβίρα, ενός τραπεζίτη ερωτευμένου με την ομορφιά της. Έτσι αρχίζει η κοινωνική της ανέλιξη. Σύντομα όμως η ίδια μένει χήρα. Ώσπου κάποια στιγμή ένας εύπορος διπλωμάτης, ο Σαλβαδόρ Βαλντάουρα, τη συναντά και γοητεύεται κι αυτός από τα βελούδινα μάτια της και το μεταδοτικό της γέλιο. Παντρεύονται και μετακομίζουν σε μια εντυπωσιακή, τεραστίων διαστάσεων έπαυλη στα περίχωρα της Βαρκελώνης. Στο σπίτι αυτό, λοιπόν, οι ζωές πολλών ανθρώπων θα ανθίσουν και θα μαραθούν όπως τα λουλούδια, από φοβερά γεγονότα και συντριπτικά συναισθήματα. Ο Σπασμένος καθρέφτης, ένα μυθιστόρημα θαυμαστών θραυσμάτων τα οποία ενώνονται για να αποκαλύψουν το βάθος των βιωμένων πραγμάτων, αφηγείται την ιστορία μιας κομματιασμένης μητριαρχικής δυναστείας που χτίστηκε πάνω στους έρωτες, τα ψέματα, τα μυστικά και τις προδοσίες»


                            ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

                   https://www.kastaniotis.com/book/978-960-03-6742-3

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ