«Τα σημάδια μένουν»- ΤΕΝΙΑ ΜΑΚΡΗ- Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ

 

Γνωστή για το έργο της και ιδιαίτερα αγαπητή η Τένια Μακρή καταθέτει το ενδέκατο βιβλίο της, ένα βιβλίο για τη συναισθηματική κακοποίηση και την αφύπνιση μας απέναντι σε οποιουδήποτε είδους κακοποιητικές συμπεριφορές, με τίτλο «Τα σημάδια μένουν...», κυκλοφόρησε τον Μάιο από τις εκδόσεις Κάκτος.

     Η Τένια Μακρή είναι οικογενειακή σύμβουλος και ειδική σε θέματα σχέσεων, με σπουδές στην Ελλάδα και την Αμερική. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στον ΟΑΕΔ ως σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και αποκατάστασης ατόμων με αναπηρίες. Συνεργάστηκε με το Χατζηπατέρειο Ίδρυμα, δίδαξε στο Μεταπτυχιακό Τμήμα της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας και εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα σε θέματα εγκεφαλικών κακώσεων. Επίσης, υπηρέτησε ως σχολική σύμβουλος, δημιούργησε τη Σχολή Γονέων και καθιέρωσε τον επαγγελματικό προσανατολισμό για τους μαθητές λυκείου στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων. Έχει εργαστεί στην τηλεόραση σε Ελλάδα και Κύπρο. Παράλληλα, πραγματοποιεί πολλές ομιλίες και σεμινάρια ενώ άρθρα και συνεντεύξεις της έχουν φιλοξενηθεί στις περισσότερες εφημερίδες και περιοδικά. Η μόνιμη στήλη που διατηρούσε επί τρία χρόνια στο περιοδικό ΕΙΝΑΙ, με θέματα σχέσεων, αποτέλεσε το έναυσμα για αυτό το βιβλίο.

     Αν και στα προηγούμενα έργα της, η Τένια Μακρή μιλούσε για την αγάπη, σε αυτό το βιβλίο της μιλά για την καταστροφή και το τέλος της αγάπης. Για ό,τι αναφύεται όταν τα συναισθήματα αποδομηθούν, σταδιακά σβήσουν και εν τέλει καταστραφούν.  Κι αυτή είναι μια καταστροφή που ενδεχομένως μπορεί να καταλήξει σε κακοποιητική συμπεριφορά κάθε είδους ανάμεσα στο ζευγάρι. Σε μια συναισθηματική κακοποίηση που δημιουργεί βαθιά σημάδια, εξίσου δυνατά με αυτά που προκαλεί η σωματική ή στη λεκτική κακοποίηση, στον  εκφοβισμό και σε απειλές που αμαυρώνουν την καθημερινή ζωή, δημιουργώντας βαθιές ουλές στις ψυχές των ανθρώπων. Τότε η ζωή αλλάζει. Στερείται τη χαρά, γίνεται μια ζωή άδεια και οδυνηρή με περιστατικά βίας που μπορεί να επαναλαμβάνονται, ειδικά από ανθρώπους που προέρχονται από ένα κακοποιητικό περιβάλλον πατρικής οικογένειας. Και τι είναι αυτό που κάνει μερικούς ανθρώπους να παραμένουν σε μια τέτοια σχέση; Γιατί είναι γεγονός ότι πολλοί δε χωρίζουν εύκολα και κυρίως οι γυναίκες. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, θα γνωρίσουμε τι είναι η συναισθηματική κακοποίηση, Πώς αρχίζει να εκδηλώνεται; Πώς καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει και πώς δεχόμαστε την κακοποίηση, καθώς και ποιες είναι οι ρίζες της συναισθηματικής κακοποίησης. Ποιοι είναι οι τύποι των κακοποιητικών ανδρών και πώς είναι να ζεις με έναν «βιαστή»; Πώς  είναι ο κακοποιητικός άντρας ως γονιός και αν τελικά υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κακοποίηση και στις εξαρτήσεις, ανάμεσα στη βία και στις ουσίες; Υπάρχει σωτηρία; Τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τους τοξικούς ανθρώπους;

Σημαντικό είναι ότι το βιβλίο αυτό θα γίνει η αφορμή για να γνωρίσουμε συμπεριφορές. Συμπεριφορές που «δείχνουν» ότι κάτι δεν πάει καλά. Συμπεριφορές συζυγικές αλλά και γονεϊκές, γιατί και οι γονείς πρέπει να καταλάβουν τον ρόλο τους και την υπόσταση τους απέναντι στα παιδιά τους. Η Τένια Μακρή αφυπνίζει και δείχνει αξίες, ενδοοικογενειακές καταστάσεις, διλήμματα, ερωτηματικά. Και μας καλεί να αναγνωρίσουμε αυτές τις συμπεριφορές και ανάλογα να πράξουμε. Στο τέλος του βιβλίου ο αναγνώστης θα βρει ένα σημαντικό ερωτηματολόγιο, απαντώντας στο οποίο θα ανακαλύψει τα αίτια και τα αιτιατά που κάνουν έναν άνθρωπο θύτη ή θύμα.

 Ένα αξιόλογο βιβλίο στην κατηγορία των διαπροσωπικών σχέσεων και της συμβουλευτικής από μια έμπειρη οικογενειακή σύμβουλο και συγγραφέα.


[«Είμαι τόσο άχρηστη όσο με κάνει να νιώθω;»
«Είναι τόσο δύσκολο να τον κάνω να ευχαριστηθεί με κάτι;»
«Πρέπει να μείνω σ' αυτή τη σχέση ή να φύγω;»
«Είμαι τόσο άσχημη και κακιά όσο λέει;»
«Μήπως έχει δίκιο ότι είμαι ανίκανη;»
«Μήπως τελικά δεν αξίζω και πολλά χωρίς αυτόν;»
                        

                                    ΦΟΒΑΜΑΙ!


Αν ταυτίζεστε με κάποιες από τις παραπάνω απορίες, τότε, πιθανότατα, είστε κι εσείς θύμα συναισθηματικής κακοποίησης - μιας κατάστασης που θεωρείται από πολλούς ως η πιο επώδυνη μορφή βίας και αυτή που κάνει το μεγαλύτερο κακό στην αυτοεκτίμηση των ανθρώπων. Πληγώνει βαθιά την ψυχή τους και αφήνει σημάδια που μπορεί να είναι χειρότερα από αυτά της σωματικής βίας. Τα χαρακτηριστικά της συναισθηματικής κακοποίησης -όπως οι προσβολές, οι υπαινιγμοί, η επίκριση, η απαξίωση- διαβρώνουν σταδιακά την αυτοεκτίμηση του θύματος τόσο, ώστε να φτάσει στο σημείο να θεωρεί ότι φταίει εκείνο που κακοποιείται συναισθηματικά. Στο βιβλίο της "Τα σημάδια μένουν", η οικογενειακή σύμβουλος Τένια Μάκρη δίνει όλες τις διαστάσεις της συναισθηματικής κακοποίησης: τι σημαίνει, γιατί συμβαίνει, πώς εκδηλώνεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα, προτείνει στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες να αναγνωρίζουν πότε κακοποιούνται, αλλά και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά όλα τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν όταν είναι θύματα αυτού του είδους συμπεριφοράς.

     Ένας βασικός λόγος της χρησιμότητας αυτού του βιβλίου είναι ότι η συναισθηματική κακοποίηση δηλητηριάζει τις σχέσεις με μίσος, επιθετικότητα και περιφρόνηση. Προφανώς, σ' ένα τέτοιο τοξικό περιβάλλον είναι δύσκολο όχι μόνο να μεγαλώσει η αγάπη, αλλά ακόμα και να επιβιώσει.
Ειδικά λοιπόν για τα ζευγάρια που είναι πρόθυμα να σταματήσουν να κατηγορούν ο ένας τον άλλον και να αρχίσουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των συμπεριφορών τους, οι συμβουλές του μπορούν να σημαίνουν τη διαφορά ανάμεσα στον χωρισμό και τη διάσωση της σχέσης τους.]

 

 

 


 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*