Οικογένεια Πελτιέ, Τα ένδοξα χρόνια ΠΙΕΡ ΛΕΜΕΤΡ - Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ

 

«Οικογένεια Πελτιέ, Τα ένδοξα χρόνια».

Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του διεθνώς αναγνωρισμένου για τα αστυνομικά του μυθιστορήματα και όχι μόνο, συγγραφέα  ΠΙΕΡ ΛΕΜΕΤΡ, συγγραφέα που το ελληνικό αναγνωστικό κοινό φαίνεται να  ακολουθεί πιστά σε κάθε νέο του συγγραφικό βήμα, σε μετάφραση Έφης Κορομηλά.

     Μετά το Καλή αντάμωση εκεί ψηλά το 2014 - το οποίο εκτυλίσσεται στον απόηχο του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου να έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 600.000 αντίτυπα και βρίσκεται ακόμη στη λίστα με τα ευπώλητα βιβλία –έξι χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία– και μετά τη βράβευσή του με το βραβείο Goncourt, το μεγαλύτερο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας. Η ταινία που βασίστηκε στο βιβλίο, σε σκηνοθεσία του Αλμπέρ Ντιποντέλ, γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία το 2017, μένοντας τρεις μήνες στην κορυφή του καταλόγου με τις πιο εμπορικές ταινίες. Ακολούθησαν τα: Αλέξ το 2015, Τρεις μέρες, μια ζωή το 2016, Ανν το 2017, Ιρέν το 2018, Τα χρώματα της πυρκαγιάς το 2019, Ο καθρέφτης των δεινών μας το 2021, Φίδι με κεφαλαία, βιβλία που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, μεταφράστηκαν σε 35 γλώσσες και έκαναν διάσημο σε όλο τον κόσμο τον συγγραφέα τους.

       Ο Πιερ Λεμέτρ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1951. Δίδαξε για πολλά χρόνια λογοτεχνία, προτού αποφασίσει να γίνει συγγραφέας. Το Ιρέν (Travail soigné), το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημά του, με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Καμίγ Βεροβέν, κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 2006. Ακολούθησαν άλλα τρία αστυνομικά μυθιστορήματα με ήρωα τον ίδιο ντετέκτιβ, Αλέξ (Alex), Ανν (Sacrifices), Rosy et John, τα οποία τον κατέταξαν στους πιο καταξιωμένους Γάλλους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας.

     Ο Λεμέτρ έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις για το έργο του, ανάμεσά τους τα βραβεία: Prix du Premier Roman du Festival de Cognac, Prix Le Point du Polar Européen, Prix des Lecteurs Policier du Livre de Poche, καθώς και το International Dagger Award για τα μυθιστορήματα Αλέξ και Ανν.

     «Το σαρωτικό έπος της πλούσιας επιφανούς οικογένειας Πελτιέ με φόντο το μεταπολεμικό Παρίσι, τη Βηρυτό και τη Σαϊ­γκόν – ένα μυθιστόρημα απληστίας, δολοφονίας και εκδίκησης».

          Μετά την καθηλωτική αστυνομική σειρά των έργων του και μετά την τριλογία του που αφορά στην εποχή του μεσοπολέμου, Φέτος, κυκλοφόρησε το νέο του έργο, ένα ιστορικό βιβλίο με τίτλο ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΕΛΤΙΕ ΤΑ ΕΝΔΟΞΑ ΧΡΟΝΙΑ σε μετάφραση Έφης Κορομηλά.

     […Το «προσκύνημα Πελτιέ» γινόταν την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου, ό,τι καιρό κι αν έκανε. Τα παιδιά έπαιρναν πάντα μέρος σ’ αυτό. Μπορούσαν να αποφύγουν τον γάμο ενός γείτονα, το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, το πασχαλινό αρνί, αλλά ήταν αδιανόητο να χάσουν την επέτειο της σαπωνοποιίας. Φέτος ο κύριος Πελτιέ είχε πληρώσει μάλιστα τα εισιτήρια μετ’ επιστροφής από το Παρίσι για να σιγουρευτεί για την παρουσία του Φρανσουά, του Ζαν και της γυναίκας του…]

    Ένα ιστορικό οικογενειακό έπος μιας επιφανούς οικογένειας που μας μεταφέρει από τη Βηρυτό στη Σαϊγκόν μέσω του Παρισιού.

     Η ιστορία ξεκινά τον Μάρτιο του 1948, στο τέλος πια του Β Παγκοσμίου Πολέμου όπου η  Ευρώπη ανοικοδομείται και ο κόσμος προσπαθεί να ανασυνταχθεί ,στη Βηρυτό. Η οικογένεια Πελτιέ, είναι πλούσιοι ιδιοκτήτες σαπωνοποιίας στη Βηρυτό. Τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας έχουν φύγει από την πατρική εστία. Τώρα όμως ο κ. Πελτιέ γιορτάζει με όλη του την οικογένεια παρούσα- τη σύζυγο του και τα τέσσερα παιδιά του Ζαν, Φρανσουά, Ετιέν και Ελέν-, την επέτειο της οικογενειακής επιχείρησης που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1920 και που ακόμα και σήμερα ευημερεί. Αν και ο κ. Πελτιέ ήθελε ο Ζαν να αναλάβει την επιχείρηση ως γενικός διευθυντής, αυτό το σχέδιο του δεν στέφθηκε με επιτυχία. Ο Ζαν αποτυγχάνει σε όλους τους τομείς της ζωής του ακόμα και στον γάμο του αν και η σύζυγος του η Ζενεβιέβ, είναι μια γυναίκα φιλόδοξη που ταπεινώνει διαρκώς τον άντρα της. Όμως, ούτε και ο Φρανσουά είναι ο ιδανικός συνεχιστής της επιχείρησης αφού, αν και άριστος μαθητής, έχει τις δικές του προσωπικές φιλοδοξίες. Θέλει να σπουδάσει δημοσιογραφία στο Παρίσι. Τον Φρανσουά θα ακολουθήσει στο Παρίσι και ο αδελφός του. Από τη Βηρυτό φεύγει και ο Ετιέν. Πηγαίνει στη Σαιγκόν για να βρει τον εξαφανισμένο Ρεμόν. Τα αδέλφια της στη Γαλλία θα ακολουθήσει και η Ελέν, μια γυναίκα που αναζητά την χειραφέτηση και θα γίνει ο συνδετικός τους κρίκος.

     Παράλληλες ιστορίες διαφορετικών ανθρώπων που θα ενωθούν και η πλούσια ιστορία της οικογένειας ξεκινά. 

     Για μια ακόμα φορά ο Λεμέτρ κατακτά τους αναγνώστες με ένα ιστορικό έργο που μας μεταφέρει στον μεταπολεμικό κόσμο. Οι εκπλήξεις και οι ανατροπές υπάρχουν και πάλι στο έργο του και για μια ακόμα φορά τα κλεισίματα των κεφαλαίων του έχουν την ιδιότητα να κάνουν τον αναγνώστη να ανυπομονεί να ξεκινήσει το επόμενο κεφάλαιο. Η γραφή και η αφηγητική ικανότητα του συγγραφέα δίνει ένα άρτιο κείμενο γεμάτο εικόνες, σε μια ιστορία γεμάτη σασπένς, μια ιστορία οικογενειακή, ιστορική, ψυχολογική και πολιτική με κοινωνικά και πανανθρώπινα μηνύματα. Αποφάσεις, συναισθήματα, γεγονότα, σκάνδαλα επηρεάζουν τις ζωές των ηρώων. Ζωές που άλλες θα αλλάξουν πορεία και άλλες θα διαταραχθούν μέσα σε μια εξερεύνηση της ιστορίας του 20ου αιώνα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ