«ΠΑΛΕΡΜΟ» -ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΣ ΚΙΝΑΛΟΠΟΥΛΟΣ -Εκδόσεις ΠΗΓΗ

 


     Το έκτο βιβλίο του  Σταυριανού Κιναλόπουλου με τίτλο «ΠΑΛΕΡΜΟ» και υπότιτλο ΕΠΕΣΕ Η ΝΥΧΤΑ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΗΓΗ.

     Πρωτότυπο αστυνομικό και συνάμα δραματικό μυθιστόρημα με σκοτεινή κινηματογραφική ατμόσφαιρα. Γραμμένο με κοφτή και σχετικά δωρική γλώσσα, με πολλούς θεατρικούς διαλόγους  και πραγματικά ιδιαίτερη πλοκή. Ήρωες ξεχωριστοί και μοναδικοί, αδρά σκιαγραφημένοι. Είναι αξιοπαρατήρητο το γεγονός ότι οι σκέψεις των ηρώων έχουν αποδοθεί με την αφηγηματική τεχνική των μικρών ποιημάτων, όπως και το γεγονός ότι έχουν ονόματα Θεών της Μυθολογίας μας. Σημαντική είναι επίσης η έντονη πλοκή, η γρήγορη ροή και οι ανατροπές στοιχεία που χαρακτηρίζουν το έργο.    

     Η ιστορία αρχίζει να διαδραματίζεται τα Χριστούγεννα του 1972 στο καταφύγιο που βρίσκεται στην κορυφή του Ολύμπου. Εκεί, ο Κολλίνι, αυτός που το όνομα του έχει συνδεθεί όχι μόνο με την μαφία αλλά και την δοξασία της αρχαιοελληνικής λατρείας, προσκαλεί τους ανθρώπους της οικογένειας του σε ένα παιχνίδι χαρτιών, σε μια παρτίδα Παλέρμο.

Άραγε οι δικοί του αν και πήγαιναν, θα ήθελαν πραγματικά να συμμετάσχουν;

Τι θα συμβεί όταν το παιχνίδι ξεκινήσει;

Όταν τα φώτα ανάψουν, ποιος δεν θα ζει πια;

     "Έπεσε η νύχτα στο Παλέρμο. Κλείστε τα μάτια. Ο δολοφόνος σηκώνει το χέρι. Ο μαφιόζος τα ανοίγει και βλέπει ποιος είναι ο δολοφόνος. Τα κλείνει. Μόλις χτυπήσω το χέρι μου, ανοίγετε όλοι τα μάτια και το παιχνίδι ξεκινά". Μπαμ! Αντί για το χέρι του αφηγητή, χτυπάει το κεφάλι ενός εκ των παιχτών στο τραπέζι... Νεκρός.»

Ποιος ο δολοφόνος;  Τι θα συμβεί από δω και πέρα; Τι κρύβουν τα μέλη της οικογένειας; Και η διαθήκη του νεκρού;

Εκεί, καταφτάνει η ντετέκτιβ Άρτεμις Ζαφείρη. Αυτό που καλείται να ανακαλύψει είναι εξαιρετικά δύσκολο αφού ο ένοχος κατάφερε το θανάσιμο χτύπημα ακαριαία. Οι υποψίες είναι πολλές. Το ίδιο και οι ύποπτοι. Όλοι κάτι έχουν να κρύψουν. Συμφέρον ή μίσος; Φθόνος ή απληστία; Φόνος ή αυτοκτονία; Γραμμένο με το ρωμαλέο μυστήριο του αστυνομικού μυθιστορήματος και τη δύναμη των κλασικών έργων του είδους είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο που ξαφνιάζει και σίγουρα προκαλεί το αναγνωστικό ενδιαφέρον δημιουργώντας την ελπίδα ότι ίσως ξανασυναντήσουμε κάπου στο μέλλον την ντετέκτιβ  Άρτεμις Ζαφείρη σε κάποιο άλλο έργο του συγγραφέα ή σε κάποια σειρά έργων του, έχοντας έτσι μια νέα ηρωίδα ντεντέκτιβ στην παγκόσμια αστυνομική λογοτεχνία.  



     «Xριστούγεννα 1972. Κορυφή του Ολύμπου. Ο Ελληνοϊταλός Διόνυσος Κολλίνι καλεί τους συγγενείς του για την αναβίωση ενός σικελικού εθίμου. Του αστυνομικού παιχνιδιού χαρτιών "έπεσε η νύχτα στο Παλέρμο", με αφηγητή του παιχνιδιού τον μπάτλερ και πιστό του φίλο.

Στο τραπέζι του σαλονιού, υπό τη μουσική του Ριγκολέττο του Βέρντι, η τράπουλα μοιράζεται. Τα απλά χαρτιά είναι τα θύματα. Ο βαλές καρδιά ο δολοφόνος. Και ο άσσος μπαστούνι ο μαφιόζος, δηλαδή ο μόνος που γνωρίζει τον δολοφόνο.

"Έπεσε η νύχτα στο Παλέρμο. Κλείστε τα μάτια. Ο δολοφόνος σηκώνει το χέρι. Ο μαφιόζος τα ανοίγει και βλέπει ποιος είναι ο δολοφόνος. Τα κλείνει. Μόλις χτυπήσω το χέρι μου, ανοίγετε όλοι τα μάτια και το παιχνίδι ξεκινά". Μπαμ! Αντί για το χέρι του αφηγητή, χτυπάει το κεφάλι ενός εκ των παιχτών στο τραπέζι... Νεκρός. Από την παλάμη του γλιστρά ο άσσος μπαστούνι.

Στο όρος των θεών φτάνει η κόρη του Αλέξανδρου Ζαφείρη -διασημότερου Έλληνα ντεντέκτιβ- Άρτεμις. Αντιμέτωπη με ένα μυστήριο που συνέβη μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, μπροστά στα μάτια όλων. Στα κλειστά μάτια. Όλοι οι ύποπτοι ήταν παρόντες στον φόνο και όλοι θύματα του γεγονότος. Όχι όλοι. Κάποιος κρατούσε τον βαλέ καρδιά.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ