«Η ΕΦΗΜΕΡΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ» - ΣΤΕΛΛΑ ΒΡΕΤΟΥ - Εκδ. ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ


 

Οι μικρές Παναγιές…

     Την Στέλλα Βρετού τη γνωρίσαμε για πρώτη φορά το 2014, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο που απέσπασε θερμές κριτικές από το αναγνωστικό κοινό. Το δεύτερο έργο της με τίτλο «Η ΕΦΗΜΕΡΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ» κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος τον περασμένο Δεκέμβρη.

     Κοινωνικό μυθιστόρημα με ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία εποχής. Δύο οι κεντρικοί ήρωες. Η Ιφιγένεια και ο Αντρέι. Η όμορφη και δυνατή Ιφιγένεια, κόρη εύπορης οικογένειας από την Σμύρνη, που γεννήθηκε το 1900, την πρώτη μέρα του χρόνου, την πρώτη μέρα του καινούργιου αιώνα. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα. Είδε τον κόσμο να αλλάζει, είδε τη ζωή της να αλλάζει και παρακολούθησε  την Ιστορία να διαμορφώνει τον νέο κόσμο σε μια τόσο ξεχωριστή  εποχή. Τα γεγονότα που σημάδεψαν όμως την προσωπική της ιστορία είναι πολλά: Ερωτεύεται τον αινιγματικό δάσκαλο της ζωγραφικής,  τον Ρώσο Αντρέι παράφορα… Εγκαταλείπει την οικογένεια της, το σπίτι της, τη Μερόπη της που λάτρευε, την πόλη της λίγο μετά την άφιξη του Ελληνικού στρατού στην Σμύρνη και ακολουθεί τον αγαπημένο της, που το όνειρο του ήταν να γίνει καταξιωμένος ζωγράφος, στη Μέση Ανατολή, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στην Αθήνα. Άραγε μόνο γι αυτό έφυγε ο Αντρέι; Στο μακρινό τους ταξίδι γνωρίζουν τον Άγγλο Τζέιμς. Ένα σημαντικό πρόσωπο για τη ζωή και τη σχέση της Ιφιγένειας και του Αντρέι. Γνωρίζουν την Ραλλού Μαυρογιώργη, η παρουσία της οποίας είναι καθοριστική στη ζωή της Ιφιγένειας. Και οι δύο αγαπούν τη φωτογραφία. Αυτή τους η ενασχόληση είναι και ο μεγάλος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους ήρωες.

     Ένα καλογραμμένο, με μια γλυκόπικρη αίσθηση, έργο, με στρωτή, κυρίως τριτοπρόσωπη, γραφή σε εναλλαγή με την πρωτοπρόσωπη αφηγηματική φωνή της Ιφιγένειας,  σωστά δομημένο, με ένα δυνατό και συγκινητικό τελευταίο κεφάλαιο που αγγίζει τον αναγνώστη. Με άρωμα Ανατολής, όμορφες εικόνες και γλαφυρές περιγραφές τοπίων. Και είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι τα ιστορικά στοιχεία εποχής παρεμβάλλονται στο κείμενο και δεν βρίσκονται στο τέλος του βιβλίου συγκεντρωτικά, με αποτέλεσμα να διαβάζονται όλα από τους αναγνώστες. Ένα βιβλίο για την αγάπη, τον έρωτα, την προδοσία, τα κρυμμένα μυστικά, την εγκατάλειψη, τον πόνο, τις σχέσεις γονέων-παιδιών, την απώλεια.


«Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1900, την πρώτη μέρα του χρόνου, την πρώτη μέρα του καινούργιου αιώνα. Έζησε σε μια ζωή όσα δεν ζούνε άλλοι σε πέντε.

Η Ιφιγένεια Σκρινή, κόρη μιας εύπορης οικογένειας Σμυρνιών, θα ερωτευτεί τον δάσκαλο ζωγραφικής, τον αινιγματικό Αντρέι Ρομπολόφσκι.

Θα εγκαταλείψει την κοσμοπολίτικη πόλη με τα όμορφα σπίτια, τα θέατρα και τα ζαχαροπλαστεία, τα γεμάτα μουσικές σοκάκια της, για ν' ακολουθήσει στο μακρινό ταξίδι του τον Αντρέι, όταν αυτός, θύμα του σκοτεινού παρελθόντος του, αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Σμύρνη πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στη διάρκεια του ταξιδιού τους στα βάθη της Ανατολικής Συρίας, θα συναντήσουν τον Τζέιμς Μπάροουζ, απόφοιτο της Οξφόρδης. Η γοητεία και η ιστορία της Ανατολίας σ' αυτό το οδοιπορικό θα αφήσουν τα ανεξίτηλα σημάδια τους στη ζωή της Ιφιγένειας και η εφήμερη ομορφιά του έρωτά τους θα στιγματίσει και τους τρεις για πάντα.

Από τη Σμύρνη στη Μέση Ανατολή, στην Αλεξάνδρεια, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα, οι ζωές της Ιφιγένειας, του Αντρέι και του Τζέιμς θα περιπλεχθούν σ' έναν ιστό πάθους, προδοσίας κι αναζήτησης, με φόντο τα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα.»


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ