«Έρωτας με χάρτινα φτερά» - Raphaelle Giordano Μετάφραση: Γιάννα Σκαρβέλη, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

 

'

     Τα βιβλία της Raphaelle Giordano κυκλοφορούν σε εκατομμύρια αντίτυπα στη Γαλλία και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 χώρες. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν όλα από τις εκδόσεις Ελληνικά γράμματα και ήδη έχουν αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό.

     Η Raphaelle Giordano επανέρχεται με ένα τρυφερό βιβλίο, ένα μυθιστόρημα με στόχο την αυτοβελτίωση, καθώς η ίδια είναι ειδική στη δημιουργικότητα και στην προσωπική ανάπτυξη και χρησιμοποιεί το μυθιστόρημα ως ένα εργαλείο θετικής ψυχολογίας με μεγάλη επιτυχία.

 

     […Μου φαίνεται αυτονόητο ότι, για να είμαι ικανή να αγαπώ τον άλλον, πρέπει πρώτα να νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Να με φροντίζω σωματικά και πνευματικά. Να έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε μένα. Να μου δίνω λόγους να είμαι υπερήφανη. Να αντιμετωπίσω τους φόβους μου. Να γιατρέψω τις πληγές μου…]

 

     Στο «Έρωτας με χάρτινα φτερά» η συγγραφέας υπογράφει μια ιστορία αυτογνωσίας, περιγράφοντας μια πορεία προς την ενδοσκόπηση, την αυτοενθάρρυνση και εν τέλει την αυτοεκτίμηση ως το όχημα μιας ισορροπημένης ζωής. Η Μέρεντιθ, η κεντρική της ηρωίδα, είναι ένας άνθρωπος που αγωνίζεται να ξεπεράσει τους προσωπικούς της φόβους και να μπορέσει να ξαναβρεί την αγάπη του Αντουάν και να ζήσει μαζί του μια ζωή ολοκληρωμένη. Για να το πετύχει αυτό η Μέρεντιθ αποφασίζει να ξεκινήσει μια θεατρική τουρνέ. Το ταξίδι της αυτό δε θα είναι μια απλή τουρνέ μιας ηθοποιού που ονειρεύεται να γίνει μια σημαντική ηθοποιός. Θα γίνει ένα προσωπικό ταξίδι στα συναισθήματά της, στους φόβους και στις αμφιβολίες της, που θα ανατρέψει τις πεποιθήσεις και τις εκτιμήσεις και θα προσδιορίσει εκ νέου τις αποφάσεις της. Θα γίνει αφορμή να βιώσει η Μέρεντιθ εμπειρίες ζωής που θα την κάνουν στο τέλος να κατανοήσει τη δύναμη της αυτοεκπλήρωσης και αυτάρκειας. Μέσα από τις δύσκολες αλλά και τις όμορφες στιγμές η Μέρεντιθ θα «χτίσει» τις προσωπικές της πεποιθήσεις για μια ζωή ανεξάρτητη και ευτυχισμένη, εξετάζοντας από διαφορετική οπτική κάθε λεπτομέρεια που αφορά στη ζωή, τον έρωτα, την αγάπη, τις ανθρώπινες σχέσεις, τη φιλία, τη δημιουργία και τη δημιουργικότητα. Θα γνωρίσει την αφοσίωση αλλά και την προδοσία. Τον έρωτα και την προσμονή του, την άδολη αγάπη, την προσωπική αναζήτηση της ευτυχίας και τελικά την ανάπτυξη μιας ιδιαίτερης ικανότητας του ανθρώπου, αυτής του ερωτεύεσθαι, την ικανότητα δηλαδή να αγαπά κανείς και να ερωτεύεται απόλυτα και ορμητικά τον άλλο, την ίδια τη ζωή και εν τέλει τον εαυτό του.

 

     [… Ο άλλος είναι ένας άλλος. Αυταπόδεικτο ίσως. Κι όμως, αυτό δεν είναι το διακύβευμα δύο συντρόφων φτάσουν στο σημείο να επικοινωνούν σωστά και να σέβονται ο ένας τον άλλον παρά τις διαφορές τους; Η ετερότητα…]

 

     Το βιβλίο όμως δε στέκεται μόνο σε αυτό. Δεν είναι απλώς άλλο ένα μυθιστόρημα αυτοβελτίωσης. Μιλά για τον έρωτα και τις σχέσεις. Παρατηρεί τις εξελίξεις της κοινωνίας και δίνει έναν σχολιασμό σε θέματα ομοφυλοφιλίας με μια σύγχρονη οπτική. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον τρόπο που η συγγραφέας επιλέγει να παρουσιάσει τη γυναίκα παρουσιάζοντας όχι μόνο τις καλές πλευρές της γυναικείας προσωπικότητας αλλά αναδεικνύοντας χαρακτηριστικά του γυναικείου χαρακτήρα που δείχνουν τις ευάλωτες πλευρές του.

     Είναι ένα ευχάριστα γραμμένο μυθιστόρημα, η μετάφραση του οποίου από τη Γιάννα Σκαρβέλη βοηθά πολύ σ’ αυτό και πετυχαίνει να αποδώσει την ατμόσφαιρα, με έντονη πλοκή και αδρά σχηματισμένους ήρωες που γίνονται η αφορμή να ταυτιστεί ο αναγνώστης μαζί τους και να ακολουθήσει την πορεία τους σε μια κινηματογραφικά στημένη ιστορία που κρατά αμείωτο το αναγνωστικό ενδιαφέρον των αναγνωστών που ενδιαφέρονται για βιβλία που θέτουν ερωτήματα για τον έρωτα και τις ανθρώπινες σχέσεις.

 

     [… Αυτό που σκοτώνει τον έρωτα είναι πιθανώς η αναδίπλωση στον εαυτό μας, η συναισθηματική εξάρτηση, η αίσθηση της καταπιεσμένης  ελευθερίας. Αντίθετα το άνοιγμα στον κόσμο, η χειραφέτηση, η αυτοπραγμάτωση μου φαίνονται βασικές προϋποθέσεις για να μην ασφυκτιά μια ερωτική σχέση…]

 

     Στο τέλος του βιβλίου η συγγραφέας παραθέτει ένα επίμετρο, το Love organizer, στο οποίο συμπυκνώνει με τρόπο ευσύνοπτο τις συμβουλές αυτοεκτίμησης και αγάπης, καθώς και μια σειρά με πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να φτάσει στην προσωπική ευτυχία. Συμβουλεύοντας τους αναγνώστες της για τους τρόπους που θα τους οδηγήσουν στην αυτομεταμόρφωση και στην ολοκλήρωση, μεταμορφώνει τελικά το βιβλίο της σε έναν πλήρη οδηγό αυτοβελτίωσης.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ