Ο ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΛΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ

     Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον συγγραφέα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, Κωνσταντίνο Μουσούλη με αφορμή το έργο του με τίτλο Το προφίλ της Αν-Μαρί που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

 Ο Κωνσταντίνος Μουσούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Από πολύ νεαρή ηλικία ασχολούνταν με την τέχνη της μυθοπλασίας, φτιάχνοντας δικά του βιβλία κόμικ. Σπούδασε σενάριο, σκηνοθεσία και μοντάζ σε κινηματογραφικές σχολές σε Μεγάλη Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι σεναριογράφος, καθώς και σκηνοθέτης με πολυετή πείρα σε Ηνωμένες Πολιτείες, Μεγάλη Βρετανία και Ελλάδα. Έχει στο ενεργητικό του δεκαοκτώ ταινίες μικρού μήκους διαφόρων ειδών (δράμα, κωμωδία, θρίλερ, δράσης, βουβές, φιλμ νουάρ και animation) με βραβεύσεις σε διεθνή φεστιβάλ. Είχε ιδρύσει την Homeric Pictures, εταιρεία παραγωγής με έδρα το Λος Άντζελες, μέσω της οποίας είχε γράψει και σκηνοθετήσει πάνω από εβδομήντα αυτόνομες σκηνές μυθοπλασίας για το διαδίκτυο με σκοπό την ανάδειξη ανερχόμενων ηθοποιών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια διδάσκει υποκριτική στην κάμερα σε δραματικές σχολές και σεμινάρια που διοργανώνει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Κύπρο. Επίσης, έχει συνεργαστεί με κινηματογραφικά στούντιο στη Νέα Υόρκη ως επιμελητής σεναρίων, ενώ παράλληλα επιμελείται σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το Προφίλ της Αν-Μαρί είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, εμπνευσμένο από τη γρήγορη εξάπλωση του εθισμού στα κοινωνικά δίκτυα και από τα χρόνια παραμονής του στο Λος Άντζελες.

Τον ευχαριστούμε θερμά για αυτήν την πραγματικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που πρόθυμα μας παραχώρησε.

 

1 Ένα ψυχολογικό θρίλερ φαντασίας το πρώτο σας έργο με τίτλο Το προφίλ της Αν-Μαρί που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Πώς προέκυψε η συγγραφή αυτού του βιβλίου και τι ακριβώς θέλατε να διαφανεί πέρα από την ιστορία που πραγματεύεται;

     Ήμουν στην Αμερική εκείνο το διάστημα και έκανα μια εσωτερική αναζήτηση για διαφορετικούς τρόπους έμπνευσης. Αναρωτήθηκα ποιος είναι ο παλμός της κοινωνίας μας διεθνώς και έτσι κατευθύνθηκα προς την εξάπλωση του εθισμού στα κοινωνικά δίκτυα. Με προέτρεψε επίσης και ο κινηματογραφικός παραγωγός/επιχειρηματίας Γιάννης Καλαφάτης στο είδος του ψυχολογικού θρίλερ, με τον οποίο συνεργαζόμουνα εκείνο το διάστημα και υπήρξε μέντοράς μου στον επαγγελματικό τομέα. Μετά ήθελα να χτίσω πάνω σε θεμέλια μίας αθάνατης ιστορίας και ως λάτρης της Ελληνικής μυθολογίας επέλεξα τον μύθο του Νάρκισσου που συνειδητοποίησα πόσο προφητικός είναι για αυτό που συμβαίνει στην εποχή μας με τα κοινωνικά δίκτυα. Συνέχισα με  έρευνα από πανεπιστήμια της Αμερικής η οποία με βοήθησε από επιστημονική σκοπιά, να ξεκαθαρίσω στο μυαλό μου τι εστί επιρροή των κοινωνικών δικτύων -και γενικά των smartphones- στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων. Θέλησα έτσι να εντάξω κάποια στοιχεία στο μυθιστόρημά μου τα οποία, εμμέσως, να κρούουν τον κώδωνα στον αναγνώστη ώστε να προσέξει την χρήση των κοινωνικών δικτύων,  είτε για τον ίδιο του τον εαυτό είτε για τα κοντινά του πρόσωπα.

 

2 Πώς ξεκίνησε να σχηματίζεται στο μυαλό σας η ιδέα του; Η πλοκή ή οι ήρωες ήρθαν πρώτα στη σκέψη σας;

     Ένα από τα βιβλία που μου άνοιξε μια μεγάλη πόρτα στο κομμάτι της μυθοπλασίας είναι το the seven basic plots του Κρίστοφερ Μπούκερ. Ένιωσα ότι ήθελα να κατευθυνθώ προς μία δομή της τραγωδίας –όπως την ονομάζει ο ίδιος, δηλαδή τη διαχρονική ιστορία όπου ο βασικός χαρακτήρας πουλάει την ψυχή του στο διάβολο για να κατακτήσει αυτό που θέλει. Οπότε πρώτα κλείδωσα στο τι είδους ιστορία θέλω να γράψω, και μετά γεννήθηκαν οι χαρακτήρες.

Το έργο σας διαδραματίζεται στο Λος Άντζελες. Πώς έγινε η επιλογή αυτής της πόλης;

     Η Αν-Μαρί, η ηρωίδα μας, κάνει μια συμφωνία με τον ιδρυτή του WatchMe του πιο δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου στον κόσμο ώστε σε κάθε ανάρτηση που κάνει, να φαίνεται πάντα αψεγάδιαστη άσχετα με το πως είναι η εμφάνισή της στην πραγματικότητα. Στο Λος Άντζελες, την Μέκκα της βιομηχανίας του θεάματος όπως χαρακτηρίζεται, η εικόνα παίζει πρωταρχικό ρόλο σε πολλούς τομείς. Υπάρχει μια αόρατη πίεση σε ένα κομμάτι του πληθυσμού αυτής της πόλης να διατηρούν μια αψεγάδιαστη εικόνα. Μια πόλη στην οποία έρχονται άντρες και γυναίκες από διάφορα σημεία του πλανήτη για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Έχοντας ζήσει εκεί για έντεκα χρόνια, θεώρησα ότι το Λος Άντζελες είναι το κατάλληλο «δάσος» για να υπάρχει «η λίμνη» το κοινωνικό δίκτυο WatchMe, στη δικιά μας ιστορία του Νάρκισσου.

4 Πόσο καιρό χρειαστήκατε για να ολοκληρωθεί το βιβλίο αυτό και τι σας δυσκόλεψε περισσότερο κατά τη διάρκεια της συγγραφής του;

     Σε συνδυασμό με άλλες δουλειές και γραφή σεναρίων μου πήρε κοντά δύο χρόνια με μεγαλύτερη δυσκολία την μετάβαση από την πολύ περιορισμένη και τεχνική γραφή του σεναρίου που δουλεύω χρόνια, σε αυτή του μυθιστορήματος. Όταν στη πορεία της συγγραφής ένιωσα ότι βρήκα τον παλμό, πήρα μια σύντομη απόσταση και το δούλεψα πάλι από την αρχή. Με τη βοήθεια πάντα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη και την υπέροχη συνεργασία που είχα με την επιμελήτρια του βιβλίου Αγγελική Κορρέ.

5 Ποια στοιχεία συντέλεσαν στη δημιουργία της κεντρικής ηρωίδας του έργου σας;

     Για την δημιουργία της Αν-Μαρί συνδύασα σε ένα ποσοστό, κομμάτια του εαυτού μου, μιας φίλης μου, στοιχεία από ανθρώπους και καταστάσεις που παρατηρούσα στο Λος Άντζελες, είτε από γνωστούς μου, είτε από διαδικτυακές επαφές στα κοινωνικά δίκτυα, στοιχεία από δημοσιεύματα από αληθινές κοπέλες που έχουν «δώσει τη ψυχή τους» στα κοινωνικά δίκτυα με βαρύ τίμημα στην πραγματική τους εμφάνισή και το υπόλοιπο ποσοστό ήταν καθαρά φαντασία.

6 Το βιβλίο σας είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ για τον ναρκισσισμό, τη ματαιοδοξία και τον εθισμό στα κοινωνικά δίκτυα. Πιστεύετε ότι στις μέρες μας ο άνθρωπος κινδυνεύει από την ενασχόλησή του, σε βαθμό εθισμού, με τα κοινωνικά δίκτυα; Μήπως σιγά σιγά περάσουμε σε ένα νέο είδος ανθρώπου και τι θα γίνει όταν πια όλα θα έχουν αντικατασταθεί με τη χρήση της ΑΙ;

     Όταν πριν λίγα χρόνια ο σκηνοθέτης του «Terminator» James Cameron ερωτήθηκε αν έτσι όπως εξελίσσεται η τεχνολογία θα μας ελέγχουν οι μηχανές, (όπως φαίνεται στην ταινία του) απάντησε ότι «Ήδη μας ελέγχουν. Δείτε τον κόσμο με τα κινητά τους». Θα συμφωνήσω και πιστεύω ότι η πλειοψηφία των χρηστών είναι ήδη εθισμένη σε έναν βαθμό. Αν συλλογιστούμε το πως ήμασταν πριν έρθουν τα κινητά στη ζωή μας θα συνειδητοποιήσουμε μία μεγάλη διαφορά σε κάποιους τομείς της ψυχοσύνθεσης μας. Επειδή όμως αυτή η εξέλιξη έγινε σταδιακά δεν συνειδητοποιούμε την βαρύτητα της επιρροής που έχει η τεχνολογία στην πνευματική, σωματική και ψυχολογική μας υγεία. Επίσης ένας σπουδαίος δημιουργός είχε πει ότι αυτές οι εφευρέσεις που σκοπεύουν να μας φέρνουν πιο κοντά στην πραγματικότητα μας φέρνουν πιο μακριά. Αυτός ήταν ο Τσάρλι Τσάπλιν και μιλούσε το 1940 για το ραδιόφωνο. Σίγουρα υπάρχουν πολλά θετικά που έρχονται με αυτή την εξέλιξη της τεχνολογίας και με τα κοινωνικά δίκτυα, δεν το αναιρώ, αλλά θεωρώ ότι αν, στην κατάσταση που ζούσαμε πριν έρθουν οι συσκευές αυτές, μας εξηγούσε κάποιος το πόσο εξαρτημένοι θα ήμασταν από αυτή την μικρή συσκευή σε 10 χρόνια από τότε, και πόσο πιο εξαρτημένες θα είναι οι επόμενες γενεές, πιστεύω πως αρκετοί από μας θα το σκεφτόμασταν αν θα επιλέγαμε να την αγοράσουμε.

7 Πιστεύετε ότι θα μπορεί η ΑΙ να αντικαταστήσει εύκολα τον συγγραφέα;

     Το τωρινό διάστημα, δεν πιστεύω ότι η ΑI μπορεί να αντικαταστήσει εύκολα το συγγραφέα, πιστεύω ότι μπορεί να φανεί ένα χρήσιμο εργαλείο αν ο συγγραφέας κατανοήσει τη σωστή χρήση του, αλλά για το μέλλον δεν μπορώ να γνωρίζω. Η τεχνολογία εξελίσσεται πολύ γρήγορα δυστυχώς ή ευτυχώς.

8 Σε ποιο βαθμό η φαντασία καταφέρνει να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες που θα κάνουν τον άνθρωπο να ξαναδεί τον κόσμο με άλλα μάτια;

     Αν ο άνθρωπος έχει την ωριμότητα και την σοφία να διατηρεί την παιδικότητα του, και συνεπώς την φαντασία του, θα μπορεί να βλέπει συνέχεια τον κόσμο με άλλα μάτια. Το ζητούμενο είναι αν οι απαραίτητες συνθήκες που αναφέρετε, μπορούν να υλοποιηθούν από τους κατάλληλους ανθρώπους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι μια σωστή παιδεία που να ωθεί τον κόσμο προς τον δρόμο της αρετής. Τότε οι σωστοί άνθρωποι με όπλο την φαντασία μπορούν να κάνουν θαύματα. Εξάλλου όπως είχε πει και ο Άινστάιν: «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση. Η λογική θα σε πάει από το Α στο Β, η φαντασία θα σε πάει παντού».

9 Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να τεκμηριωθεί η πλοκή ενός μυθιστορήματος αυτού του είδους λογοτεχνίας, ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη;

     Θεωρώ ότι από μια οπτική γωνία είναι πολύ δύσκολο. Αλλά αν κάποιος μελετήσει εις βάθος την τέχνη της μυθοπλασίας και εξερευνήσει τις διάφορες πλευρές αυτής της βαθιάς και διαχρονικής τέχνης, σε συνδυασμό με συνεχή εξάσκηση, με την φαντασία -που ρωτήσατε και νωρίτερα- και σε συνδυασμό με την συνεχή παρατήρηση της ανθρώπινης φύσης θεωρώ ότι ναι μεν παραμένει κάτι δύσκολο αλλά απλοποιείται αρκετά στο μυαλό του δημιουργού.

10 Ποιοι συγγραφείς αυτής της λογοτεχνικής κατηγορίας σάς ενδιαφέρουν περισσότερο και πιθανώς έχουν επηρεάσει τη συγγραφική σας σκέψη;

     Σίγουρα με επηρέασε ο Oscar Wild και συγκεκριμένα «Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι» που πατάει και αυτό στο μύθο του Νάρκισσου. Επίσης, δεν είναι τόσο της κατηγορίας αυτής, αλλά μεγάλη επιρροή για μένα είναι ο Νίκος Καζαντζάκης κι αυτός ο μαγικός τρόπος που χρησιμοποιεί τις λέξεις κάνοντας τα πάντα να ζωντανεύουν.

11 Οι σπουδές σας στο σενάριο τη σκηνοθεσία και το μοντάζ σε κινηματογραφικές σχολές της Αγγλίας και της Αμερικής καθώς και η εταιρεία παραγωγής στο Λος Άντζελες μήπως θα γίνουν η αφορμή για μια σεναριακή μεταφορά του έργου σας; Μπορεί να το δούμε στη μεγάλη οθόνη ή ενδεχομένως σε τηλεοπτική σειρά; Θα σας ενδιέφερε κάτι τέτοιο;

     Βεβαίως θα με ενδιέφερε κάτι τέτοιο αν γινόταν από τους κατάλληλους συντελεστές. Μιας και κατά βάση ειδικεύομαι στο σενάριο, θεωρώ πως η εμπειρία αυτή αποτέλεσε σημαντικό ρόλο στην γραφή αυτού του μυθιστορήματος και πιστεύω πως εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε μια κινηματογραφική παραγωγή.

12 Κλείνοντας, αφού σας ευχαριστήσουμε, θα θέλατε μας μιλήσετε για τα μελλοντικά συγγραφικά σας βήματα. Σκέφτεστε να κινηθείτε πάλι σε μια νέα μυθοπλασία αυτού του είδους ή θα κινηθείτε σε κάποιο άλλο είδος;

     Θα ‘θελα και εγώ να σας ευχαριστήσω με τη σειρά μου. Μετά τη συγγραφή για «Το προφίλ της Αν-Μαρί» μου δημιουργήθηκε μια αγάπη για τα μυθιστοράματα και την ελευθερία που παρέχει αυτή η γραφή σε αντίθεση με τη γραφή σεναρίων. Σκέφτομαι να κινηθώ σε αυτό το είδος για το επόμενο μυθιστόρημα με μια νότα πιο σουρεαλιστική, εξερευνώντας τη ζωή και το θάνατο, τις μεγάλες αποφάσεις που καλείται ο άνθρωπος να πάρει στο ενδιάμεσο, και την εξέλιξη του χαρακτήρα του ανάλογα τις αποφάσεις αυτές. Η ιστορία θα λαμβάνει τόπο σε μια τοποθεσία όπου η διαφορά μεταξύ του πραγματικού και του ονειρικού είναι σαν μια λεπτή κλωστή.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

KΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [update 30/5/24 ]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» - ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΙΓΙΑΣ- ΨΥΧΟΓΙΟΣ