"Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΕ" - ΠΕΛΑ ΣΟΥΛΤΑΤΟΥ - Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

 

     Την Πέλα Σουλτάτου τη γνωρίσαμε το 2015 όταν κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το βιβλίο της με τίτλο " Ανκόρ". Ένα έργο για την σχέση του ανθρώπου με τον θάνατο. Το 2019 εκδόθηκε η νουβέλα "Ανάποδες στροφές", μια δυνατή και έντονα κοινωνική νουβέλα. Τον Μάιο κυκλοφόρησε και πάλι από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, το νέο της βιβλίο με τίτλο  "Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΕ"Η Πέλα Σουλτάτου γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και ζει στην Αθήνα. Έχει κάνει σπουδές στην Κοινωνιολογία και τη Δημόσια Υγεία και απέκτησε τον διδακτορικό της τίτλο στις Επιστήμες της Αγωγής από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Διδάσκει στην ανώτατη εκπαίδευση και εργάζεται στη Δημόσια Διοίκηση.

"Το πτερύγιο ενός καρχαρία διασχίζει τα γαλήνια νερά της λουτρόπολης όπου παραθερίζουν ανάπηροι πολέμου. Τάρανδοι ξεπηδούν από το πορτ-μπαγκάζ παραμονή Πρωτοχρονιάς κι ένας παπάς μπεκρουλιάζει τραγουδώντας λαϊκά. Ο Ερμής φανερώνει την ανεπίδοτη επιστολή της Καλυψώς προς τον πατέρα των θεών κι ένας αρχαίος ραψωδός εμφανίζεται στο κέντρο του Μεγάλου Κάστρου. Ο κόσμος του αγοροκόριτσου σείεται καθώς ματώνει κι ακούει τη μαμά να λέει «τώρα μπορείς να κάνεις παιδιά». Στη χαράδρα καταβαραθρώνονται όσοι βρίσκονται πολύ ψηλά. Ο ερωτοχτυπημένος γιος του γαιοκτήμονα και οι μπιστικοί του πάνε για καντάδα την Πρωταπριλιά του '38. Ένα εξωτικό πλάσμα διασχίζει τη διάβαση πεζών κι ένα άλλο τη διάβαση ποιητών. Την τελευταία νύχτα της οικουμένης, τα ανθρώπινα σπλάχνα γίνονται διάφανα και φέγγει εντός τους μια φλόγα, ο ουρανός διαυγάζει, οι πλανήτες τώρα καθρεφτίζονται στη θάλασσα, μα δεν έμεινε πια κανείς να κολυμπάει ανάμεσα στα είδωλά τους.

                         Μια φαντασμαγορία μύθων, τεράτων και αποκαλύψεων."

     Το βιβλίο της Πέλας Σουλτάτου περιλαμβάνει μια συλλογή 32 μικρών διηγημάτων, αποκαλύψεων από το παρελθόν μέχρι το μέλλον σε μια πορεία ενηλικίωσης, με επίκεντρο το νησί της Κρήτης, (στο τέλος του βιβλίου υπάρχει γλωσσάρι), γραμμένα με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο γραφής.  Και όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το διήγημα ως αφηγηματικό είδος απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική προκειμένου να είναι αυτοτελές, άρτιο , καταιγιστικό και να καλύψει πλήρως την πλοκή αλλά κυρίως να δώσει με αμεσότητα αυτήν την κοινωνική πραγματικότητα που επέλεξε να παρουσιάσει μέσα από την διήγηση του ο συγγραφέας. Και αυτό ακριβώς κάνει η  Σουλτάτου στο βιβλίο της.  Άραγε "η θάλασσα δεν είναι μπλέ"; Ναι, η θάλασσα δεν είναι μπλε, γιατί είναι νερό, γιατί  η θάλασσα δεν έχει χρώμα... 





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ