«Η Ιέρεια με το τατουάζ» - Πασχαλία Τραυλού Εκδόσεις Διόπτρα

    Η Πασχαλία Τραυλού είναι μια συγγραφέας που μελετά πολύ και ερευνά ανάλογα κάθε φορά που καταπιάνεται με τη συγγραφή ενός βιβλίου της, επιλέγοντας, κάθε φορά, ένα νέο θεματολογικό άξονα πάνω στον οποίο θα «χτίσει» την αφήγησή της.

     Στο νέο της βιβλίο με τίτλο «Η ιέρεια με το τατουάζ», ένα μυθιστόρημα που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα, η ανάγνωση μαρτυρά μια εμβριθή έρευνα γύρω από τη μυθολογία και τους μύθους των Αμαζόνων, μορφές που απαντούν σε πολλά έργα τέχνης της αρχαιότητας και που διαχρονικά έχουν απασχολήσει την τέχνη σε όλες της τις μορφές. Ένας μύθος που παραμένει πάντα επίκαιρος, καθώς ο αγώνας για την κατάργηση των διακρίσεων κατά των γυναικών δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται, παρά το γεγονός ότι η γυναίκα έχει κατακτήσει μια νέα θέση στις σύγχρονες κοινωνίες ύστερα από χρόνια διαρκούς πάλης με τις κατεστημένες ιδέες που την περιόριζαν. Ένας μύθος που εμφανίζεται σε πολλούς πολιτισμούς και που πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι εμπεριέχει πολλά στοιχεία πραγματικότητας.

[…Βρέθηκα σ’ ένα κακοτράχαλο μονοπάτι ξυπόλητη, ολόγυμνη, πεινασμένη και ολομόναχη, αλλά ευγνωμονούσα την Άρτεμη, αφού ήμουν ακόμη ζωντανή. Ο ήλιος είχε αρχίσει να γέρνει και το φως του ήταν άτονο. Οι πέτρες και τα αγκάθια τρυπούσαν το πέλμα μου, κρύωνα αφόρητα και ντρεπόμουν τόσο, που έκοψα κάτι ξερόκλαδα για να κρύψω όπως όπως τη γύμνια μου.  Η επαφή με τη φύση, οι βρυχηθμοί των αγριμιών ολόγυρα μου, τα φυτά που γραντζουνούσαν το δέρμα μου και τα ζωύφια που κεντούσαν τη σάρκα μου με έκαναν να αντιληφθώ για τα καλά πως η ζωή της Αμαζόνας την οποία άλλοτε ονειρευόμουν, προφυλαγμένη πίσω απ’ τους τοίχους του παλατιού, δεν ήταν και τόσο ιδανική όσο πίστευα. Η Ατθίς μου είχε εξηγήσει ότι οι γυναίκες πολεμίστριες οδοιπορούσαν μήνες ολόκληρους με συνθήκες αντίξοες ή στρατοπέδευαν σε απόκρημνα και αφιλόξενα μέρη. Δεν ήξερα ακριβώς πού βρισκόμουν, ούτε τι ανθρώπους θα συναντούσα σ’ αυτό τον τόπο, όμως ευελπιστούσα πως δεν θα με άφηνε η θεά απροστάτευτη…]

      Ορμώμενη από τη συνθήκη αυτή η συγγραφέας καταγράφει ένα μυθιστόρημα που εκτείνεται σε τρία μέρη, τα δύο εκ των οποίων είναι αρκετά μεγάλα. Το τρίτο μέρος είναι εκείνο, όμως, που θα αναδείξει και τη σύνδεση ανάμεσα στα δύο προηγούμενα μέρη και θα φέρει στην επιφάνεια κρυμμένα μυστικά και αμφίδρομες σχέσεις ανάμεσα στην αρχαιολόγο Αίθρα Μπάξερ που έχει κληθεί να πάρει μέρος στην έρευνα και στο αρχαίο παρελθόν που έχει καθορίσει και τη δική της μοίρα, χωρίς να το ξέρει με σημαντικότερη στιγμή εκείνη της τραγικής αυτής συνειδητοποίησης. Ένας απροσδόκητος κόσμος που κουβαλά τα σύγχρονα αλλά και τα αρχαία μυστικά του ξετυλίγεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, για να τονιστεί με αυτόν τον τρόπο το πλαίσιο εκείνο στο οποίο προσδιορίζονται οι σχέσεις των ανθρώπων. Ένα κοινωνικό πλαίσιο αυστηρά καθοριζόμενο από τις αντιλήψεις της εποχής, την ιδεολογία αλλά και τις κοινωνικές πεποιθήσεις που τη διέπουν.

     Η Τραυλού «οικοδομεί» τις ανθρώπινες σχέσεις με έναν ιδιαίτερο συγγραφικό τρόπο, φέρνοντας στην επιφάνεια όλα όσα σημάδεψαν την πορεία των ανθρώπων και έγιναν η αφορμή για τις αποφάσεις τους. Μέσα από την κατάθλιψη που προκαλεί η απώλεια αλλά και ο φόβος για το μέλλον, όταν ο χρόνος λιγοστεύει, η πρωταγωνίστρια του βιβλίου θα γνωρίσει έναν νέο προορισμό και θα διεκδικήσει την αλήθεια για τη δική της ζωή.

     Η συγγραφέας εμβαθύνει, όπως και σε όλα της τα βιβλία, στη γυναικεία ψυχοσύνθεση και από εκεί ξεκινά το αφηγηματικό της ταξίδι. Πρόκειται για ένα ταξίδι που θα γίνει η αφορμή για να στοχαστεί τις ανθρώπινες σχέσεις, τη σχέση μητέρας-κόρης, αρσενικού-θηλυκού —ιδιαίτερα ευρηματικός ο συμβολισμός ελαφιού-λύκου— αλλά και τον χρόνο, την ατέρμονη ροή του και τη σύνδεσή του ανά τους αιώνες. Με συμβολισμούς, ιστορικές και πραγματολογικές αναφορές, μύθους και αρχαιολογικά ευρήματα και με έναν λόγο άλλοτε γοητευτικό σαν παραμύθι και άλλοτε ορθολογικό και άκρως ρεαλιστικό παραδίδει ένα γοητευτικό ανάγνωσμα που μπορεί ταυτόχρονα να σαγηνεύσει αλλά και να προβληματίσει, σίγουρα όμως να γίνει η αφετηρία μιας απολαυστικής ανάγνωσης που θέτει σαφείς προβληματισμούς και δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις.

     Ένα βιβλίο εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα έργα της συγγραφέα που αξίζει να διαβαστεί όχι μόνο από όσους αναγνώστες ενδιαφέρονται για τα συγκεκριμένα θέματα αλλά και από εκείνους που αναζητούν ένα βιβλίο που θα τους προκαλέσει να εντρυφήσουν σε ιστορικές, αρχαιολογικές, μυθολογικές και κοινωνικές πληροφορίες με τεράστιο ενδιαφέρον.

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ