Άννα Σόλιομ: “Neko, Το καφέ των γάτων”, Μετάφραση: Μαρία Τσαλαχίδου, Εκδ. Μίνωας

Η Ουγγαρέζα συγγραφέας Άννα Σόλιομ γεννήθηκε στη Βουδαπέστη και ζει στη Βαρκελώνη. Είναι πτυχιούχος φιλοσοφίας και εργάζεται ως θεραπεύτρια. Το πρώτο της μυθιστόρημα εκτυλίσσεται σε ένα από τα Neko Café, τα οποία είναι καφέ με γάτους σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα είδος μη κοινωφελών οργανισμών, που φιλοξενούν γατάκια με την ελπίδα να τα υιοθετήσει κάποιος που επισκέπτεται το καφέ. Γι' αυτό και οι θαμώνες δεν πληρώνουν τον καφέ παρά μια συμβολική συνδρομή.

Το έργο της  Σόλιομ, έφεραν στο Ελληνικό αναγνωστικό κοινό οι εκδόσεις Μίνωας σε μετάφραση Μαρίας Τσαχουρίδου.

        […«Τότε δεν είναι κακή ιδέα…» αποκρίθηκε πιο χαλαρή. «Πού βρίσκεται η καφετέρια; Και ποιο θα είναι το ωράριο;» «Είναι στα δέκα μέτρα από εδώ. Με ενημέρωσε πως το ωράριο είναι από τις δύο ως τις οκτώμισι, αλλά δουλεύεις και τα Σάββατα. Σε περιμένει σήμερα το απόγευμα, γιατί το πλάνο είναι να ανοίξει επίσημα από Δευτέρα»…

«Αν της κάνεις, η Γιούμι θα σου προτείνει να δουλέψεις δοκιμαστικά για ένα μήνα» εξήγησε η Λουθία «και μετά από την περίοδο δοκιμής, θα κάνετε κανονικό συμβόλαιο Ξέρω πως δεν είναι το όνειρο της ζωής σου να σερβίρεις τσάγια και κεκάκια, αλλά θα σε βοηθήσει όσο θα ψάχνεις για κάτι καλύτερο. Σε συμβουλεύω όμως να συγκρατήσεις τα νεύρα σου αν δεν θέλεις να επιστρέψεις στο μηδέν». «Αυτό τώρα γιατί το λες;» απάντησε αγανακτισμένη. «Ξέρεις πως είμαι καλό κορίτσι… Σχεδόν πάντα. Υπάρχει κάτι που δεν ξέρω;»

«Λοιπόν… Για να είμαι ειλικρινής, υπάρχει μια λεπτομέρεια σχετικά με αυτό το καφέ που δεν σου την έχω αναφέρει ακόμη». «Τι λεπτομέρεια;» ψέλλισε φοβούμενη μήπως η φίλη της την οδηγούσε σε κάνα άντρο ακολασίας. Εκείνη γέλασε αμήχανα και τελικά το ξεφούρνισε.

«Ναγόρε, πρόκειται για ένα καφέ με γάτους»..]

     Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου η Ναγορε. Μια 40χρονη γυναίκα που θεωρεί πως η ζωή της είναι κατεστραμμένη. Πρόσφατα χωρισμένη, απολυμένη από την δουλειά της και  ο κίνδυνος να χάσει το διαμέρισμα της πλέον ορατός. Μια φίλη της όμως, την τελευταία στιγμή θα της βρει μια δουλειά. Μια μέτρια δουλειά ως σερβιτόρα σε στο Καφέ των Γάτων. Μια δουλειά που εκτός από μέτρια είναι και δύσκολη για την ίδια αφού πάσχει από… γατοφοβία. Όμως τα πράγματα θα εξελιχθούν απρόσμενα ευχάριστα για την Ναγορε αφού οι επτά γάτες του καφέ θα αναδειχθούν σε δασκάλους για την ίδια. Είναι αυτές που με τον τρόπο τους τη βοηθούν να επανασυνδεθεί με τον αυθεντικό εαυτό της αλλά και να διαπιστώσει ότι οι γάτες έχουν την ικανότητα να καθαρίζουν την αρνητική ενέργεια και η ίδια είχε αρκετή.

     Ο κάθε γάτος θα της δώσει ένα μάθημα, ένα δικό του δίδαγμα κάνοντας την να αλλάζει εντελώς τον τρόπο σκέψης της. Έτσι, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι γάτες καταφέρνουν να αλλάξουν ολόκληρη τη ζωή της γυναίκας, να επαναπροσδιορίσουν το σκεπτικό της και να φέρουν μια τεράστια αλλαγής τη ζωή της. Ο αναγνώστης, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, θα βιώσει τις αλλαγές της ηρωίδας και θα «ακούσει» τα διδάγματα που απορρέουν από την πλοκή και ροή του έργου.

     [… Αντιλαμβανόταν πάντως πως, με το που ξεπέρασε αυτό τον σκόπελο, η ζωή της ήταν γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις. Σκέφτηκε πως ίσως τελικά δεν ήταν οι γάτοι αυτό που μισούσε μέχρι τώρα, αλλά ο παλιός τρόπος ζωής της, η θυματοποίηση του εαυτού της, οι φοβίες και ο φαύλος κύκλος από αρνητικές συνήθειες και σκέψεις…]

     Ένα καλογραμμένο και με χιούμορ έργο για την επίγνωση και τον διαλογισμό. Ένα ταξίδι αυτογνωσίας της ηρωίδας που από καταθλιπτικό άτομο με χαμένους στόχους και όνειρα, βρίσκει ισορροπίες και ενέργεια. Που από την φοβία της για τις γάτες φτάνει να θεραπευτεί με την παρουσία των γατών στην ζωή της. Η επαφή με τα ζώα και την φύση βοηθά τον άνθρωπο να βρει ισορροπίες και ρυθμούς. Να αναγνωρίσει ότι ναι, δεν μπορεί πάντα κάποιος να είναι καλά σε όλα στη ζωή του, μα μπορούμε να δουλεύουμε το κάθε τι που μας συμβαίνει, μπορούμε να έχουμε ενσυναίσθηση, μπορούμε να κάνουμε πράξεις μικρές αλληλοβοήθειας, μπορούμε να μην είμαστε πάντα καλά, να νοιώθουμε διάφορα είδη συναισθημάτων, μα μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια, μπορούμε να είμαστε αυθεντικοί, μπορούμε να κερδίζουμε την ίδια την ζωή.

 

                                                        Αnna Sólyom


     Η Άννα Σόλιομ γεννήθηκε στη Βουδαπέστη και ζει στη Βαρκελώνη. Είναι πτυχιούχος φιλοσοφίας και εργάζεται ως θεραπεύτρια. Το πρώτο της βιβλίο με τον τίτλο Pillowsophia, εκδόθηκε στην Ισπανία, ενώ το εγχειρίδιο Pequeño curso de magia cotidiana έχει ήδη κυκλοφορήσει στα ισπανικά, ολλανδικά και πορτογαλικά.

     Το πρώτο της μυθιστόρημα εκτυλίσσεται σε ένα από τα Neko Café, τα οποία είναι καφέ με γάτους σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα είδος μη κοινωφελών οργανισμών, που φιλοξενούν γατάκια με την ελπίδα να τα υιοθετήσει κάποιος που επισκέπτεται το καφέ. Γι’ αυτό και οι θαμώνες δεν πληρώνουν τον καφέ παρά διάφορα άλλα, εν είδει συμβολικής συνδρομής.

 


     «Οι γάτες έχουν έξι ζωές στις αραβικές χώρες και την Τουρκία, επτά στην ισπανόφωνη Αμερική και την Πορτογαλία, εννιά εκεί όπου ομιλείται η γλώσσα του Σαίξπηρ. Γιατί χρειάζεται άραγε τόσες ζωές ένας γάτος;

Αναμφίβολα μέχρι να μπει στο Neko Cafe, η Ναγόρε δεν έχει ιδέα για τις γάτες, νιώθει όμως πως δεν έχει ζωή. Ούτε μία. Από τότε που χώρισε και απολύθηκε από την τελευταία της δουλειά, οι συμφορές διαδέχονται η μια την άλλη στη ζωή της.

Λίγο πριν χάσει το διαμέρισμά της λόγω αδυναμίας πληρωμής του ενοικίου, μια φίλη από τα παλιά τής προτείνει μια ασυνήθιστη δουλειά: σερβιτόρα στο Neko Cafe. Ανάμεσα στους θαμώνες της καφετέριας αυτής, επτά γάτοι ευελπιστούν να βρουν τον νέο τους ιδιοκτήτη. Καθώς ο καιρός περνά και η Ναγόρε αρχίζει να ξεπερνά την αιλουροφοβία της, καθένα από αυτά τα ιδιαίτερα πλάσματα θα της διδάξει κάτι σημαντικό για την τέχνη της ζωής: η γαλήνη, η συγκέντρωση, η ευελιξία και η αυθεντικότητα είναι κάποιες από τις αξίες που θα εφαρμόσει στην καθημερινότητά της, για να δώσει στη ζωή της άλλη τροπή.

Ένα πρωτότυπο και ξεκαρδιστικό βιβλίο για την τέχνη της ευτυχισμένης ζωής.»

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ