ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ. MARIA ORUNA, Εκδόσεις: ΔΙΟΠΤΡΑ

     «Μια ιστορία εγκλημάτων και οικογενειακών μυστικών, με φόντο τον ισπανικό Εμφύλιο και τα υποβλητικά τοπία της Καντάμπρια».

     Ακόμα μια συγγραφέα παγκόσμιας λογοτεχνίας συστήνουν για πρώτη φορά  στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό οι εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ. Πρόκειται για τη Marίa Oruna και το βιβλίο της Το μυστικό λιμάνι, που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε μετάφραση   Ειρήνης Γεούργα.

Η Marίa Oruna γεννήθηκε στο Μπίγο της Γαλικίας το 1976. Επισκέπτεται συχνά την Καντάμπρια, την περιοχή όπου διαδραματίζεται το Μυστικό λιμάνι. Το μυθιστόρημα αυτό γνώρισε τεράστια επιτυχία στην Ισπανία, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν άλλα πέντε βιβλία με ηρωίδα την αστυνομικό Βαλεντίνα Ρεδόντο. Τα «Βιβλία του Μυστικού Λιμανιού», όπως λέγεται η σειρά, έχουν πουλήσει μέχρι στιγμής 1.000.000 αντίτυπα. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί μεταξύ άλλων στα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα πορτογαλικά.

     […Και ακριβώς εκείνη τη στιγμή, ο εκφωνητής του ραδιοφώνου διέκοψε το τραγούδι και άρχισε να σχολιάζει τις τελευταίες επιτυχίες. Όμως ο Όλιβερ, αφού είχε κλείσει το τηλέφωνο έχοντας δώσει οδηγίες στον εργοδηγό να τον περιμένει, δεν άκουγε πια τίποτα· μια πανίσχυρη και εκκωφαντική σιωπή τον τραβούσε σαν να ήταν υπνοβάτης. Οδηγούσε αυτόματα χωρίς να καταλαβαίνει, ακούγοντας μόνο τον ξερό χτύπο της καρδιάς του. Και όταν πια, ύστερα από ένα τέταρτο της ώρας γεμάτο αγωνία, έφτασε στο σπίτι και αφέθηκε φοβισμένος να τον οδηγήσει ο Ραφαέλ στον τόπο ανάπαυσης εκείνου του μικρού πλάσματος, συνειδητοποίησε για πρώτη φορά ότι το υπόγειό του δεν ήταν παρά ένας τάφος…]

     Ο Όλιβερ, ένας νεαρός Λονδρέζος ισπανικής καταγωγής,  μετά από μια επώδυνη απώλεια, τον χαμό της Ισπανίδας μητέρας του, κληρονομεί ένα παλιό αρχοντικό, τη Βίλα Μαρίνα, στην Καντάμπρια. Αυτό θα γίνει η αφορμή για μια νέα αρχή στη ζωή του. Κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης, ανακαλύπτεται το μουμιοποιημένο πτώμα ενός μωρού στο υπόγειο της βίλας. Μετά από αυτή την ανακάλυψη, στην περιοχή αρχίζουν να συμβαίνουν διάφοροι φόνοι, οι οποίοι, μαζί με τις παράξενες ιατροδικαστικές εκθέσεις των πτωμάτων, όλα δείχνουν πως δεν είναι τυχαίοι. Ο ίδιος ο Όλιβερ, μαζί με τις αστυνομικές αρχές και κυρίως την αποφασιστική και οργανωτική Υπομοίραρχο Ρεδόντο,  θα ξεκινήσουν έναν αγώνα για να ανακαλύψουν τον δολοφόνο μα και την ταυτότητα αυτού του μωρού. Ο χρόνος, όμως, τούς κυνηγά ενώ εκείνοι θα πρέπει να προλάβουν ένα νέο χτύπημα του δολοφόνου. Ο Όλιβερ θα προσπαθήσει να βρει την αλήθεια και κυρίως την ιστορία του σπιτιού, μια οικογενειακή ιστορία κρυμμένη στον χρόνο από τα χρόνια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

     Δύο οπτικές στο ίδιο έργο, δύο όψεις όπως συνήθως συμβαίνει σε όλες τις ιστορίες. Δυο ιστορίες, παρελθόντος και παρόντος που θα ενωθούν και θα γίνουν μία. Δυο χρονικές περίοδοι, δύο διαφορετικές γραφές. Τριτοπρόσωπη στο παρόν όπου ένα  μακάβριο εύρημα, το μουμιοποιημένο πτώμα ενός μωρού, θα βρεθεί σε εργασίες ανακαίνισης  και θα πυροδοτήσει την αρχή αποκαλύψεων κρυμμένων μυστικών,

     […Με προσοχή, οι δύο ιατροδικαστές συνέχισαν να ξετυλίγουν το νεκρικό περιτύλιγμα. Δεν συνάντησαν άλλες εκπλήξεις. Ένα μικροσκοπικό πτώμα, που ακόμα και στην κανονική του μορφή μετά βίας θα ζύγιζε δυόμισι κιλά και που ακόμη διατηρούσε πολλά κομμάτια επιδερμίδας, τα οποία έμοιαζαν χαραγμένα, σκασμένα και στεγνά: σκέτο πετσί. «Βλέπεις;» ρώτησε η Καρδόνα τη Μούχικα. «Έχει σχεδόν μουμιοποιηθεί πλήρως!» «Ναι», συμφώνησε η Κλάρα, προβληματισμένη. […] Σκεφτόμουν ότι το πτώμα πρέπει να ανήκει σε ένα μωρό που είτε γεννήθηκε νεκρό είτε το άφησαν να πεθάνει από την · ασιτία ή το κρύο»…]

Πρωτοπρόσωπη όταν αναφέρεται στο χτες με τη μορφή ημερολογίου, στην εποχή του πολέμου, του εμφυλίου και της μεταπολεμικής περιόδου, μια περίοδος σχεδόν που εκτείνεται από το 1936 μέχρι σχεδόν το τέλος της δεκαετίας του ΄40 που φαίνεται να είναι τα χρόνια που άλλαξαν το πεπρωμένο των ηρώων και μιας οικογένειας στο παρελθόν. Η συγγραφέας στο τέλος του βιβλίου αναφέρεται σε ένα αληθινό έγκλημα που έγινε στην περιοχή το 1953 και που όπως φαίνεται ήταν η σπίθα δημιουργίας αυτού του βιβλίου.

Εμφανής και η έρευνα που έγινε από τη συγγραφέα τόσο στο ιστορικό κομμάτι του έργου όσο και στο εγκληματικό και ιατροδικαστικό μέρος της ιστορίας. Με την  ιστορία να διαδραματίζεται σε ένα σκληρό και μυστήριο τοπίο στην Καντάμπρια της Ισπανίας, με τις εξαιρετικές περιγραφές, το βιβλίο είναι ένα ψυχολογικό και δικαστικό θρίλερ με πολλά κρυμμένα μυστικά, παγίδες, πράξεις και συμπεριφορές, που αποκαλύπτονται σταδιακά μέχρι το ανατρεπτικό τέλος του έργου. Ένα τέλος που ξαφνιάζει αφού κατά την αναγνωστική διαδικασία ο αναγνώστης νοιώθει πως σταδιακά γνωρίζει τα στοιχεία που καθορίζουν την πλοκή και εξηγεί τις καταστάσεις. Αν και ο κεντρικός ήρωας που πρωταγωνιστεί στο σήμερα είναι ο Όλιβερ και η Χάνα στο παρελθόν, είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως όλοι οι ήρωες κατέχουν έναν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας και είναι ήρωες αδρά σκιαγραφημένοι και ρεαλιστικοί.

     Το Μυστικό Λιμάνι είναι ένα θρίλερ μυστηρίου και συνάμα ένα έργο δράσης, ιστορίας και οικογενειακών μυστικών. Ένα μυθιστόρημα που θα  συγκινήσει όλους τους αναγνώστες και κυρίως οι λάτρεις του είδους.

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*