«ΜΑΥΡΟΣ ΗΛΙΟΣ» - OWEN MATTHEWS – Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

 

     «… Ο αρκτικός ήλιος ανέτειλε πάνω από τη λίμνη στην Ολένια, μια αχνή λωρίδα φωτός στον ουρανό του νότου. Όσοι σήκωσαν το κεφάλι από την όποια δουλειά έκανε ο καθένας εκείνη τη στιγμή, είδαν την ανατολή σαν ένα επίμηκες, σχεδόν παραλληλόγραμμο φωτεινό κύμα που τρεμόπαιζε πάνω από τον ορίζοντα. Οι μετεωρολόγοι αποκαλούσαν το φαινόμενο «πολικό αντικατοπτρισμό» Όχι ο ήλιος, αλλά μια αχνή αντανάκλαση του ανέτελλε σε κάποια μακρινή, λιγότερο παγωμένη γωνιά της Σοβιετικής Ένωσης, πέρα μακριά στο νότο. Μια ψεύτικη ανατολή, επομένως…»

 

      Ένα αγωνιώδες ατμοσφαιρικό θρίλερ της επιστήμης της πυρηνικής τεχνολογίας που διαδραματίζεται την δεκαετία του΄60, μια χρυσή εποχή για την Ρωσία, στην κλειστή περιοχή Arsamas-16, εκεί που κατασκευάζεται μια δυνατή πυρηνική συσκευή πολύ πιο καταστροφική από της Χιροσίμα. Κεντρικός ήρωας ένας ειλικρινής άνθρωπος με ήθος και συνείδηση, ο Βασιν, πράκτορας της KGB που αγωνίζεται για τα πιστεύω του και δεν υποτάσσεται. Είναι εμφανής η έρευνα του OWEN MATTHEWS που προηγήθηκε της συγγραφής του πρώτου του μυθιστορήματος του και είναι σημαντικό το σημείωμα του συγγραφέα στο τέλος του βιβλίου όπου αναφέρονται τα αληθινά ιστορικά γεγονότα πάνω στα οποία ο συγγραφέας έστησε την μυθοπλασία του. Το γεγονός ότι βασίζεται σε αληθινή ιστορία το καθιστά συγκλονιστικό αν σκεφτεί κανείς τις τρομακτικές διαστάσεις των γεγονότων. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος σε μετάφραση: Γωγώς Αρβανίτη.  

«1961. Κρυμμένο βαθιά στα δάση της κεντρικής Σοβιετικής Ρωσίας υπάρχει ένα μέρος που δεν εμφανίζεται σε κανέναν χάρτη: μια πόλη με το όνομα Αρζαμάς-16. Εκεί, μια κλειστή κοινότητα αφοσιωμένων επιστημόνων, τεχνικών και μηχανικών κατασκευάζει την πιο ισχυρή πυρηνική συσκευή που γνώρισε ποτέ ο κόσμος - τρεις χιλιάδες φορές πιο καταστροφική από τη βόμβα της Χιροσίμα.

Δέκα ημέρες πριν από την προγραμματισμένη πυρηνική δοκιμή, ο νεαρός φυσικός Φ. Πετρόφ βρίσκεται νεκρός. Στο πτώμα του ανιχνεύεται ραδιενεργό δηλητήριο σε ποσότητα ικανή να σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους. Οι αρχές του Αρζαμάς επιμένουν ότι ήταν αυτοκτονία, αλλά, στη Μόσχα, τα αφεντικά του ταγματάρχη της Κα Γκε Μπε Αλεξάντερ Βάσιν έχουν αναστατωθεί με τα όσα συμβαίνουν σ' αυτό το παράξενο, απομονωμένο μέρος.

Ερευνώντας την υπόθεση Πετρόφ, ο Βάσιν θα αναμετρηθεί με μερικά από τα πιο λαμπρά μυαλό της Σοβιετικής Ένωσης -εκκεντρικούς, πατριώτες και αντιφρονούντες- που, επειδή η δουλειά τους θεωρείται ζωτικής εθνικής σημασίας, τους έχει παραχωρηθεί η ελευθερία να σκέφτονται, να ενεργούν και να ζουν όπως θέλουν. Στο Αρζαμάς όμως τίποτα δεν παρεμβαίνει στο πρόγραμμα. Ούτε καν ο φόνος...

Η ενδελεχής έρευνα του συγγραφέα, η πανέξυπνη πλοκή και η εξαιρετική αφήγηση κάνουν τον Μαύρο Ήλιο ένα καταιγιστικό θρίλερ που διαδραματίζεται στον πυρήνα της Σοβιετικής υπερδύναμης.»


                          ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

                                 https://www.klidarithmos.gr/mavros-ilios

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*