David Michie, «Κι αν ζούσες σε έναν κόσμο που το κάρμα δεν περίμενε στιγμή;», εκδόσεις Ιβίσκος

 

        Στην κατηγορία πνευματικής αναζήτησης και ξένης λογοτεχνίας εντάσσεται το νέο βιβλίο Κι αν ζούσες σε έναν κόσμο που το κάρμα δεν περίμενε στιγμή; Του Michie David που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ιβίσκος, σε μετάφραση Π. Ναούμ. Τον Michie David μας σύστησαν οι εκδόσεις Ιβίσκος όταν το 2019 κυκλοφόρησε το έργο του με τίτλο H γάτα του Δαλάι Λάμα.

      «Τι θα γινόταν, αν όλοι μας ξυπνούσαμε μια μέρα και ανακαλύπταμε ότι κάθε πράξη γενναιοδωρίας την ακολουθούσε αμέσως μετά ένα απροσδόκητο κέρδος; Αν η κλοπή ή η προδοσία οδηγούσε σε μια γρήγορη συμφορά; Πόσο θα άλλαζε η ανθρώπινη συμπεριφορά, αν έπρεπε να ζούμε με τις άμεσες ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ των πράξεών μας;»

        Αν το κάρμα λειτουργούσε αμέσως, αν κάθε πράξη μας καλή ή κακή είχε άμεση ανταμοιβή, σε ποιο βαθμό θα επηρεάζονταν οι ζωές των ανθρώπων; Αυτό το ερώτημα αναφύεται από την αναγνωστική διαδικασία αυτού του βιβλίου. Αν και πρόκειται για έργο πνευματικής αναζήτησης, γραμμένο από συγγραφέα που συνέδεσε τη ζωή του με τον Θιβετιανό Βουδισμό, συνδυάζει τη μυθιστοριογραφία και την πνευματική αναζήτηση. Ένα έργο που κρύβει ερωτήματα πανανθρώπινα για τους αναζητητές, με διασκεδαστική σχεδόν πλοκή, όπως ακριβώς συνέβη και με τη γάτα του Δαλάι Λάμα. Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Αμερική του σήμερα και εκτείνεται σε 24 ώρες μόλις ώρες.  

     Συνεδρίες σε κέντρο διαλογισμού με σκοπό την ενδοσκόπηση και την αυτοπαραδοχή, την ελπίδα και τη θετική στάση ζωής. Ζωές διαφορετικών ηρώων. Ένας στρατιώτης που δε συνήλθε ποτέ μετά την τελευταία του αποστολή, ένας διάσημος παρουσιαστής τηλεόρασης που τώρα έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας και το κορίτσι του είχε ένα πολύ σοβαρό τροχαίο, ένας καρκινοπαθής σε τελικό στάδιο, μια γυναίκα καριέρας που προσπαθεί με εξαντλητικό τρόπο να την απογειώσει, ένας σύζυγος που απατά τη γυναίκα του. Ήρωες που ζουν ανάμεσα μας, ζωές που συναντάμε γύρω μας. Αυτές θα είναι η αφορμή, αυτές θα μας «μιλήσουν» για την έννοια του Κάρμα και τη σχέση αιτίου και αποτελέσματος.

     «Ο άνθρωπος είναι πεπεισμένος ότι ο ίδιος ,οι σκέψεις και τα συναισθήματά του είναι κάτι ανεξάρτητο  από το Σύμπαν ένα είδος οπτικής ψευδαίσθησης της συνείδησής του. Αυτή η πλάνη είναι σαν φυλακή για μάς, μας περιορίζει στις προσωπικές μας επιθυμίες και στο να αγαπάμε μόνο τα ελάχιστα κοντινά μας πρόσωπα. Ο στόχος μας πρέπει να είναι να απελευθερωθούμε από αυτή τη φυλακή, διευρύνοντας τον κύκλο της κατανόησης και της συμπόνιας μας , για να συμπεριλάβουμε όλα τα έμβια όντα και όλη τη φύση με την ομορφιά της».    Άλμπερτ Αϊνστάιν

     Μπορεί η μυθοπλασία από έναν αναζητητή με την ξεχωριστή αφήγηση του να κάνει πιο κατανοητή την πνευματική διδασκαλία και τις εσωτερικές διεργασίες;

Θα μπορούσαμε σε μόλις 24 ώρες να αλλάξουμε όλη την ιστορία του κόσμου; Όλη την ιστορία της ανθρωπότητας και μόνο για το καλό;

Μπορεί ένα βιβλίο να αναδείξει και να εξηγήσει κατανοητά το κάρμα;

 Τι θα συνέβαινε αν το κάρμα λειτουργούσε αστραπιαία και τι αν οι αρνητές του δρούσαν αρνητικά; Πως το κάρμα μπορεί να εκδηλωθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων διεργασιών από τον άνθρωπο;

Άραγε θα άλλαζε η ανθρώπινη συμπεριφορά; Θα διαμορφωνόταν μια διαφορετική πραγματικότητα από συγκεκριμένα συμβάντα; 

     Κοινωνικά προβλήματα και ανθρώπινες καταστάσεις με έναν διασκεδαστικό σχεδόν αφηγηματικό τρόπο συνδυάζονται με την Βουδιστική σοφία, την επιστήμη και την φιλοσοφία σε ένα νέο μάθημα ζωής από τον συγγραφέα. Παράλληλα παρατηρούμε τον θυμό, την καλοσύνη, την ενσυναίσθηση, την αγάπη, την ευγένεια, τη γενναιοδωρία, τη φτώχια και τον τρόπο που λειτουργούν για εμάς και τους γύρω μας.

Το βιβλίο είναι ένα αισιόδοξο μάθημα για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας και τις ζωές των άλλων μέσα από την αποδοχή και την επίγνωση της λειτουργίας της ανταποδοτικότητας του Κάρμα εξαιτίας των πράξεων μας.

Ένα διαχρονικό έργο που σίγουρα θα διαβαστεί πολλές φορές, καθώς, κάθε φορά, ο αναγνώστης θα βρίσκει μια νέα πτυχή, ένα επόμενο επίπεδο, το οποίο αξίζει να διερευνηθεί.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ