Από τις "Πολεμικές Σελίδες..." μας, το βιβλίο ΕΚΤΡΟΠΗ – LUCE D' ERAMO- Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

     Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ένα θέμα που συγκινεί, αναγνώστες και συγγραφείς, σε όλο τον κόσμο. Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου παρουσιάσαμε μερικά από τα καλύτερα βιβλία της σύγχρονης λογοτεχνίας Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που απαντούν στη σχετική θεματολογία. Βιβλία μυθοπλασίας αλλά και αληθινών ιστοριών που αφορούν στην πιο τραγική περίοδο του 20ου αιώνα, στις μαύρες σελίδες της ιστορίας του  Δευτέρου  Παγκοσμίου  Πολέμου, του πολέμου που στιγμάτισε την ανθρωπότητα.

     Η Λούτσε ντ’ Έραµο (Γαλλία, 1925 – Ρώµη, 2001) ήταν Ιταλίδα συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας. Το πιο γνωστό της βιβλίο είναι η ΕΚΤΡΟΠΗ η οποία πρωτοκυκλοφόρησε στην Ιταλία το 1979. Στην χώρα μας κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτιο από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

      Mια ξεχωριστή, διαφορετική και συνάμα συγκλονιστική αυτοβιογραφία. Η αληθινή ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που μεγάλωσε με τον φασιστικό μύθο σε μια αστική οικογένεια. Το εθελοντικό της ταξίδι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για την αναζήτηση της αλήθειας όταν ακούει για το Νταχάου και την δράση του Ράιχ, ένα ταξίδι που θα της αλλάξει ολόκληρη τη ζωή.  Ένα σκληρό ανάγνωσμα όσο σκληρό και το θέμα που πραγματεύεται. Το έργο είναι χωρισμένο σε 4 κύρια μέρη. Η φυγή από τα ΛάγκερΚάτω από τις πέτρεςΠρώτη άφιξη στο τρίτο Ράιχ και Εκτροπή και γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση με αφηγήτρια την Λουτσία. Το έργο θα λέγαμε πως δεν ακολουθεί συγκεκριμένη και χρονολογική σειρά των γεγονότων. Η συγγραφέας γράφει σαν να γράφει για τον εαυτό της, ανασύρει τις μνήμες της. Γεγονότα που τη σημάδεψαν και καταγράφηκαν στην πορεία του χρόνου και αυτό φαίνεται προς το τέλος του έργου που η πρωτοπρόσωπη αφήγηση εναλλάσσεται με την τριτοπρόσωπη σαν να μιλάει κάποιος άλλος για την Λουτσία. Μια κατάθεση ψυχής από μια διαφορετική σκοπιά που αφορά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το ολοκαύτωμα.

     «"Μερικές φορές, όταν ξεστρατίζοντας αγγίζεις τον πάτο ξεμυτίζει τελικά από την άλλη μεριά."

Η Λουτσία είναι μια νεαρή γυναίκα με αστική καταγωγή, κόρη υφυπουργού της Δημοκρατίας του Σαλό, η οποία μεγάλωσε μέσα στους μύθους του φασισμού και είναι απολύτως πεπεισμένη πως οι αγριότητες στα στρατόπεδα εργασίας είναι ψέματα. Αποφασίζει να το διαπιστώσει προσωπικά και μπαίνει εθελοντικά στο Νταχάου, σίγουρη ότι μπορεί να διαψεύσει αυτές που θεωρεί συκοφαντίες για τους τρόπους αντιμετώπισης των "εργατών" από το μεγάλο Ράιχ του Χίτλερ. Θα ακολουθήσει μια κατάβαση στα τάρταρα, περίπλοκη και βίαιη, όπου η Λουτσία βιώνει τη φρίκη - την κάνει δική της κυριολεκτικά σαν να "εκτίει την ποινή της".

Η Λούτσε ντ' Έραμο, ως Λουτσία, διατρέχει μια ολότελα δική της διαδρομή προς την ωριμότητα και τη διάπλαση του χαρακτήρα της, η οποία ηχεί ως περιπέτεια της συνείδησης, πειστήριο και κραυγή συναγερμού. Η Εκτροπή είναι μια ιστορία για τον κόπο που απαιτείται προκειμένου να πετάξεις από πάνω σου τα ψέματα, με τα οποία η μνήμη, ατομική και συλλογική, διηγείται το παρελθόν της, θίγει την πλάνη των ιδεολογιών και περιγράφει το μαρτύριο με απώτερο σκοπό την ανακάλυψη της αλήθειας. Όταν κυκλοφόρησε το 1979, η Εκτροπή γνώρισε αμέσως τεράστια επιτυχία και εκδόθηκε σε όλον τον κόσμο.

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ