Ραφαέλα Ρομανιόλο «Μ’ ένα δικό του φως», Μτφ: Μαρία Οικονομίδου, εκδ. Μίνωας

 

     Η Ραφαέλα Ρομανιόλο γεννήθηκε στο Καζάλε Μονφεράτο το 1971 στην περιφέρεια Πεδεμόντιο της Ιταλίας. Έχει εκδώσει τα βιβλία L’amante di citta, Masna, Tutta questa vita και La figlia sbagliata το 2015. Αυτό το μυθιστόρημα ήταν υποψήφιο για το βραβείο Strega 2016 -αποτελεί τη σπουδαιότερη λογοτεχνική διάκριση στην Ιταλία- καθώς και για το βραβείο Αναγνωστών Societa Lucchese 2016. Το Πεπρωμένο (Destino) εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2018 στην Ιταλία και γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία, ενώ ήδη έχει μεταφραστεί σε εννέα γλώσσες. Επίσης ήταν υποψήφιο για το βραβείο Strega 2019. Στη Γερμανία εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2019 από τις εκδόσεις Diogenes και ξεπέρασε τα 10.000 αντίτυπα σε πωλήσεις την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του.

Στην χώρα μας οι εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ έφεραν το 2019 «το Πεπρωμένο» και φέτος τον Σεπτέμβρη κυκλοφόρησε το έργο της με τίτλο «Μ’ ένα δικό του φως» σε μετάφραση Μαρίας Οικονομίδου.

     Ιστορικό μυθιστόρημα το «Μ’ ένα δικό του φως» που διαδραματίζεται σε ένα ορφανοτροφείο στην Ιταλία με κεντρικό ήρωα τον μικρό εντεκάχρονο Αντόνιο Καζαγκράντε με προβλήματα όρασης. Γεγονός που τον κάνει να νοιώθει ότι κανείς δεν θα τον θέλει ποτέ. Ζει μια παιδική ηλικία μέσα στη μοναξιά και τις εργασίες, μέσα στις προσευχές και τη θλίψη της αναπηρίας του, προσπαθώντας πάντα να αποφύγει τον Μικέλε μαζί με τους συνομηλίκους του που τον εκφοβίζουν.

     Μια βροχερή ημέρα, ένας άντρας, ο φωτογράφος Αλεσάντρο Παβία, που χρειάζεται έναν βοηθό, έρχεται να διαλέξει ένα παιδί και δείχνοντάς τον αποφασίζει πως ο Αντόνιο είναι το παιδί που θα φύγει  από το Παματόνε.

     Η ζωή του Αντόνιο θα αλλάξει. Μοίρα του θα είναι πια η φωτογραφία. Εκεί, κοντά στον Αλεσάντρο Παβία που θα γίνει ο «πατέρας» του, ο Αντόνιο θα μάθει γράμματα, θα μάθει την τέχνη της φωτογραφίας, τη χημεία, το χαρτί και το φως, μα και την πολιτική αφού ο φιλόδοξος Αλεσάντρο θα θελήσει να φωτογραφίσει έναν προς έναν τους Χίλιους που μαζί με τον Γκαριμπάλντι δημιούργησαν την Ιταλία.

     Τι απέγιναν όμως όλοι αυτοί; Πόσο απογοητευμένοι μπορεί να είναι οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν για το ιδανικό της πατρίδας τους; Πόσο πρόθυμοι είναι να φωτογραφηθούν; Τι θα υπάρχει τελικά για να φωτογραφηθεί; Θα ολοκληρωθεί αυτό το φωτογραφικό άλμπουμ; Πρόκειται για ένα μεγάλο όραμα ή για ένα αναπόφευκτα αποτυχημένο έργο;

     Σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο έχει στηθεί το σκηνικό της ιστορίας των ηρώων μας. Εδώ θα δούμε τον Αντόνιο όχι μόνο να ανακαλύπτει ένα μυστικό μα να «βλέπει» και τον επίλογο της ζωής των ανθρώπων που θα στηθούν μπροστά στον φακό. Φαίνεται πώς η μοίρα του κάθε ανθρώπου είναι ένα αναπόδραστο πεπρωμένο που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Θα το ανακαλύψει και ο Αντόνιο με ένα δύσκολο τρόπο κατά την διάρκεια των ταραχών στην Ιταλία το 1898. Παράλληλα ο αναγνώστης θα δει και τη συγκλονιστική στιγμή που ο Αντόνιο θα λύσει τον επίδεσμο και θα τραβήξει την πρώτη του φωτογραφία, μια συγκλονιστική στιγμή. Ύστερα η Μαντάμ Κάρμεν θα του ζητήσει να φωτογραφίσει τα κορίτσια της από τον οίκο ανοχής. Η αρχή για το δικό του φωτογραφικό στούντιο. Αργότερα θα γίνει και η γνωριμία του με την Κατερίνα, το κορίτσι με τα δικά του ψυχικά τραύματα, που θα καταφέρει να παντρευτεί μετά από δυσκολίες. Η εκπληκτική ζωή του Αντόνιο θα συνεχιστεί καθώς και το αναγνωστικό ταξίδι μέχρι το συναρπαστικό τέλος του έργου.

     Ένα συγκινητικό ιστορικοκοινωνικό μυθιστόρημα εποχής, με πλούσια πλοκή, γραμμένο με ανθρωπιά και με άρτια σκιαγραφημένους όλους τους ήρωες, πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές. Ο Αντόνιο το μικρό αγόρι που θα ανδρωθεί και θα αποκτήσει εφόδια με τη βοήθεια του καλού Αλεσσάντρο, θα χτίσει το μέλλον του χάρη στο ταλέντο του ως φωτογράφος με ένα ιδιαίτερο χάρισμα, η Μαντάμ Κάρμεν με τη μεγάλη καρδιά που βοηθά όποιον έχει ανάγκη, η Κατερίνα με το θλιβερό παρελθόν που τώρα σαν σύγχρονη γυναίκα θα αγγίξει την καρδιά του αγαπημένου της.

     Μια κινηματογραφική και στρωτή γραφή γεμάτη εικόνες. Ένα βιβλίο για τον τρόπο που η ανθρωπιά και η καλοσύνη μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα των ανθρώπων.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ