«Μια μέρα με τον Μπετόβεν» Μηνάς Βιντιάδης ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

 


    «Μια μέρα με τον Μπετόβεν»

    Μηνάς Βιντιάδης

    Εικονογράφηση: Ράνια Ηλιάδου

 

    Στην σειρά "Γνωρίζω τους μεγάλους μουσουργούς" της Ελληνοεκδοτικής, το νέο βιβλίο του πολυγραφότατου Μηνά Βιντιάδη σε προσεγμένη και μελετημένη εικονογράφηση Ράνιας Ηλιάδου, γραμμένο σε χρωματιστές σελίδες, για παιδιά από 7 ετών και άνω.

«…Τα βράδια, όταν έπεφτε στο κρεβάτι του, φανταζόταν πως άκουγε την περίφημη Ενάτη Συμφωνία και πως μιλούσε στον Μπετόβεν, πως τον ρωτούσε πράγματα που ήθελε να μάθει, ώσπου τον έπαιρνε ο ύπνος…

Αυτό γινόταν κάθε βράδυ, μέχρι που έφτασε η ημέρα των γενεθλίων του. Πήγε σχολείο, κέρασε τα παιδιά γλυκά, γύρισε σπίτι, άνοιξε τα δώρα του, διάβασε τα μαθήματά του, έπαιξε πιάνο, κι όταν αργά το βράδυ ξάπλωσε, έκλεισε σφιχτά τα μάτια και ζήτησε ένα μεγάλο δώρο:

- Αχ και να παρουσιαζόταν μπροστά μου ο Μπετόβεν και να μου έπαιζε στο πιάνο την εισαγωγή από την αγαπημένη μου «Ενάτη»…  Έλα απόψε, Μαέστρο, να σε γνωρίσω από κοντά!

Κι ο Θεός της Μουσικής τον άκουσε!

Όταν ξανάνοιξε τα μάτια είχε βρεθεί στοΩδείο, δίπλα στο πιάνο. Και ο Μπετόβεν είχε ξεπηδήσει μέσα από τις παρτιτούρες και παρουσιάστηκε  μπροστά του! Ο Ορέστης τα έχασε…»

      Ο Ορέστης αγαπά την μουσική , αγαπά τον Μπετόβεν. Εύχεται να τον γνώριζε. Η ευχή του πραγματοποιείται μέσα από ένα όνειρο και ο Μπετόβεν του αφηγείται την ζωή του. Το ξεκίνημα του, η απώλεια της ακοής του, η δημιουργία, οι συνθέσεις, οι συμφωνίες, η παραίτηση του και η εγκατάλειψη όλων πλην της μουσικής, η μουσική που δεν άκουσε ποτέ. 

     Ο Ορέστης ζει με τον Μπετόβεν όσο διαρκεί το όνειρο του και τον αποχαιρετά με την αγαπημένη του σονάτα του αποχαιρετισμού. 

    Η έμπνευση ως αρχή δημιουργίας, η φωνή και η ψυχή των μουσικών οργάνων, γνώση, το όνειρο, η τέχνη της μουσικής.  Ένα πλούσιο και καλογραμμένο βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο και μεγαλύτερο μέρος, η ιστορία του μικρού Ορέστη. Ενώ το δεύτερο και επιμορφωτικό μέρος, περιλαμβάνει Λεξικό Μουσικών ΌρωνΛεξικό Συνθετών, Λεξικό Λογοτεχνών καθώς και τις Εννέα Συμφωνίες του Μπετόβεν.  


"Πόσο δυνατή ευχή έκανε ο μικρός Ορέστης για να παρουσιαστεί μπροστά του ο αγαπημένος του συνθέτης;

Αν μια μέρα ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν ζωντάνευε μέσα από τα κορυφαία έργα του, τι θα μας έλεγε για την τέχνη του και τη ζωή του;

Ό,τι είπε στον Ορέστη!

Ποια ήταν η οικογένειά του. Ποιος καθόρισε τα πρώτα βήματά του στη Μουσική. Πώς αντιμετώπισε τα επώδυνα τραύματα από την απώλεια της ακοής του. Τι αγαπούσε πιο πολύ. Τι ήταν για τον κορυφαίο συνθέτη η Έμπνευση και πώς έγραψε τα κορυφαία έργα του.

 Το βιβλίο Μια μέρα με τον Μπετόβεν ξετυλίγει το νήμα της ζωής και της πλούσιας δημιουργίας του κορυφαίου μουσουργού και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, παιδιά και γονείς που αγαπούν τη Μουσική…"

     

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ