Η λεωφόρος, Ζαν-Φρανσουά Σενεσάλ, Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Από τη σειρά ΓΕΦΥΡΕΣ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ, των εκδόσεων Καστανιώτη, μόλις κυκλοφόρησε το έργο του Ζαν-Φρανσουά Σενεσάλ, με τίτλο Η λεωφόρος σε μετάφραση Άννας Κοντολέων.

Ο Ζαν-Φρανσουά Σενεσάλ ύστερα από σπουδές στην ανθρωπολογία, αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία. Ανάμεσα σε πολλές διακρίσεις, έχει αποσπάσει το Βραβείο νεανικής λογοτεχνίας των Βιβλιοπωλείων του Κεμπέκ και το Βραβείο Ζόζεφ Στόφερ του Συμβουλίου Τεχνών του Καναδά. Για τη Λεωφόρο τιμήθηκε με το Βραβείο Αντελεκτέρ και το Βραβείο Μπερναντέτ-Ρενό, ενώ βρέθηκε στην τιμητική λίστα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα το 2018.

     Μια συγκινητική ιστορία, σκληρή όσο και τρυφερή, αστεία και τραγική, γραμμένη σε μια γλώσσα απαράμιλλης ομορφιάς.

     Το πρωί των 18ων γενεθλίων του, ο Κρις που έχει σώμα νεαρού άντρα αλλά μυαλό παιδιού, ξυπνά μόνος στο διαμέρισμα του. Θεωρεί πως  η μητέρα του είναι έξω και θα επιστρέψει σύντομα. Μήπως του ετοιμάζει έκπληξη για τα γενέθλια του; Σύντομα όμως θα καταλάβει πως τον εγκατέλειψε και δεν πρόκειται να επιστρέψει. Μετά τον πανικό και την απόγνωση, ο Κρις νιώθει πως πρέπει να σταθεί στα πόδια του μόνος του. Η κυρία σιλβέστερ η ιδιοκτήτρια του κτιρίου θα σταθεί στον Κρις και θα του προσφέρει εργασία. Μα δε θα είναι η μόνη που θα τον στηρίξει. Μια νέα «οικογένεια» θα βρεθεί δίπλα του. Μια οικογένεια που αν και δεν έχει δεσμούς αίματος είναι εξ ίσου δυνατή για τον Κρις.

     [… Φαινόταν ότι δεν ήμουν πια ένα παιδί… ήμουν ενήλικας τώρα. Ένας ενήλικας που γνώριζε πολύ κόσμο… […] Αν γυρίσεις μια μέρα, μαμά, ελπίζω να μη θυμώσεις όταν δεις τα σχέδια μου μέσα στο τετράδιό σου. Δεν πρέπει ούτε να ζηλέψεις τον κόσμο που ζωγράφισα εκεί μέσα. Κανείς δεν θα μπορέσει να σε αντικαταστήσει, αυτό είναι το μόνο βέβαιο, θα πρέπει να το συνηθίσεις αλλά δεν είσαι η μόνη που μπορεί να με αγαπήσει, μαμά, θα πρέπει να το συνηθίσεις αυτό.[…] Αλλά μην ανησυχείς για μένα μαμά…]

     Γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση αυτό το συγκινητικό μυθιστόρημα μας δείχνει μέσα από τον ίδιο τον κεντρικό ήρωα και τον εσωτερικό του μονόλογο, πως αντιλαμβάνεται τον κόσμο ένα άτομο στην ίδια νοητική και ψυχική κατάσταση με εκείνον. Μας κάνει να κατανοήσουμε τι βιώνει τελικά ένα άτομο με διανοητική αναπηρία καθώς και όλες τις προκλήσεις που το περιβάλλουν αλλά και το πόσο επηρεάζονται τα μέλη της οικογένειάς του.  Μας δείχνει τη συσπείρωση μιας κοινότητας γειτόνων και φίλων που ενώνονται για να βοηθήσουν τον Κρις, όχι μόνο να γίνει αυτάρκης και ανεξάρτητος. αλλά και για να τον κάνουν να ξεπεράσει τον πόνο και την απόγνωση και να επιβιώσει από την τραυματική εγκατάλειψη της μητέρας του.  Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα επεξεργαστεί τη διανοητική αναπηρία, την απόρριψη, τη φτώχεια, την ανάγκη για επιβίωση, την αυτονομία του ανθρώπου, τη σπουδαιότητα της αλληλοβοήθειας μέσα στην κοινωνία και την αγάπη.

     Ένα αξιοδιάβαστο βιβλίο για νέους και ενήλικες κάθε ηλικίας. 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ του Filanagnostis * [update 30/6/23 Nικητές Κλήρωσης]

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FILANAGNOSTIS [ update 23/10/23 ]

«Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» του ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ